Tips för ett lyckat tältäventyr

Tält 2

Är det dags att tälta för första gången? Läs vår enkla guide för vad du bör tänka på för att få en så bra upplevelse som möjligt.

En härlig tur i skog och mark med övernattning i tält kan skapa minnesvärda upplevelser. Att hitta sin lägerplats, uppleva stillheten när mörkret sänker sig och att få vakna upp utomhus är en del av det härliga friluftslivet som alla borde testa. 

För att få en så bra uppleve

lse som möjligt är det viktigt med förberedelserna. Erfarenhet, utrustning, rutt och hur långt man ska vandra är några grundläggande saker att ha på plats innan man ger sig iväg. Vi har därför frågat tältexperterna hos Helsport om några grundläggande tips och råd för en lyckad upplevelse. 
 
- En av de största fördelarna med att just tälta är friheten det innebär. Med ett tält har alla möjlighet till ett boende med fantastisk utsikt och strandlinje. Du bär med dig ditt boende och kan var som helst och när som helst välja att stanna upp och slå läger, precis där det är som vackrast, säger Nora Helliksen hos Helsport. 

När är det bäst att tälta?

Om du helt saknar erfarenhet av att tälta, börja med kortare turer under årets varmare säsong. Detta ger förutsättningar till att upplevelsen av tältlivet blir bra och lägger grunden till att vilja ge sig ut på fler och kanske längre turer. 


Väder och temperatur

Planera gärna din vandring med tält till en årstid som har plusgrader dygnet runt. Mildare temperaturer är något många nybörjare sätter pris på när man ger sig ut och testar på hur det är att tälta. Självklart kan man även planlägga sin tur under kallare temperaturer. Allt över 5-10 plusgrader är behagligt, men om du tar med dig lite extra varma kläder och en sovsäck som även klarar lägre grader klarar du dig bra. 
 
När solen värmer under sommaren är det härligt att vara ute i naturen. Då kan det också bli väldigt varmt inne i tältet, så det kan vara bra att tänka på att man har någon form av solskydd med sig. Värmen ger ju mest fördelar när man är ute och rör på sig, så fokusera istället på att se till att du har med dig kläder och utrustning för att klara dygnets kallare temperaturer.

Vind 

Vinden är alltid viktig att tänka på när du ska ge dig ut. Kraftig vind kan göra det mycket mer utmanande att slå upp tältet och vinden kommer också att testa hur bra tältet är förankrat. Vinden kan också göra att temperaturen upplevs lägre än vad den är på grund av köldeffekten. 

- Vi rekommenderar att man alltid tar sig tid att plugga/förankra tältet ordentligt, även om det är helt vindstilla när man slår upp det. Då är man förberedd om det plötsligt blåser upp till kraftigare vindar, säger Nora.

I skogen är du mindre påverkad av vinden, medan det längs kusten alltid blåser mer. Vid uppsättning av tält ska vindens riktning tas i beaktning, är man på högfjället och det finns risk för storm så ska man placera den mest aerodynamiska sidan mot vinden så påfrestningen på tältet blir så liten som möjligt och undvika att ha öppning i vindens riktning. Slår man upp tältet där det generellt blåser mindre kan man placera öppningen i vindens riktning för att få bort eventuella mygg.


Om det börjar att regna

Även om väderprognosen sagt att det inte skulle bli regn kan det ändå hända att det kommer en skur under vandringen. Försök då att få ryggsäck, kläder och annan utrustning som inte bör bli blöt in under tältduken - helst i förtältet. 

- Det viktigaste är att välja utrustning som är anpassat till vädret och temperaturen man ska vandra i. Ska man vandra i fjällvärlden ska man vara medveten om att vädret kan förändras snabbt. Vi rekommenderar att man alltid tar höjd för väderomslag i sin packning innan man ger sig iväg, uppsummerar Nora. 

Planera din första tältning i ett bekant område

På låglandet är vädret lättare att förutspå. Uppe på fjället är man mer utsatt för väder och vind. Planlägger man sin första vandring i fjällen är det ännu viktigare med bra förberedelser, planlägg gärna din första tur i fjällen tillsammans med någon som har mer erfarenhet. 

Som nybörjare kan det vara lämpligt att vandra i skog och mark som finns i ditt närområde och som du känner till. Detta gör också att det är nära till civilisation om något oförutsett skulle hända. Längs kusten eller stränder är andra slags områden som passar bra att börja med. Tänk på att visa hänsyn och läs på om vad som gäller enligt allemansrätten i området där du befinner dig. 

- Välj gärna skog och natur som du känner till. Det kan exempelvis vara områden som du vandrat i tidigare, där du nu vill testa att övernatta. Det behöver inte ta flera timmar att ta sig dit man ska, säger Nora. 

Det går alldeles utmärkt att testa sin första natt i tält hemma i trädgården, detta brukar inte minst vara uppskattat av de yngre familjemedlemmarna och hjälper till att lägga grunden till ännu fler tältäventyr. 

Lägereld


Gör lägerlivet till en upplevelse

När du har lite mer erfarenhet är det bara att dra iväg på längre turer. Kan dock alltid vara bra att tänka på att det ska vara enkelt att ta sig tillbaka till bil eller civilisationen om man av någon anledning behöver avbryta vandringen. Till en början räcker det långt att ha övernattningen i tält och lägerlivet som fokus, de längre turerna blir nästa steg.


- Prioritera komfort och att ha en trevlig upplevelse. Gör det mysigt i tältet och ta med dig lite extra god mat att äta vid lägerelden. Speciellt om man har barn med sig kan dessa små saker vara det som gör hela upplevelsen minnesvärd och gör att barnen gärna hänger med på fler äventyr, säger Nora. 

Välj tält för just ditt behov

Hos oss hittar du allt från enkla festivaltält till rejäla vandringstält anpassade för tuffare väderförhållanden och krävande expeditioner. Detta bör du ta i beaktning när du ska välja vilket tält du ska använda: 


Hur rymligt bör tältet vara?

Hur många ska ni få plats i tältet avgör hur stort tält du behöver. Ska flera personer kunna sova komfortabelt så är det viktigt att tältet inte är för litet. Ett tremannatält har plats för tre vuxna i liggställning tätt intill varandra och det är i stort sett det som får plats. Är man tre personer, så är det inte mycket rum till att röra sig, eller till bagage om man inte också har ett förtält. Hur många ingångar ett tält har varierar, det kan vara praktiskt men är inte alltid nödvändigt. Är man en större grupp kan det vara smidigare att ha flera ingångar på tältet, då slipper man vänta på att alla ska gå ut och in.

Om du ska vandra i en större grupp och vara ute flera nätter rekommenderas att välja ett tält som är anpassat för en person extra. 


Vilken storlek på tält ska man köpa?

För en person håller det med ett enmanstält eller tvåmannatält. Självklart kan man även ha ett tält som är anpassat för fler personer även om man är ensam, men då får man också räkna med ett tyngre tält att bära på.

Takhöjden i tältet är också något som kan vara värt att tänka på när man väljer tält. Allt blir lite enklare i ett tält som har högre takhöjd. Det ger också en högre komfort om man av någon anledning behöver befinna sig mycket inne i tältet, antingen för att man vill eller på grund av väderförhållanden. Det man bör tänka på är att desto högre takhöjd man väljer, ju lättare är det också för vinden att ta tag i tältet. 

Hos XXL hjälper vi dig gärna med att välja ett tält som passar för just dina behov. 

Guide: Välj rätt tält

Vikt

Det finns allt från små lätta tält som endast väger runt ett kilo, till riktigt rymliga tält som väger 5-10 kilo eller mer. Det är viktigt att man tänker på hur långa distanser man planerar att vandra för att värdera hur mycket tältet får väga och hur mycket man orkar bära. Kommer du att vandra många längre turer med flera olika lägerplatser vill du gärna ha ett tält med lägre vikt, medan kortare turer med kanske bara en lägerplats gör att du kan orka bära mer. 

Ska du tälta i flera dagar vill man gärna ha lite mer plats i tältet och något högre takhöjd. Det kan absolut vara värt att bära lite mer för den extra komforten, speciellt om du inte planerar att gå så långt. Denna typ av turer är också vanligast att man börjar med och passar bra om hela familjen ska med. 

Planerar du för en längre vandring över flera dagar med dagsetapper på flera mil så vill du bära ett så lätt tält som möjligt i din packning. En kilometer i uppförsbacke kan vara lika jobbigt som 3-4 kilometer i platt terräng.

Testa tältet hemma

När du köpt ditt nya tält, testa gärna att slå upp det hemma innan du drar ut på vandring. Då ser du att all utrustning är med och du får kunskap om hur du bäst slår upp ditt tält och vilka fästpunkter som eventuellt behöver förstärkas. 


Läs också:

Välj rätt sovsäck

Välj rätt stormkök/brännare

close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward - få poäng på alla köp

Få personliga erbjudanden och poäng på alla köp!