Tält
Planerar du att åka ut med tältet året runt eller bara under sommarhalvåret? Användningsområde, typ av tur och vem du ska göra turen med är några saker du bör tänka på när du ska välja rätt tält. Ett tältköp är en investering du inte gör ofta, så du bör vara säker på att du väljer ett tält som täcker alla dina behov.
Table of contents
- Vilket tält ska jag välja?
- Flera olika typer av tält att välja mellan
- Kupoltält – iglo med gott om plats
- Campingtält – till campingsemestern på sommaren
- Storlek på tältet – vilka ska med?
- Vikt eller utrymme – vad är viktigast för dig?
- Tält för helårsbruk – viktigt att tänka på
- Kreativ användning av tält
- Tänk särskilt på det här när du ska köpa ett tält
- Kondens i tältet
Den allra bästa tältupplevelsen får du genom att hitta det perfekta tältet för dina behov.
Att sova utomhus i tält är något av det finaste man kan göra; det är ett äventyr för både barn och vuxna. Det är viktigt att ha rätt utrustning och rätt tält för rätt ändamål. Ska du använda tältet till övernattning på en av sommarens festivaler, eller ska du på en svår bergsklättring i tuffa väderförhållanden?
Planerar du att åka ut med tältet året runt eller bara under sommarhalvåret? Användningsområde, typ av tur och vem du ska göra turen med är några saker du bör tänka på när du ska välja rätt tält. Ett tältköp är en investering du inte gör ofta, så du bör vara säker på att du väljer ett tält som täcker alla dina behov.
Vilket tält ska jag välja?
Vårt viktigaste råd är därför att du väljer ett tält som är ett snäpp över det du behöver just nu. Då ökar chansen rejält att du får ett tält som du kan använda mycket under lång tid framöver. I den här guiden går vi igenom vilka typer av tält som finns och vad du bör tänka på innan du bestämmer dig.
Flera olika typer av tält att välja mellan
Du kan välja mellan flera olika tälttyper – turtält, fjälltält, campingtält, vintertält, stora tältkåtor/lavvu eller mindre tält för den som gillar att ge sig ut på egen hand.
Kupoltält – iglo med gott om plats
Kupoltält – som också kallas iglotält eller domtält, har samma form som en iglo. Tältet kännetecknas av stänger som böjs över hela kupolen och korsar varandra på toppen. Ett kupoltält har ofta en cirkelformad grundplatta och gott om plats i innertältet, men ett lite mindre förtält. Kupoltälten är ofta självstagande, mycket stadiga mot väder och vind och klarar kraftiga snöfall eftersom de har mer skelett.
Tunneltält – den populäraste tälttypen
Tunneltält är tält med böjliga stänger som är ledade och förs in i gångar på ytterduken. Tunneltält har två eller tre stänger, mindre material och lägre vikt. Tunneltält finns i många varianter, för allt från extrem användning till campingtält. Tälten är mycket stabila mot vind genom sin form. En av fördelarna med tunneltält är att de ofta har stora förtält. Det finns gott om plats för packning och även möjlighet att laga mat inomhus.
Tältkåta/lavvu – tältet för sociala sammankomster
En tältkåta är ett stort spetsformat tält som ursprungligen restes med flera stolpar sammanflätade i toppen – som samerna gör. De flesta tältkåtor som säljs i dag är lättviktsversioner med bara en mittstång, så att det blir lätt att sätta upp tältet. Tältkåtor har plats för många människor och är perfekt för sociala tillfällen.
Möjligheten att ha en eld eller spis i mitten gör det bekvämt att använda kåtan året runt. Med stormmattor tål tältkåtan en relativt stark vind. En stor lättviktskåta väger runt 5 kilo och har 8 sovplatser.
Campingtält – till campingsemestern på sommaren
Campingtält är stora rymliga tält med hög komfort. Det är ofta stora tält med ståhöjd och förtält med plats för att sitta och kanske laga mat samt med plats för campingutrustning.
Campingtält är i första hand avsedda att användas för camping på låglandet under sommarhalvåret. De mer avancerade modellerna har ofta vindskydd och flera sovrum. De större versionerna väger som regel mer och måste fraktas med bil.
Storlek på tältet – vilka ska med?
Ska du tälta på egen hand eller kommer familjemedlemmar och vänner följa med i framtiden? Behövs ett enkelt tält eller ett familjetält?
Välj ett tält som inte är för litet så att ni alla kan sova bekvämt. Ett tremannatält har plats för tre vuxna som ligger tätt, men begränsat rörelseutrymme och mindre plats för packning om tältet saknar förtält. Om du tänker dig gruppturer över flera nätter rekommenderar vi att du väljer ett tält för en extra person och gärna med två ingångar eller fler så att ni lättare kan komma in utan att störa varandra. Vi rekommenderar även tält för en extra person när du ska ut och tälta på vintern eftersom både sovsäckar och kläder tar mycket mer plats.
För större grupper är det bäst att välja flera tält eller tältkåta/hybridtält. Övernattningen blir också mycket trevligare med det sociala tältet, och du kan dessutom tända en eld i mitten.
Tänk bara på att ju högre takhöjd du väljer, desto lättare är det för vinden att ta tag i tältet.
Vikt eller utrymme – vad är viktigast för dig?
Vikt är viktigt när du ska ut på tur, men ett större och tyngre tält kan vara värt det. Mer utrymme och komfort leder till mer glädje, särskilt vid dåligt väder eller de dagar man är mycket i tältet. Det är också tryggare med högre takhöjd när du använder primuskök inomhus, och du slipper krypa omkring i tältet.
Vår slutsats: Välj ett lättviktstält för långa och krävande turer där du ofta slår nytt läger. Välj ett större och rymligt tält för mer komfort under familjeturer, särskilt om barn kommer att vara med.
Tält för helårsbruk – viktigt att tänka på
Se till att tältet har stormmattor som sträcker sig tillräckligt långt ut från sidorna. Där fyller du på med stenar eller snö så att tältet blir robust och klarar starka vindar. Om du är på fjället bör du alltid rusta för vind upp till stormstyrka. Stormmattorna bör vara mellan 20 och 30 centimeter breda.
Köp extra långa pluggar om det inte medföljde köpet. Det är särskilt smart om du använder slaglinor i snö.
Slaglinorna måste ha många solida fästpunkter. Minst 8, gärna så många som 12.
Kreativ användning av tält
Du kan använda bara ytterduken som skydd när du ska övernatta i skogen på sommaren och det är lite eller ingen vind. Packa ner ytterduken och ta med lite extra snöre till slaglinorna.
Om du använder ytterduken som vindskydd behöver du vara lite kreativ när du ska fästa toppen och slaglinorna. Använd träd eller liknande. Extra slaglinor fäster du vid tältduken genom att tvinna ihop duken till ett snöre och göra en knut.
Tänk särskilt på det här när du ska köpa ett tält
Val av textiler
Yttertältet bör helst vara ripstop av nylon för att inte rämna vid tung belastning. Titta på sömmarna och blixtlåsen. Det är framför allt här skillnaderna syns. Ett kvalitetstält har fler stygn per centimeter än ett billigt. Titta även på ändarna och detaljerna. Kolla att det är en tvåvägsdragkedja. Stängerna måste vara i aluminium och reservdelar bör följa med.
Ventilation
Kondens kan snabbt uppstå i tältet om det är gjort av tät nylon och har dålig ventilation. Det kan sänka sömnkvaliteten väsentligt. Satsa på ett tält med möjligheter till god ventilation.
Pris
Tänk på att pris, vikt och kvalitet oftast hänger ihop. Ett billigt och enkelt tält går bra till festival, men det kan vara smart att investera lite extra om du vill ha ett tält som du kan ha glädje av i många år.
Kondens i tältet
Ventilation och utluftning är två olika saker. Ventilation är en jämn ström av friskluft för god sömn och kondenskontroll. Utluftning är som att öppna vindskyddet för korsdrag.
Kondens bildas huvudsakligen från tre olika källor: Från personerna som befinner sig i tältet, från luften och från marken, särskilt vid hög luftfuktighet och låga temperaturer. Kondens sätter sig på kalla ytor, till exempel yttertältet och golvduken. Den kan bildas på både in- och utsidan av tältet och kan lätt förväxlas med läckage.
Bra ventilation minskar kondensrisken, även om fuktig utrustning och matlagning i förrummet också kan skapa kondens. Den kondensen kan vara svår att få bort.
Ett tält med goda ventilationsmöjligheter minskar risken för kondens.
Vare sig du är en erfaren friluftsentusiast eller nybörjare bjuder tältlivet in till att utforska naturens enastående prakt. Packa tältet, gå ut genom dörren, andas in den friska luften och låt naturen visa dig vägen till oförglömliga upplevelser.