Välj rätt stormkök/brännare

brännare

För många friluftsentusiaster är matlagning utomhus en stor del av naturupplevelsen.

Stormkök och brännare är indelade i tre grupper, utfrån vilket bränsle man behöver. De tre modellerna är, rödsprit, gas eller multifuelbränsle. När du ska vilken modell som passar dig bäst behöver du ta ställning till pris, när på året du vanligtvis är ute i ntauren och om vikten spelar någon roll.


Rödsprit

Detta är den enklaste varianten av stormkök. Här slipper du mekaniska delar, externa bränsletankar eller liknade. Utrustningen består av en ”bägare” som man häller rödspriten i och tänder. Då brinner rödspriten med en öppen låga utan något tryck. Nästan som en oljelampa med stor låga.

Rödspriten brinner bäst när utomhustemperaturen är varmare än -5 grader. Den är alltså inte lämplig till för vinterbruk. Effekten är dock låg, då spriten brinner helt utan tryck. Med en effekt på 700-800 Watt så tar det förhållandevis lång tid att koka upp en liter vatten. Så, om du planerar för en vandring som sträcker sig över flera dagar behöver du ha med dig rejäla mängder rödsprit.

En av de mest kända rödspritsköken är Trangia stormkök. Här är allt du behöver packat i ett kit; kokkärl, kaffepanna, stekpanna, vindskärm och rödspritbrännaren. Allt är packat ner i vindskyddet som är lätt att ta med i ryggsäcken.

Sammanfattning

- Enkla att använda
- Låg effekt och kräver därför mycket bränsle på längre turer
- Perfekt för nybörjare som ska på kortare vandring i skog och mark
- Effekt: ca 700-800 Watt
- Koktid, en liter vatten: ca 15 min
- Lämplig säsong: vår, sommar och höst.

Gas

En brännare som drivs med gas är lätt och har hög effekt. Gas bränner med hög effekt och ger även hög effekt i förhållande till vikt samt sotar minimalt.

Gasen köper du i engångsförpackningar (boxar) i storlekar från 100 gram till 500 gram. Den minsta boxen blir fort tom och den största boxen blir ofta för stor, då den mister mycket av trycket före den går helt tom. Den bästa och mest effektiva storleken är 250 gram. Det är standardstorleken och en storlek som är lätt att få tag i. En box på 250 gram brinner i ca en timme på 3000 Watt.

Gas är som rödsprit, den kräver en viss tempratur för att brinna som bäst. Man brukar säga att gasen blir ”slaskig” när temperaturen kryper under -5 grader. För att få någon effekt av stormköket behöver du värma upp gasen på något sätt. Du kan t.ex. trä en ullstrumpa över gasboxen eller packa in den i sovsäcken för att hålla den varm.

Sammanfattning

- Enkelt stormkök att använda
- Låg vikt, hög effekt och tar liten plats
- Ej lämplig till för vinterbruk.
- Effekt: från 1500 till 3000 Watt
- Koktid en liter vatten: ca 3-4 minuter (kan skilja sig lite beroende på tempratur och vind).
- Bränsle: gas i engångsförpackningar
Lämplig årstid: vår, sommar och höst

brännare

Multifuel

En brännare som drivs med bensin, fotogen och lampolja är vad som benämns som en multifuelbrännare. Detta är den mest allsidiga brännaren på marknaden. Alla brännare kan använda dessa olika bränslen. Alla bränsletyperna ger väldigt hög effekt och brinner bra i stort sätt oavsätt temperatur. De olika bränslena ger samma effekt som gas, som är runt 3000 Watt.

Den stora skillnaden är att bränslet är flytande och detta måste omvandlas till gas för att det ska kunna brännas. Brännaren gör detta, de är normalt utrustade med en extern tank som det sitter en pump i. Du ska då pumpa upp ett tryck i flaskan/tanken. Så förs bränslet in i apparaten via en bränsleslang. Apparaten går genom ett trångt munstycke och anpassas efter vilket bränsle du använder.
Inför detta måste apparaten värmas upp (förvärmas) i ca. 45-50 sekunder. Till detta kan du använda lite av det bränsle du sedan ska använda. Häll i lite av det bränsle du ska använda i brännaren och låt det brinna ut.

När det är varmt, skruvar man upp ventilen och släpper in bränslet som nu är under tryck. När detta blir pressat genom munstycket, blir detta omvandlat till gas och apparaten börjar bränna. Resultatet av detta är att apparaten också fungerar lika bra under kalla vinterdagar. Detta kan låta lite komplicerat men när du prövat det en eller två gånger, så kommer du tycka det är enkelt. Det är också väldigt ekonomiskt att elda med t.ex fotogen. En halv liter bränner på max effekt (3000w) i ca. 1.5 timme.

Det lönar sig att bränna på renade produkter som lampolja och renad bensin/miljöoktan. Detta sotar mindre och håller apparaten ren. (Detta är bränsle du kan köpa på de flesta bensinstationer idag.) Om du skulle få för mycket sot i munstycket, så rensar du det med vektyg du får med vid köpet. Det är smart att rensa och underhålla din apparat regelmässigt så att soten inte blir hård, då blir det väldigt svårt att få bort.

Dessa brännare är väldigt allsidiga, både när det gäller användningsområden och typer av bränsle. Apparaterna är säkra, de har hög effekt samtidigt som de har låg vikt och tar lite plats.

Sammanfattning
- Effekt: ca 3000 Watt
- Koktid en liter vatten: ca 3-4 minuter
- Bränsle: bensin, fotogen och lampolja. (Några få stormkök tar också gas, så du får två stormkök i ett)
- Lämplig årstid: hela året.

close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward - få poäng på alla köp

Få personliga erbjudanden och poäng på alla köp!