Långfärdsskridskor säkerhet på is

långfärdsskkridsko

Att med långa skär glida fram näst intill ljudlöst över en spegel av is är en upplevelse som inte kan beskrivas med ord! Det är få tillfällen man kan kombinera motion, rytm, fart och naturupplevelse som när man åker långfärdsskridskor. I Sverige har du kanske världens bästa förutsättningar för att åka långfärdsskridskor. Passa på att fynda allt du behöver för långskridskofärden hos oss till marknadens lägsta priser.

För att du ska kunna åka långfärdsskridskor finns det vissa säkerhetsaspekter som du bör beakta innan du börjar. Efter den här artikeln kommer du förhoppningsvis känna dig tryggare på isen.

ISEN

Isens kvalité är direkt avgörande för hur lyckad och minnesvärd din långfärdsskriskotur kommer att bli. En regel som brukar användas är att isen växer en tiondels millimeter per timme per minusgrad. Allstå växer isen under förhållandet -10 grader en millimeter på en timme. Det finns dock en mängd faktorer som kan påverka isbildandets hastighet så som nederbörd och strömmar. Åk gärna med en erfaren långfärdsskridskoåkare de första gångerna så du kan lära dig om hur du bedömer isen. Livräddningssällskapets ramsa är en bra minnesregel för var du bör vara extra uppmärksam eller helt undvika: Vass, råk, brygga, bro, udde, avlopp, utlopp, inlopp, sund, grund, vindbrunn.

ÅK ALDRIG ENSAM

Om olyckan är framme och du går igenom isen kan det vara livsavgörande att ha sällskap av personer som kan hjälpa dig upp ur vaken. Dessutom är det roligare att dela sina upplevelser på isen med andra.

VAD DU MÅSTE HA FÖR ATT ÅKA LÅNGFÄRDSSKRIDSKOR

Skridskons storlek brukar vara fyra till tio centimeter längre än åkarens skostorlek. Har du skostorlek 42 kan du alltså åka på skridskor som är mellan 46-52cm långa. Olika åkare föredrar olika längd och olika längd ger olika egenskaper. Stålet i långfärdsskridskor skiljer sig mycket från stålet i vanliga skridskor så om du inte har mycket erfaren bör du lämna in dina skridskor på slipning för att inte skada stålet.

DET FINNS TVÅ OLIKA TYPER AV BINDNINGAR FÖR LÅNGFÄRDSSKRIDSKON:

Vid fast häl används traditionella vandringskängor. Använd helst ett par kängor som är relativt vridstyva så blir foten mer stabil.

Vid lös häl används en traditionell bindning för turskidor som gör att endast tån är fixerad. Många anser att det är lättare och mer känsla med bindning med lös häl men då kan kängorna å andra sidan inte användas till vandring. Vad du kommer trivas bäst med av de två bindningstyperna är alltså en smaksak.

RYGGSÄCKEN

Med en ryggsäck på runt 40 liter får du plats med allt du behöver samt den flytkraft du behöver om du går igenom isen. Packa alltid din utrustning vattentätt dels för att du alltid ska ha tillgång till torra kläder och dels för att ryggsäcken ger dig flytkraft om du skulle gå igenom isen.

ISDUBBAR

Isdubbarna ska sitta högt upp nära hakan dels för att de inte ska fara runt när du åker och dels för att du ska kunna nå dem enkelt när du ligger i vattnet. Det behöver alltid finnas en visselpipa på isdubbarna så att du hörs eftersom det kan vara svårt att ropa på hjälp när du är nerkyld.

LIVLINA OCH KARBINHAKE

När du åker långfärdsskridskor behöver du alltid en säkerhetslina. Tänk på att det är dina kamrater du riskerar livet på om du inte har med dig livlina eftersom det är din lina som används för att rädda andra. Det är alltså lika viktigt att dina kamrater har med sig livlina eftersom det är deras lina som kan rädda dig från en vak. Fäst en karbinhake i din ryggsäck på ett stabilt ställe på ryggsäckens axelrem som du lätt når ifall du får en lina kastad till dig.

OM DU GÅR IGENOM ISEN

När du går igenom isen kommer din kropp bli chockad över temperaturskillnaden vilket gör att det kan bli svårt att tänka klart. Det viktigaste tipset är att inte gripas av panik. Vänd dig mot det hållet du kom ifrån, där vet du ju att isen höll. När du fäst isdubbarna i iskanten kan du samla dig några sekunder innan du börjar arbeta dig upp ur vaken. Med isdubbarna i iskanten och med hjälp av flytkraften från ryggsäcken ligger du stabilt i vaken.

Om en kamrat går ner i en vak ser du till att stå på säker is innan du kastar din livlina. Tänk på att kamraten kommer infinna sig i panik så du måste lugnt instruera hur kamraten ska ta sig upp ur vaken. Det är en god idé att prata igenom hur en räddningsaktion ska genomföras med alla som ska med på turen det första man gör ute på isen.

Det kan vara en bra idé att ha med sig ett sittunderlag som du kan stå på om du behöver byta kläder på isen.

close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward

Få specialerbjudanden, gratis cykelservice och 60 dagars nöjd kundgaranti