Ta med barnen på fiskeäventyr i sommar

Fiska-med-barn-3

Vi vågar påstå att barn och vuxna gillar olika saker vid fisketuren. Medan vuxna ofta uppskattar stillheten, avkopplingen och att inte vara uppkopplad på sin telefon, är naturen en lekplats för barn. Nedan har vi samlat olika fiskeformer och tekniker samt tips och råd till dig har planer på att fiska tillsammans med barn.

Gör det enkelt för dig. Börja gärna med kortare fisketurer där ni även gör annat än att fiska, än en lång fisketur med fiske som enda aktivitet. Det är gratis att fiske längs kusten och i insjöarna Vättern, Vänern, Mälaren, Hjälmaren och Storsjön. Ska du fiska i något annat vatten krävs ofta tillstånd. och fiskekort Varje fiskevatten har sina regler.


Båtfiske med barn

Ska ni fiska från båt är det viktigt med varma kläder, flytväst -och något gott att äta. Från båt kan man enkelt trolla( köra båten långsamt med fiskedrag efter) med wobbler eller kastfiska med spinnare. Om du är en ovan fiskare är det ofta enklare att få mindre gäddor eller abborrar genom att använda en mindre, grunt gående wobbler runt vassar eller öar. Kastfiske med spinnare är effektivast på abborre under de varmare månaderna. Testa intill vass, runt öar och på platser med bottenstruktur och växtlighet. Är det svårt att få fisk är det alltid en god idé att ta med ett metspö och lite mask, det är roligare att få en mört än ingen fisk alls! Får ni fisk är det ett bra tillfälle att lära barnet vilka fiskar man släpper tillbaka och vilka man kan ta upp och äta.

Fiska-med-barn-1


Sötvattenfiske med barn

Vid sötvattenfiske är det vanligt att man metar med bete, gärna mask, majs eller powerbait. Barn lägger sällan något värde i om fisken ni får är en mört, abborre eller en löja, men variera gärna för att bygga kunskap och förståelse för mångfalden, tekniken och utrustningen. Att gräva mask själv kan vara lika spännande som själva fisket samtidigt som det är roligare att få fisk på bete som man själv hittat. Att använda flöte eller nappindikator gör det extra roligt när det nappar.

När man ska meta från land är det ofta effektivt att leta efter vass eller växtlighet då det ofta finns fler fiskarter i dessa vatten. Det kan också vara effektivt att fiska runt stenar, bryggor och träd som fallit i vattnet. Man kan såklart kastfiska från land och då kan det vara bra att hitta kanter i botten där det går från djupt till grunt.

Har ni möjlighet att använda en genomskinlig hink/balja, är det roligt för barnen att studiera fisken på nära håll. Bra kläder, myggmedel och snacks gör fisketuren komplett.


Kustfiske med barn

Att fiska från land längs kusten är också populärt för dem som har möjligheten. Vissa föredrar att använda smala skeddrag, men för barn kan ett 3-5 meter metspö vara minst lika roligt då spöt böjer sig mycket oberoende fiskens storlek. Bete kan man välja fritt, men testa gärna bitar av makrill eller kokta räkor -det funkar oftast bra. Hitta gärna en plats där det är djupt direkt från klipporna så att du kan fiska nära land. Ett knep är att sprida mat vid platsen du ska fiska på, du kan använda frysta räkor och krabbrester och med jämna mellanrum sprida ut dem i vattnet. Hittar man en plats där det finns en naturlig saltvattenpöl djup nog för fisk kan ni förvara fisken där tills den släpps tillbaka. Barn älskar att studera fisk och andra djur på nära håll. Tänk på att byta ut vattnet med jämna mellanrum om det är grunt där ni förvarar fisken.

Fiska-med-barn-4

Utöver dessa fiskeformer kan man alltid ta med barnen till det fiske du själv tycker om och behärskar bäst. Om det är djuphavsfiske, meta efter bäcköring, trolla lax eller jigga gös så går det alltid att göra barnvänliga inslag som förbättrar upplevelsen för barnen.


Ps. Skitfiske på dig och barnen!

close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward - få poäng på alla köp

Få personliga erbjudanden och poäng på alla köp!