Trelagersprincipen

trelagersprincipen_1

Ska du ut och vandra? Genom att klä dig enligt lager på lager-principen håller du dig torr och varm.

Oavsett hur längde du ska vara ute så är rätt kläder viktiga för att undvika att bli kall och blöt. Trelagersprincipen är ett bra sätt att undvika kyla och fukt så du kan njuta av naturen. Reglera temperaturen genom att ta på och av lager längs vägen.

Innersta lager: fukttransporterande ull- eller syntetunderställ

När du är aktiv under en längre tid, till exempel under vandring, producerar du svett och fukt. Det som är viktigt då är att du har ett inre lager som transporterar bort fukten så att du undviker att bli kall. Vi rekommenderar därför att du bär antingen syntet- eller ullunderställ närmast kroppen. 

Syntetunderställ transporterar fukt effektivt men isolerar inte lika effektivt som ull. Om du har en hög, kontinuerlig aktivitetsnivå, rekommenderas därför underställ i syntet. Och likaså tvärtom; ull värmer och isolerar bättre än syntetmaterial, så är du ute i kallt väder eller har en lägre aktivitetsnivå, rekommenderar vi ull som innersta lager.

Vi rekommenderar inte att du använder bomull närmast kroppen eftersom detta behåller fukt och torkar långsamt. 

Mellanlager: ull eller fleece

Som lager nummer två rekommenderar vi fleece, ull eller primaloft. Detta lager hjälper till att transportera fukt, men det bör först och främst vara ett isolerande mellanlager som skapar luft mellan de första och sista lagren. Välj tjocklek baserat på temperatur och aktivitetsnivå.

Läs också: Behöver du ull- eller syntetunderställ?

Yttre lager: skaljacka mot väder och vind

Det yttre lagret ska skydda mot regn, vind och snö. En skaljacka med ett vind-, vattentätt och ventilerande membran rekommenderas därför starkt. Det finns flera tekniker på marknaden, t.ex. GoreTex®, Dermizax® och HellyTech®. Kom också ihåg att du ska kunna ha två lager under jackan, så välj en passform som känns bekväm att röra sig i.

Flera av skaljackorna har ventilationsdragkedjor och ficksystem med meshfoder som gör att du enkelt kan släppa ut överflödig värme. Därför är skaljackor också optimala för att hålla dig torr och varm i högt tempo.

Softshelljackor är ett bra alternativ om du vandrar i torrt och varmt väder.

Se utbudet av skaljackor till dam här.

Se vårt utbud av skaljackor till herr här.

close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward - få poäng på alla köp

Få personliga erbjudanden och poäng på alla köp!