Materialguide för textilier

Helly Hansen Jacka

Akryl- Ett syntetiskt material som är lätt, mjukt, värmande och som ger en ullliknande känsla. En fördel med akryl gemfört med naturmaterial är att det blir betydligt billigare, nackdelen är att den förlorar lite av ullens värmande förmåga. Fibrerna i akryl är mycket värmetåliga. Man kan även få akrylen att efterlikna andra fibrer som till exmepel kashmir och bomull.

Bomull- En ren naturprodukt som i sig själv är mycket miljövänlig. Man har odlat bomull i Indien i mer än 5000 år och varje år produceras enorma mängder bomull.


Climalite® - Hittar du i plagg från Adidas. Lätt material med god andningsfunktion. Sitter mer tätt mot kroppen, och tyget hjälper till att hålla dig torr under högre aktivitet genom att transportera bort svett.


Climacool®- Hittar du i plagg från Adidas. En kombination av flera material. Öppen mesh och ventialtionskanalar gör att kyligare luft strömar in och håller dig nedkyld, samtidigt som värme och svett transporteras ut så du håller dig torr.


Climaproof®- Hittar du i plagg från Adidas. Är ett material som hjälper till att skydda mot regn och vind, samtidgt som det har goda fukttransporterande egenskaper. Kläder med Climaproof passar bra att träna utomhus i.


Climatic™- Är ett material utvecklat och framtaget av Haglöfs. Slitstarkt, fukttransporterande och behgaligt mot kroppen. Det är framställt av 100% polyamid som är ett syntetfiber. Det finns dock flera varianter beroende på ändamålet. För att ge en mjukare och mer flexibel väv blandar man ibland polyamiden med till exempel elastan. Finns som Climatic™ Mid, Climatic™ Rugged och Climatic™ Lite.


Coolmax- Utvecklades på 1980-talet med tanken att det skulle hålla användaren torr under hög fysisk aktivitet. Material är tillverkat i polyester och fibrerna i plaggen transporterar fukten från kroppen mycket effektivt. Coolmax används i dag mycket i bomulls- ull och andra syntetplagg.


Cordura- Ett varumärke för en samling mycket hållbara och slitstarka tyger. Det finns flera olika varianter av Corduratyger, utbudet växer oxh materialen utvecklas år efter år. Till största del används nylon i Cordura, men kan även blandas med bomull och andra natuliga fibrer.


CZone™- Hittar du i handskar från Hestra. Det är en kombination som ger handsken värmande egnskaper samtidigt som den är slitstark. CZone består av fyra lager- ett yttermaterial, ett vattentätt och ventilerande membran, isolering och foder.

Dermizax- Ett membran som är helt vatten- och vindtätt som används i Bergans plagg. Ett mycket flexibelt material som ger god rörlighet och känns behagligt på. Membranet drar åt sig fukten från insidan av plagget och pressar ut den på utsidan där den förångas. Dermizax mambranet har inga porer som kan täppas igen av smuts eller svett, vilket gör att det håller längre och behåller sin förmåga även om det blir smutsigt. Vattenpelare: 20 000 mm. Fukttransporterande funktion: upp till 40 000g/m²/24 h.


Dri-Fit- Hittar du i kläder från Nike. Ett högpresterande microfiber i polyester som flyttar svetten från kroppen genom tygets yta, där det avdunstar. Materialet är lätt och komfortabelt.


Elastan- Är en fiber som används i tyger för att förbättra elasticiten och stretchen i ett plagg, samtidigt som materialet blir följsamt och bevarar plaggets form, så det sitter bättre på. Andra ord för elastan är Spandex, lycra, elaspan och dorlastan.


Element®- Hittar du i Bergans plagg. Materialet är vatten- och vindtätt och fukttransporterande. Element är tillverkat enbart i syntet och finns i skalkläder som passar för låg eller medelhög aktivitet. Vattenpelare: 6000 mm. Fukttransporterande funktion: 6000g/m²/24 h.

Element Active®- Hittar du i Bergans plagg. Materialet är vatten- och vindtätt och fukttransporterande. Finns i skalkläder som passar för medelhög eller hög aktivitet. Vattenpelare: 10000 mm. Fukttransporterande funktion: 10000g/m²/24 h.


Fiberfill- Är ett isoleringsmaterial i 100% polyester som finns i fodrade handskar och vantar från Hestra.


Formotion®- Hittar du i Adidas kläder. Formotion plagg är konstruerade för att ge användaren god rörelsefrihet och optimal komfort. Plaggen kan ha egenskaper så som muddar, ventilatinsöppning eller strategiskt placerade sömmar, allt för att kläderna ska bli så behagliga som möjligt under aktivitet.


Fleece- Ett material som nästan alltid blir tillverkat i 100% polyester. Det är lätt, töjbart, mjukt och värmande och enkelt att tvätta. Fleece har liknande egenskaper som ull men väger betydligt mindre, men till skillnad från ull är materialet mycket brandfarligt om det inte är flamskyddsbehandlat. Fleece har bra andningsförmåga, och klarar av att hålla dig varm även om tyget blir blött.

GORE-TEX®- Är ett helt vatten- och vindtätt membran som är framtaget och utvecklat av W.L Gore & Associates. Det är tillverkat av polyetrafluoretyl med mikroporer. Porerna är 20 000 gånger mindre än en vattendroppe, men de är tillräckligt stora för att släppa genom vattenånga, det vill säga fukt från kroppen, vilket ger membranet dess ventilerande egenskaper. Membranet skyddas av ett foder på insidan och är laminerat på yttersidan. Det finns olika Gore-Tex membran med olika egenskaper för att passa till olika aktiviteter. Alla membranen innehåller ett oljeavvisande ämne som ser till att salt och smuts inte täpper igen porerna.


Helly Tech® Professional- Vind- och vattentätt, mycket ventilerande membran uppbyggt i tre lager, som du hittar i Helly Hansen plagg. Vattenpelaren på plaggen kan variera, men den är miniumum 20.000 mm. Andningsfunktionen ligger på 20.000g/m2/24h. Alla sömmar är tejpade och svettsade, och plaggen lever upp till Helly Hansens högsta krav när det gäller hållbarhet och prestanda för proffisionell användning.


Helly Tech® Performance- Membran från Helly Hansen som är uppbyggd av 2,5 lager, som gör plaggen vattentäta, vindtäta och ventilerande. Alla sömmar är tejpade för optimal vattentäthet. Vattenpelaren är mellan 5.000-20.000 mm och andningsfunktion är 5.000-20.000g/m2/24h.


Helly Tech® Protection- Vind- och vattentätt membran som du hittar i Helly Hansen plagg. Ett 2-lagers membran, mer anpassat till vardags och under mer normala väderförhållanden. Membranet har tejpade sömmar.


Hytec- Hittar du i kläder från Five Seasons. En coating i polyester eller polyamid. Vattenpelare: 5000 mm. Andningsfunktion: 5 000g/m2/24 hrs


Icetech- Ett material som du hittar i plagg från Icepeak. Kläder med Icetech skyddar dig från regn och vind och har fukttransporterande genenskaper. Det finns olika typer av Icetech material, med olika vattenpelare och andningsfunktion. Vilken typ av Icetech som används beror på vilken aktivitet plagget är till för.


Lycra- Ett registrerat varumärke av företaget Invista, och är en annan benämning på elastan och spandex. Lycra används i tyger för att förbättra elasticiten och stretchen i ett plagg, samtidigt som materialet blir följsamt och bevarar plaggets form.


Merinoull- Naturligt ventilerande högkvalitetsull som är mjuk och tunn. Ger en värmande effekt även när den är fuktig. Man änvänder ofta materialet i plagg som underställ och strumpor. Ju mer finkrullig ullfibern är, desto bättre isolering ger den. Till skillnad från t.ex. underställ i syntet så fastnar inte lukt i ullen, även om man använder det flitigt. Det beror på att i ullen finns ett ämne som heter Kreatin, som bryter ned illaluktande bakterier från huden. Är man känslig mot ull och upplever den som stickig bör man prova merinoull som känns mjukare och är av finare kvalitet. Alla ullplagg som säljs hos XXL är mulesingfria.


Mesh- Ett tyg med tätt placerade hål. Det kan finnas på olika ställen i ett plagg, till exempel i fickor eller som innersta foder på kläderna. Det används oftast när man behöver lite extra luftcirkulation.


Microfiber- Ett väldigt tunt fiber helt i syntet, framställt ur polyester eller nylon. Fibret delar man 16 gånger för att få det så tunt som möjligt och det har oftast en trekantig form, så kallad split-fiber. Mellan dessa trekanter blir det massa luft som ger microfibern väldigt god absorptionsförmåga och möjlighet att dra åt sig smuts. Man anger oftast vikten på ett fiber i Denier, och gränsen för microfiber är 0,9 denier, vilket innebär att 9000 m fibrer väger mindre än ett gram.


Nylon- Ett konstfiber med liknande egenskaper som silkesfiber. Nylon har god elasticitet och slitstyrka och används ofta inom friluftssegmentet, både i kläder och andra produkter.


Polyamid- Är ett syntetfiber som ibland även kallas nylon. Polyamid har bra elasticitet och är slitstarkt. Det absorberar lite fukt och är snabbtorkande, och håller väldigt bra på formen.


Polyester- Man började tillverka polyester på 50-talet, och i dag är det världens näst viktigaste tygmaterial efter bomull. Används väldigt mycket, även i andra produkter än kläder. Polyesterfibern håller värmen bra, samtidigt som den är mycket bra på att transportera fukt. Fleecematerial är som regel alltid tillverkade av polyesterfiber.


Polyuretan (PU)- Ett syntetiskt material som tillverkas i många olika former. PU-beläggning är stort inom friluftssegmentet, vilket innebär att man lägger ett eller två lager polyuretan på till exempel nylonväv för att öka vattentätheten och slitstyrkan.


PlayDry- Hittar du i kläder från Reebok. PlayDry teknologin i kläderna transporterar effektivt bort fukt från kroppen så du håller dig torr och komfortabel genom träningen.


Primaloft- Är ett syntetiskt isoleringsmaterial som togs fram i början av 80-talet som ett altenativ till gåsdun. Det var en beställning från USAs armé för att använda i kläder och sovsäckar, och isoleringen skulle vara helt jämförbar med dun gällande vikt, värme och komprimering. Skillnaden från dun är att primaloft håller på värmen även om det blir fuktigt. 2010 blev Primaloft Bluesign-certifierat. Det finns sju olika varianter av Primaloft. Majoriteten tillverkas enbart i polyester, men det finns även Primaloft YARN- en blandning som innehåller 55% merinoull. Övriga Primaloft typer är Primaloft One, Primaloft Sport, Primaloft Synergy, Primaloft Eco, Primaloft Infinity, Primaloft Eco Footwear.


Quickdry™ - Syntetmaterial som är utvecklat och framtaget av F.O.V. i Borås och godkänt enligt ÖKO-TEX Standard 100. Plagg med Quickdry ska vara komfortabla även under hög aktivitet, och materialet transporterar därför fukt väldigt effektivt samtidigt som det torkar snabbt. Materialet är mycket slitstark och är impregnerat för att öka dess vattenavvisande egenskaper.


Schoeller® Dynamic- Ett elastiskt, högkvalitetstyg som finns i Lundhags plagg. Materialet ger användaren bra rörelsefrihet och är slitstarkt. Det är impregnerat med en vattenavvisande behandling.


Silke- Ett rent naturmaterial som kommer från silkesfjärilens kokong. Det mesta produceras i Asien, men det finns även odlingar i Sverige. Materialet är naturligt temperaturreglerande och värmer när det är kallt och kyler när det är varmt. Fiberns glatthet gör att smuts och bakterier har svårare att fastna, och fukt transporteras effektivt. När silke vävs till tyg får det namnet siden. Beroende på vilken sorts larv som använts får silket olika kvalitet.


Softshell- Material konstruerat av tätvävd mikrofibrer. Till skillnad från hardshell plagg (skalkläder) så är softshell mer flexibelt och stretchigt och har bättre andningsfunktion. Softshell i sig är inte vatten- eller vindtätt, men beroende på vilken behandling plaggen har fått så finns det softshellplagg som är helt vind- eller vattentäta.


Swisswool- Hittar du bland annat i handskar och vantar från Hestra. Ett naturligt fiber som är luftigt bundna till varandra med hjälp av majsstärkelse. Håller händerna varma och ger bra värmereglering.


Techfit®- Hittar du i plagg från Adidas. Plagg med Techfit sitter tajt, figursytt intill kroppen, och kompressionskläder från Adidas tillhör Techfit serien. Kläderna ger användaren god rörelsefrihet och transporterar effektivt bort fukt från kroppen. Det finns tre olika Techfit typer- Techfit® Good, Techfit® Cool och Techfit® Base.


ThermoCool™- Hittar du i underställ från Devold. Är ett högkvalitativt funktionsfiber som är konstruerat för att ge optimal fukttransport. Består av 100 % återvinningsbart material.


Thinsulate- Utvecklat och tillveras av företaget 3M i samarbeta med NASA. Ett syntetiskt isoleringsmaterial där målet var att ta fram isolering till rymddräkter som var tunt, varmt och inte för bulkigt. Mikrofibern är ca 10 gånger mmindre än ett människohår. Eftersom att fibern är så liten så isoleras mer luft på mindre yta. Även om fibern utsätts för fuktighet klarar den att värma. Thinsulate finns i olika varianter och tjocklekar i en mängd olika produkter.


Ull- Ett naturmaterial som isolerar mycket bra och har goda fukttransporterande egenskaper. Ull värmer även i fuktigt tillstånd. Man använder ofta materialet i plagg som underställ och strumpor. Ju mer finkrullig ullfibern är, desto bättre isolering ger den. Till skillnad från t.ex. underställ i syntet så fastnar inte lukt i ullen, även om man använder det flitigt. Det beror på att i ullen finns ett ämne som heter Kreatin, som bryter ned illaluktande bakterier från huden. Vissa är känsligare mot ull och upplever att det kliar och sticker, då kan man hellre använda plagg i merinoull som är mukare och har en finare kvalitet. Alla ullplagg som säljs hos XXL är mulesingfria.


Windstopper®- Utvecklat och framtaget av företaget W.L Gore & Associates. Ett väldigt tunt och lätt material som är helt vindtätt, vattenavvisande och andas bra. Det påminner en del om GoreTex, men eftersom att Windstopper inte är vattentätt andas det ännu bättre, och passar perfekt till hög fysisk aktivitet.

close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward - få poäng på alla köp

Få personliga erbjudanden och poäng på alla köp!