Bra och enkel mat att äta utomhus

mat_1

Packa ryggan och ät middag eller kvällsmat utomhus! Här får du tips på enkel och god mat som är perfekt ute i det fria.

Slå läger vid en sjö, njut av lugnet, utsikten och doften av skog. Som du kanske redan känner till så smakar maten alltid gott utomhus och kan sätta pricken över i:et för vandringsupplevelsen – oavsett om du är på dagsutflykt eller ska sova i tält eller hängmatta. Nedan har vi samlat några recept som är superenkla, både att förbereda och att äta, när du är ute och vandrar.

Här är utrustningen du behöver


Taco

Byt ut soffmyset mot en promenad och käka fredagstacon utomhus. Att göra tacos på en vandringstur är lätt!

mat_5

Ingredienser för tacos

Mjuka tortillabröd
Köttfärs, vegetariskt alternativ eller bönor
Lite smör eller olja att lägga i stekpannan
Riven ost
Tacokrydda
Vatten
Grönsaker
Salsa
Gräddfil


Gör så här

• Skär upp grönsakerna i förväg för att slippa ta med kniv och skärbräda.

• Förvara maten i lufttäta påsar eller matlådor.

• Färs eller bönor steker du i en stekpanna på ett campingkök eller över öppen eld.

• Värm tortillabröden ett i taget i 30 sekunder. Om du lagar mat över öppen eld värmer du bröden tillsammans i aluminiumfolie.

• Fyll tortillabröden och njut!


Toast

Så enkelt och mumsigt att ha med. Enkel ostsmörgås eller en fancy gourmettoast? Här är det bara fantasin som sätter gränserna!

Ingredienser för rostat bröd

Brödskivor
Ost, vanliga hårdost eller mozarella
Skinka, chorizo eller salami
Tomat, paprika eller andra grönsaker du gillar
Kryddor och/eller örter, ex. hackad basilika
Smör, majonnäs, aioli, ketchup eller annan dressing

Gör så här

• Gör toasten hemma innan du ger dig ut och packa i papper eller matlåda så slipper du ta med alla ingredienserna.

• Har du några dagar gammalt bröd som har blivit torrt? Toast är utmärkt för att göra på brödrester!

• Om du använder ett campingkök kan rostat bröd tillagas direkt i en stekpanna

• Om du tillreder maten över öppen eld lindar du in smörgåsen i aluminiumfolie. Observera att brödet snabbt kan bli vidbränt så håll ett öga på det.


Pannkakor

Till frukost, till lunch eller till middag – pannkakor är en säker vinnare på utflykten.

mat_6

Ingredienser för pannkakor (4 portioner)

3 dl vetemjöl
6 dl mjölk
3 ägg
½ tsk salt
3 msk smält smör till smeten
3 msk smält smör för stekning
Topping, t.ex. blåbärs- eller jordgubbssylt, socker eller lönnsirap

Gör så här

• Förbered smeten hemma och häll den i en tätslutande flaska eller termos.

• Blanda mjöl och salt och tillsätt ungefär hälften av mjölken. Vispa tills smeten är klumpfri.

• Tillsätt det smälta smöret plus lite mjölk.

• Rör sedan ner äggen och vispa tills smeten är tunn och fin.

• Smält smöret i en het stekpanna över elden eller brännaren och häll i så mycket smet att det knappt täcker botten.

• Grädda pannkakan tills den har stelnat på ovansidan innan du vänder den.

• Stek några i taget och njut av nygräddade pannkakor.


Tips: För en hälsosammare variant kan du ersätta de klassiska pannkakorna med bananpannkakor med havregryn.


Frystorkad middag

Om du vill göra det superenkelt och spara så mycket vikt och utrymme som möjligt i packningen är frystorkad vandringsmat ett enkelt alternativ. Leverantörer som Real Turmat erbjuder många bra sorter, från pulled pork eller kycklinggryta, till veganska alternativ som Thai Red Curry.

Allt du behöver göra är att tillsätta kokande vatten, då kan du äta direkt ur påsen.

close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward

Få specialerbjudanden, gratis cykelservice och 60 dagars nöjd kundgaranti