Välj rätt ryggsäck

Man hiking in mountains

En bra vandringsryggsäck ska sitta bra på ryggen och rymma allt du ska ha med dig på turen. Här får du tips och rekommendationer på hur du väljer rätt ryggsäck och hur du packar den.

En vandring bör planeras väl för att få ut mest möjligt av tiden i skogen eller på fjället. Tält, sovsäck, stormkök, mat och kläder – det är mycket som ska med, men hur ska du packa ryggsäcken för att både få plats med allt och dessutom kunna bära det på ett sätt som inte belastar din rygg för mycket?

Vi hjälper dig att hitta rätt ryggsäck och ger dig tips på hur du packar den på bästa sätt.

Vilken typ av ryggsäck behöver jag?

Det finns allt från små dagstursryggsäckar på 20-40 liter, till stora vandringsryggsäckar med eller utan ram och med väldigt varierande packvolym där de största rymmer en bra bit över 100 liter.

Dagstursryggsäck
Som namnet antyder är det den minsta typen av ryggsäck och är främst tänkt för dagsturer. Säckarna kommer i storlekar från ca 20 liter och upp till omkring 45. I en ryggsäck på 20-35 liter får du plats med det mest nödvändiga till en dag ute i naturen. En ryggsäck runt 45 liter kommer beroende på hur mycket du tänker ha med dig på vandringen, vara stor nog för en helgtur.

Stuga-till-stuga-ryggsäck
Ryggsäckar mellan 45 och 65 liter. Här har du plats för all utrustning du behöver för att vara ute under en vecka med övernattning inomhus. När du kommer upp i dessa storlekar skiljer sig ryggsäckarna i dam- och herrmodell. Här blir det viktigt att hitta rätt ryggsäck för just dig.

Vandringsryggsäck
Denna typ av ryggsäck är för dig som ska vara ute i flera dagar och övernatta utomhus. Ryggsäckarna finns i många olika varianter och storlekar från 60 till 130 liter. Dessa kommer också indelade i dam- och herrmodell.

Ramryggsäck
Vanligtvis de största ryggsäckarna och är gjorda för att bära tungt. Ramryggsäckarna är utrustade med aluminiumram och används ofta av jägare som ska bära tung packning i oländig terräng. Det är dessutom möjligt att ta bort själva säcken, så att du bär utrustning direkt på ramen.

Välj rätt storlek


Att välja rätt storlek kan vara svårt. Du behöver försöka räkna ut volymen på det du behöver ha med dig, för att sedan hitta en ryggsäck som är något större än det du planerat för. Det är till exempel inte det bästa att fästa sovsäcken på utsidan av ryggsäcken. En ryggsäck med sovsäcken fäst på utsidan av ryggsäcken tar dessutom lika mycket plats som en ryggsäck med 20 liter mer packutrymme.

Anatomisk ryggsäck
Anatomiska ryggsäckar är de vanligaste vandringsryggsäckarna. Dessa modeller är utan ram och har endast själva packpåsen på ryggen. Det ger god kontakt med säcken och innehållet vilket ger dig bra kontroll. Det gör det bekvämare att röra sig med packningen på ryggen, speciellt när du åker skidor eller är i tuff terräng.

Skillnad mellan dam- och herryggsäckar
Vandringsryggsäckarna är indelade i dam och herr. Den huvudsakliga skillnaden mellan de två är att damryggsäckar har en kortare rygg än motsvarande herrvariant. Damväskorna är också utrustade med smalare axelband och ett lite mindre höftbälte. Dessa modeller har även en kortare ryggrem som gör väskan mindre och ger lägre volym.

Justering av ryggsäck
De anatomiska ryggsäckarna är utrustade med kraftiga bärselar samt ett väl vadderat höftbälte. Bältet är konstruerat för att bära 60-70% av vikten i ryggsäcken. Det underlättar med balansen, avlastar axlarna och ger bra stabilitet. Axelremmarna du har över axlarna är fästa på den övre delen av säcken och är justerbara. De hjälper till att bestämma höjden på väskan och ser till att väskan kan anpassas till olika rygglängder. Det är mycket viktigt att detta görs på rätt sätt. Om du ställer in höjden fel får du hela viktbelastningen på axlarna istället för att avlasta 60-70% på höftbältet.

Så justerar du ryggsäcken

Justera rygglängden
De flesta ryggsäckar har en justerbar rygglängd. Det gör att du kan justera ryggen upp eller ner för bästa möjliga passform. Lossa kardborrbandet bakom axelremmarna och skjut plattan upp eller ner för att justera längden. Efter att du gjort detta ska det inte finnas någon ”luft” mellan ryggen och väskan. Om det är det bör du försöka anpassa längden lite mer.

Spänn höftbältet
När ryggsäcken sitter bra och bekvämt på ryggen är det dags att spänna fast och dra åt höftbältet. Mitten av höftbältet ska placeras på toppen av höftbenskammen, så att det sitter bekvämt även om det är spänt. Höftbältet måste justeras innan axelremmarna, då det fördelar vikten jämnt mellan benen och nedre delen av ryggen.

Spänn axelremmarna
Dra åt axelremmarna så att de sitter jämnt, tätt och bekvämt runt axlarna. De ska inte sitta för stramt åt runt nyckelbenet, och inte heller så att höftbältet släpper från höften.

Fäst bröstspännet
Bröstspännet är till för att säkra att ryggsäcken sitter tätt mot kroppen. Du kan själv bestämma hur mycket du vill spänna åt det, men det kan vara ett bra hjälpmedel för att variera belastningen på ryggen när du är ute på en längre vandring.

Spänn balansspännena
På toppen av axelbanden har du balansspännena. Se till att inte spänna åt dessa för hårt och att de dras likt på båda sidor. Banden kommer att stabilisera din packning och ge dig bra balans även om du bär tungt.

Packning av ryggsäck

De anatomiska ryggsäckarna är inte fullt lika styva som ramryggsäckarna och är därmed känsligare för felpackning. När du packar en anatomisk ryggsäck, är det väldigt viktigt att packningen som väger mycket kommer så nära ryggen som möjligt och helst i mitten av säcken. Då slipper du den baktunga känslan. Ska du ge dig ut med skidor är det annorlunda, då ska allt det tunga istället vara så långt ner i ryggsäcken som möjligt.

Ryggsäcken är ofta försedd med sidofack. Det är en fördel att kunna hålla dem platta när de inte används. Då är de inte i vägen när man t.ex. åker skidor. Ryggsäcken är även invändigt delad i två, så att du kan separera ett övre och ett nedre fack i väskan. Det nedre har också en egen öppning. Det gör det lättare att packa och man kan separera utrustning man inte vill ha samlat. T.ex. mat och bränsle.

Så packar du ryggsäcken

1. Här ska lättare föremål förvaras. T.ex. choklad, ficklampa, valla, solglasögon.

2.Lätta föremål du kommer att behöva komma åt under dagen. T.ex. vindbyxor, dunjacka och tältduk

3. Intill ryggen bör du ha de allra tyngsta föremålen. Det kan vara till exempel mat, köksredskap och tältstänger.

4. Längst ner lägger du det du inte behöver ha under dagens gång. Sovsäck, kläder osv.

close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward - få poäng på alla köp

Få personliga erbjudanden och poäng på alla köp!