Lundhags kängor

EN SKOMAKARE. EN BRINNANDE AMBITION.

Kängor

År 1932 började skomakaren Jonas Lundhag tillverka skor och kängor i ett litet skomakeri i Jämtland. Hans ambition var enkel, men uppgiften utmanande. Han ville göra kängor som var så välgjorda att de skulle hålla en hel livstid. Allt sedan dess har kunskap och traditioner förts vidare från generation till generation. De strävar fortfarande mot samma mål i det de gör och ser funktion och hållbarhet som det allra viktigaste.


SKALPRINCIPEN. LIKA ENKEL SOM GENIAL.

Våra kängor är uppbyggda enligt skalprincipen. Istället för att bygga ihop flera lager gör de vad aktiva utemänniskor alltid har gjort när de klär sig - de håller isär lagren. Istället för att bygga in fukten i kängorna, så ser lundhags till att den kan ta sig ut.

Att kunna ta av och på sig olika lager kläder ger en överlägsen flexibilitet när det gäller att reglera kroppstemperaturen och för att transportera bort fukt från huden. Lundhags följer precis samma princip när det gäller kängor, som kan ses som ytterplagg för fötterna.

De yttre skikten är uppbyggda för att fungera som ett slitstarkt skydd mot väder och vind samtidigt som det håller foten på plats och ger ett riktigt bra hälgrepp. Från yttersulan och kängans cellgummibotten till skaftet i fullnarvskinn finns inte en enda kompromiss. Inne i kängan fyller du själv upp med en sula och två par sockor. Idén är lika enkel som genial. För genom skalprincipen kan du själv anpassa fodrets tjocklek efter aktivitet eller utomhustemperatur. Ingen väljer att ge sig ut på en vandring klädd i bara en tunn tröja eller bara en tjock fodrad jacka - varför ge sig ut i kängor som inte kan förändras efter väderleken? Och när sulan eller sockorna blir fuktiga går de alltid att ersätta med ett torrt ombyte samtidigt som själva kängan torkar mycket snabbt tack vare att den inte har något fast foder. Att börja dagens vandring med en känga som har gårdagens fukt kvar i sig blir ingen bra start på dagen. Dessutom gör två par sockor att risken för skavsår minimeras.

Skalprincipen innebär också att kängorna fungerar lika bra året om eftersom du själv reglerar hur dina fötter ska ha det utifrån dina val av sockor och innersulor.

kängor

ANDRA HAR SKOMASKINER. LUNDHAGS HAR SKOMAKARE.

1932 började Jonas Lundhag att tillverka skor och kängor i en liten skofabrik utanför Östersund. 41 år senare flyttade fabriken till Järpen utanför Åre, vid porten till den västjämtska fjällvärlden. Här ligger den fortfarande och även den hantverksmässiga grunden och stoltheten finns fortfarande där. Liksom ambitionen att tillverka kängor som håller för ett helt liv ute i skog och mark.

Att Lundhags håller fast vid skalprincipen kan kanske uppfattas som lite egensinnigt. Men det är sådana de är. Dels för att de vet att kängorna blir bäst så, dels för att de är petiga och extremt noga med detaljer. Lundhags gör ingenting enbart för att följa en trend. Det ska vara funktionellt, vilket innebär att allt onödigt är borttaget sedan länge. Det här gör också att kängorna blir betydligt lättare, att de funktioner som finns verkligen fungerar. I Lundhags skomakeri arbetar ett team skomakare som kan allt om spaltfoder, läster och fullnarvskinn. Men de är inte bara duktiga på att bygga kängor. Närheten till naturen, som finns direkt runt knutarna, ger dem också unika möjligheter att testa kängorna i verkligheten. Rent krasst kan de prova en nyutvecklad eller uppdaterad känga på lunchen och korrigera konstruktionen i skomakeriet på eftermiddagen. Om det behövs.

EN LUNDHAGSKÄNGA HÅLLER. ÅR UT OCH ÅR IN.

Det är viktigt att kängan är bekväm redan från början, men vår viktigaste uppgift är att bygga den så att den är bekväm efter att ha använts år ut och år in. Därför är det inte förvånande att en riktigt bra känga måste bestå av väldigt många delar. Vår mest avancerad känga - Syncro - består t ex av hela 68 unika delar, var och en med sin egen speciella funktion. De många delarna ställer visserligen stora krav på skomakaren som tillverkar kängan, men samtidigt innebär det många fördelar för den som använder den.


Hade vandringen på livets stig varit en lång tropisk sandstrand hade du inte behövt våra kängor. Världen är inte fulländad och allt fungerar inte jämt.

close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward - få poäng på alla köp

Få personliga erbjudanden och poäng på alla köp!