Nu är det MEDLEMSDAGAR! Se alla medlemserbjudanden

Speed hiking med SALEWA


SALEWA brinner för fjällsport, alpinism och upplevelser i bergen. Det familjeägda företaget grundades i München 1935 och ligger nu i Bolzano i Sydtyrolen, söder om den österrikiska/italienska gränsen där bergen i Dolomiterna sträcker sig omkring 80 kilometer österut. Med sin unika blandning av italiensk, österrikisk och ladinsk kultur är Dolomiterna platsen för några av de största, men ändå tillgängliga, klättrings- och alpina vandringsvägarna i världen. Dolomiternas toppar har karaktäristiskt branta väggar, taggiga toppar och kalkstensspetsar – ofta över 3 000 meter. Området har en rik historia och är knutet till namnen på några av bergsklättringens mest historiska gestalter -från Preuss, Piaz och Comici till Messner, Kammerlander, Huber och Gietl.

SALEWA har en stark, regional identitet och en tro på produkternas höga kvalitet; utformade testade, konstruerade och slutligen utprovade i Dolomiterna. Under årens lopp har varje ny generation omdefinierat fjällsporterna på nytt och SALEWA har ständigt varit involverade i denna utveckling.

salewa_competition


Var kommer speed hiking från?

Den nya generationen alpinister blandar olika aktiviteter på ett mycket tekniskt och progressivt sätt. Speed hiking i sig uppstod ursprungligen ur idén om kontinuerlig kardiovaskulär bergsträning, där idrottare tycktes förbättra sin kondition efter skidsäsongen och vidare under sommaren och hösten. För att på bästa sätt utnyttja dygnet och dagsljuset låg tonvikten på hastighet. Många av dolomiternas kullar och berg är så branta att vandra går lika snabbt som att springa uppför och speed hiking etablerades. Att använda stavar var självklart: för stabilitet och stöd i övergången från vintern när ofta ligger snö kvar på sina ställen. Och för att kunna röra sig snabbare, komma längre och även träna axlar, armar och själva kroppen.

Speed hiking har blivit allt vanligare när grupper av fjällentusiaster har anammat tanken på att röra sig lättare och snabbare, för att se hur långt de kan gå i sitt eget tempo och i sin egen takt. Det har vuxit till att bli en generationsöverskridande bergssport som är tillgänglig för nästan alla.


Hur definierar SALEWA speed hiking?

SALEWA betraktar speed hikingsom typ av snabb vandring. Att ta sig längre sträckor över teknisk, stenig terräng, både på och utanför leden, medan du rör dig snabbt och lätt. Tänk fjällvandring + trail running = sant.

Salewa_2


Vad är så bra med det?

Speed hiking innebär att du får ut mer av dagen. Att röra dig snabbare och använda dina bergsfärdigheter för att nå avlägsnare stigar och vildare områden. Se hur långt du kan gå i din egen takt. När terrängen blir brant är snabb gångstyrka och uthållighet nyckeln.


Vilka är fördelarna?

Förbättrad fysisk kondition, ökad energi och inspiration för ett lyckligare och hälsosammare liv. Du kommer också att utveckla andra viktiga färdigheter, till exempel hur du tar hand om dig själv (och dina vänner) under olika väderförhållanden och förmågan att navigera i oländig terräng.

Fördelarna talar för sig själva: Det är bra för både kropp och själ och hjälper oss att få kontakt med andra och vår naturliga omgivning, samtidigt som vi blir friskare och starkare för alltmer spännande äventyr.


Var ska jag börja?

Speed hiking behöver inte innebära omfattande långa vandringar eller övernattning. Du behöver inte gå långt för att hitta vildmark, naturupplevelser och enkelhet. Ditt nästa mikroäventyr kan börja direkt efter jobbet eller utanför ytterdörren. Var kreativ. Tänk enkelhet. Till en början kan det vara en bra idé att välja kortare leder och bygga upp dina avstånd gradvis samt testa din utrustning.

Salewa_1

Skor

Se till att du har ett par speed hikingskor av hög kvalitet. Glöm tunga vandringskängor: klumpiga skor har aldrig fått någon att röra sig snabbare.

Några tips:
- Lättviktsdesign = mindre vikt för benen
- God total flexibilitet
- Bra stöd vid häl och framfot
- Bra dämpning och hög häl-till-tå-skillnad = bättre för vadmusklerna
- Robust mönstrad sula för säkert grepp
- Om du planerar att vara ute i dåligt väder är ett Gore-Tex-membran® alltid en bra idé

Salewa_4

Ryggsäck

Vid sidan av skorna är ryggsäcken den viktigaste detaljen i din utrustning.
Ju lägre volym desto bättre. 25 liter är definitivt den absoluta gränsen – med en större blir det snarare backpacking...

Leta efter en ryggsäck som är bekväm och erbjuder god ventilation och fukttransport på baksidan och som kan hantera svett och förhindra underkylning i blåsiga, utsatta områden.


Behöver jag stavar?

Ja. Stavar är ett absolut måste för speed hiking. Varför? De hjälper dig att få stabilitet i teknisk terräng, att röra dig snabbare uppför och minska belastningen på lederna i nedförsbacke genom att fördela vikten. Stavar med handlovsremmar främjar bättre gångteknik.


Vad packar jag?

Det beror naturligtvis på hur långt du planerar att gå, på årstiden och förutsättningarna. Den viktigaste faktorn för att klara större avstånd på kortare tid är helt enkelt lättare packning. Att bära mindre än 5 kilo kan göra en enorm skillnad. Glöm inte: vätska, solskydd och energisnacks.


Kläder

Satsa på mångsidiga, lätta lager som skyddar mot väder och vind och som hjälper dig att reglera temperaturen. Avtagbara ärmar ger mångsidighet. Shorts är populärt inom speed hiking byxor. Ta även med ett par tätsittande, men stretchiga byxor eller tights för mer skydd. Softshellbyxor är också bra – de är vattentåliga och ventilerar bort svett. Hardshellbyxor behövs sällan för speed hiking. Tänk noga på vilka extrakläder du väljer. Vad behöver du egentligen?

Lätt packning i fjällen medför ju vissa risker, så tänk i förväg på scenarion du kan hamna i. Vad gör du om vädret slår om och bjuder på oväntat regn eller hagel? Kan du korta av rutten om det behövs? Var förberedd.


Sluta aldrig lära dig

Experimentera med din utrustning. Se vad som fungerar för dig. Fråga dina vänner vad de packar. Se vad proffsidrottare och ultralöpare tar med sig. Kort och gott, speed hiking kan handla om lättviktsprylar, men bli inte för besatt av att spara vikt.

Lätt packning. Enkelhet. I slutändan handlar det om att få ut det mesta av tiden i naturen. Och kom ihåg: det är vägen som är mödan värd. Och att du har kul!

close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward - få poäng på alla köp

Få personliga erbjudanden och poäng på alla köp!