Testa klättring - våra bästa tips för att komma igång

Climbing_bouldering

Ska du klättra inomhus behöver du klätterskor, en bekväm sele, en kritpåse med tillhörande krita, skruvkarbinhake och en repbroms. Glöm inte heller att minst en person i sällskapet behöver ha tagit det gröna kortet (topprepskort) som behövs för att ni ska få klättra med rep i en klätterhall. Det finns även det röda kortet (ledkort) som man måste ha vid ledklättring och ledsäkring.Skulle ni sakna dessa kort, finns det möjligheter att börja klättra genom bouldring.


Bouldring

Bouldring är en gren av klättersporten. Ordet boulder har sitt ursprung i engelskan och betyder klippblock. Denna typ av klättring bedrivs således på mindre klippblock ute eller på liknande utformningar inomhus. Denna typ av klättring består av kortare leder även kallat “problem” inom bouldring. Ett problem är oftast inte högre än 3 meter och görs på relativt får rörelser utan rep som säkring. Eftersom denna typ av klättring bedrivs utan rep har man en såkallad crashpad, som är en tjockare matta som ger en skön dämpning ifall man skulle falla. Denna typ av klättring passar nybörjare utmärkt då det finns alla olika svårighetsgrader och som ger goda möjligheter att utvecklas inom klättringen. För denna typ av klättring behöver man inte gå en utbildning för att få det gröna eller röda kortet som krävs för mer avancerad klättring.

Climbing_shoe

Grundläggande utrustning för att komma igång

Klätterskor
Som nybörjare kan det löna sig att välja ganska platta skor och skon bör inte heller vara för trång. Skor som är anpassade för klättring är uppbyggda så att du ska få stöd inifrån av att foten är lite större än skon men du ska också kunna använda skon under en längre period så de får ej vara för små. Skorna kommer att utvidga sig lite när du använder de och det kan därför vara bra att välja en sko med snörning vilket gör det enklare att justera hur tajt skon sitter på foten. 

Klättersele
När du ska välja din första klättersele rekommenderas att välja en som har ett bredare höftbälte med rymliga låröglor med bra vaddering. Då blir det bekvämare att hänga i selen, vilket man gör en hel del i början av sin klätterkarriär. Det är också viktigt att selen sitter bra och att den inte kan glida av dina höfter ifall att du skulle bli hängande upp och ner.

Karbin
Du behöver karbiner som har låsning, så att du är säker på att den inte löser ut vid fall. Det vanligaste är en traditionell skruvkarbinhake. Det finns också speciella karbiner för säkring som har extra säkerhetsfunktioner för att undvika felbelastning. Du ska alltid använda karbiner som är godkända för klättring. Olika repbromsar rekommenderar olika former på karbinen, det är därför viktigt att du väljer rätt typ av karbin till din repbroms.

Repbroms
En repbroms används för att säkra klättraren under klättring uppför en led eller vid firning. Vissa repbromsar passar bättre till säkring vid exempelvis toppturer andra är anpassade för att klättra uppför en led. Men de flesta modellerna kan användas till både och.

Det finns manuella och mekaniska repbromsar. Grigri är en mekanisk, självlåsande repbroms som ger en extra säkerhet. Många nybörjare väljer oftast att börja med en enkel manuell repbroms. Det är viktigt att du vet hur precis den repbroms du använder fungerar och vilka typer av rep den är kompatibel med. Glöm inte heller att kontrollera att bromsen du väljer är kompatibel med diametern på repet du använder. 

Krita
Välj en kritpåse som du enkelt får ner handen i så det blir smidigt när du klättrar. Du kan också välja att använda en kritboll som är enkel att använda och dammar inte lika mycket som lös krita gör.

climbing_outdoor


Utrustning för utomhusklättring

Här behövs det lite mer utrustning som hjälm, extra karbinhakar, rep, slingor och kilar. Med dessa hjälpmedel har du möjlighet att själv kunna sätta säkringspunkter och sätta toppankar. 

Kilar
Om du ska klättra utomhus är det inte säkert att du alltid har tillgång till markerade klättringsvägar. Då är kilar ett bra hjälpmedel att ha med sig i selen. Dessa placerar du löpande uppför väggen när du klättrar och fäster ditt rep i kilarna så att om du skulle falla så kan säkraren din fånga upp dig.

Slingor
Om du har möjlighet att sätta topprepsankare så är slingor bra att ha till hands. Du kan med fördel välja de som minst är 11-12 mm breda, de är mer slitagetåliga än smalare varianter. De finns i en mängd olika längder men 60 och 120 cm är bra alternativ. Slingorna är också bra att ha om du behöver hjälpa någon nedför en klättervägg. Tillverklingsmaterialen som dominerar är Nylon (polyamid) och Dyneema (ultra-high-molecular-weight polyethylene). Det finns även kortare varianter av slingor som har karbiner i vardera änden. Dessa används till att fästa klätterrepet i bultar eller kilar medan du klättrar uppför. Olika klätterleder kräver olika antal remmar så kolla upp innan du börjar klättra hur många du behöver.

Extra karbiner
Om du ska sätta topprepsankare behöver du fler karbiner. Dessa ska vara med låsning för extra säkerhet. Det är också bra att ha med sig extra utifall du skulle behöva hjälpa någon annan.

Hjälm
Hjälmen är viktig av två orsaker, skydda huvudet vid ett eventuellt fall och skydda huvudet mot fallande sten. Säkerställ att hjälmen sitter bra på huvudet för att kunna ge bästa möjliga skydd. 


Se vårt stora utbud av klätterutrustning här

close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward - få poäng på alla köp

Få personliga erbjudanden och poäng på alla köp!