10 roliga aktiviteter för barn i vinter!

Vintern är en tid för härliga upplevelser. Vi ger dig tips på roliga saker som du kan göra tillsammans med barnen – med eller utan snö.

vinteraktiviteter-1

Oavsett om det är vinterlov, helg eller en vanlig vardag finns det många roliga saker att göra utomhus när kylan slår till!

Så länge man har på sig varma kläder som tål snö och blåst finns det ingen anledning att hålla sig inomhus under vintern. Frisk luft kombinerat med härliga aktiviteter ute i snön är något av det bästa som finns, för både stora och små.

Här får du tips på roliga vinteraktiviteter för de kalla och snöfyllda månaderna.

Aktiviteter ute i snön

1. Kälksport för hela familjen

Att åka pulka är kul för alla. Hitta en plats som passar fint som kälkbacke och ta med åkdonen dit. XXL har pulkor, snowracers och stjärtlappar.

Detta är dessutom ett mycket bra tillfälle för dig att få fysisk aktivitet samtidigt som du umgås med barnen. När du har åkt hela vägen ned springer eller går du i rask takt upp till toppen igen. Dra minstingen efter dig så får du ett riktigt träningspass.

vinteraktiviteter

Att åka pulka är roligt för hela familjen.

2. Skridskor för stora och små

Alla tycker om att åka skridskor. Spela ishockey, öva på att göra piruetter eller åk i kapp. Möjligheterna är många.

För de yngre kan det vara en fördel att ha en drickaback eller något annat att stödja sig mot när de åker över isen.

Hjälm är något som alla skridskoåkare ska ha på sig! Kom också ihåg att slipa skridskorna. Det är både roligare och lättare att åka skridskor när de har slipats och inte är slöa.

vinteraktiviteter2

3. Skidaktiviteter i snön

Skidaktiviteter är, precis som namnet antyder, alla former av aktiviteter då man har skidor på fötterna. Det som gör skidaktiviteter så passande för barn är att de kan ha roligt samtidigt som de får öva på att använda skidor och träna sin balans och koordination.

På många platser finns det färdiga skidaktivitetsområden, där barnen kan prova hur det känns att ha på sig längdskidor. Du kan också sätta upp ett eget skidaktivitetsområde om det inte finns ett nära dig.

Här är det bara fantasin som sätter gränser. Exempel på roliga aktiviteter är orgeltramp, puckelpist, slalomåkning och backhoppning. Låt barnen prova både med och utan stavar.

Se även: Välj rätt skidor till barnen

4. Friidrott i kylan

Friidrott är en rolig aktivitet och kommer garanterat att väcka tävlingslusten hos alla familjemedlemmar.

Prova med olika grenar, till exempel längdhopp, kasta snöboll i en hink, spjutkastning med en skidstav, stafett eller andra aktiviteter ni kan komma på. Dessa aktiviteter kan man göra både med eller utan snö, och det behövs knappt några hjälpmedel.

5. Bygga snögrottor i trädgården

Leta upp eller bygg en stor snöhög. Använd en rejäl snöskyffel och sätt igång och gräv. Se till att taket är tillräckligt stabilt – ha inte för bråttom. Ett bra tips är att sätta upp tydliga markeringar runt snögrottan när den är färdig, så att ingen råkar trampar ned i den. Kanske ska snögrottan ha sin egen portvakt? Vad sägs om att bygga en snögubbe som vaktar entrén?

6. Skidskytte med olika svårighetsgrader

Skapa en rund åkbana för längdskidor som är indelad i olika skytteområden. Man kan gärna skjuta med pilbåge – det är otroligt kul både för barn och vuxna i alla åldrar. Var försiktiga om ni skjuter med pilbåge.

Om barnen är äldre kan ni också skjuta med luftgevär eller luftpistoler, både i liggande och stående läge. Var försiktig och håll koll på barnen när de använder vapen. Följ gällande föreskrifter och regler.

Ni kan också blåsa upp ballonger och hänga dem på träd, stänger eller andra föremål. För att simulera skytte kan ni sticka med, eller kasta, stavarna. Gör det som passar barnens ålder bäst.

7. Roligt med snöbollar – snölyktor och snöbollskrig

Lägg snöbollar i en ring med en diameter på 40–50 centimeter. Därefter lägger du en ny ring ovanpå som är lite mindre än den första. Fortsätt lägga på ringar och forma snölyktan som en pyramid, tills överdelen är nästan helt täckt. Tänd ett värmeljus och sätt det inuti snölyktan och slut till överdelen med en eller två snöbollar.

Om det är ont om snö, men ändå riktigt kallt, kan en islykta vara ett alternativ. Både islyktor och snölyktor blir extra fina med lite tillsatt karamellfärg

Om ni fryser efter att ha byggt snölyktorna kan ett snöbollskrig vara en sista rolig aktivitet innan ni går tillbaka inomhus och betraktar resultatet av ert arbete genom fönstret då mörkret faller.

8. Spännande flaskbana med höga hastigheter

Ta en flaska (helst en strömlinjeformad PET-plaska) och fyll den med vatten. Om den är full med vatten går det fortare, men det krävs en stadigare bana för att flaskan inte ska flyga av.

Tryck en liggande flaska halvvägs ned i snön i en backe och dra flaskan nedåt så att den bildar en ”slädbana”. Gör några mjukare kurvor, tunnlar och hopp här och var. Det gör att banan blir mycket roligare.

Skicka iväg flaskan från toppen av backen, så ser du om det krävs förstärkningar eller en annan mängd vatten. Håll en tävling om vems flaska som snabbast tar sig ned för backen. Det går också att spola flaskbanan med vatten och låta den frysa till över natten. Då kommer det gå riktigt fort!

9. Mat vid en varm brasa

Om det är snö ute är det en utmärkt idé att kombinera skidåkningen eller promenaden med en brasa. Sitt runt brasan, drick varm choklad, grilla korv, s’mores eller annan god mat vid brasan och njut av en mysig stund vid elden i vinterlandskapet.

Se till att ni har ordentlig utrustning och tillräckligt varma kläder så att ni får en fin och trygg upplevelse under den kalla årstiden. Kom för all del ihåg att använda riktigt bra sittunderlag.

10. Bra tips för dig som har brist på snö

Alla är inte så lyckligt lottade att de har snö utanför dörren. Som tur är finns det många roliga aktiviteter man kan göra även utan snö.

Tipspromenad i närområdet

En tipspromenad är en klassiker som kan genomföras många olika sätt.

Om små barn ska delta kan ni ha frågor med bilder. Ni kan klippa ut bilder av till exempel olika djur och hänga upp dem. De kan hängas upp i träd, lyktstolpar eller på olika platser i trädgården eller skogen. Barnen får sedan lista ut namnen på dessa djur.

Om lite äldre barn är med kan man till exempel ha frågor med olika djurspår.

En bokstavsrebus är en klassisk variant. Sätt ihop bilder så att bildar ett ord. Ni kan också låta svaret på varje enskild fråga ange var nästa fråga finns.

Aktiviteter är också kul! Här genomför ni en aktivitet vid varje station. Det kan vara till exempel att kasta bollar i en hink, gissa antalet mynt i ett glas eller kasta pilar på ballonger för att få reda på nästa aktivitet.

Reflexvandring i mörkret

När mörkret har fallit blir det riktigt spännande att ge sig ut på en vandringstur. Om det finns möjlighet till det kan ni i förväg hänga upp reflexer längs en vandringsled. Om detta inte går kanske en person i sällskapet kan gå lite i förväg och hänga upp dem. Då kan barnen hitta vägen genom att lysa med sina ficklampor

Ni kan också göra vandringen till en skattjakt, där barnen med sina ficklampor ska leta sig fram till en spännande överraskning.

Hinderlöpning i skogen

Här kan ni själva välja hur utmanande det ska vara. Endast fantasin begränsar vad man kan hitta på! Här är några roliga idéer:

  • Hoppa över eller balansera på trästockar
  • Balansera på stubbar
  • Klättra upp i ett träd och ned igen
  • Hoppa mellan kottar på marken
  • Klättra upp på en stor sten och ned igen
  • Ta en repände och sätt upp en labyrint eller ett nät mellan ett par träd
  • Anpassa hinderbanans svårighetsgrad efter deltagarna.
close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward - få poäng på alla köp

Få personliga erbjudanden och poäng på alla köp!