3 för 2 på alla barnkläder Shoppa här

Säkerhet under toppturen

Topptur 3

En topptur ger fantastiska upplevelser. Samtidigt innebär det alltid risker att vistas på fjället. Här får du tips och råd kring säkerhet under toppturer.

Kunskap om hur man färdas tryggt på fjället är A och O för din och andras säkerhet när du är ute på topptur. Det finns flera användbara sajter som bland annat varnar för lavinfara, men det finns också annat som du bör ha kunskap om innan du ger dig iväg.

Säkerhetsutrustning

Du ska alltid ha med dig lavinspade, lavinsond och lavinsökare i ryggsäcken. Här rekommenderas en spade i aluminium som fungerar bra även i hård snö. Dessutom bör lavinspaden vara lätt och ha ett ovalt teleskopskaft.

Med hjälp av en lavinsond kan du snabbare avgöra var och på vilket djup en person ligger begravd under snön. Lavinsonden bör vara lätt eftersom den ska bäras med i ryggsäcken.

Förutom lavinspade och lavinsond ska alla i sällskapet ha med sig en lavinsökare. Denna har två funktioner: mottagarläge och sändarläge. När du rör dig över fjället ska sökaren vara inställd på sändarläget. Mottagarläget ska endast användas om någon blir tagen av en lavin. Det är mycket viktigt att du bekantar dig med utrustningen före turen.

Lavinryggsäcken är också ett viktigt redskap ute på fjället. När du drar i snöret utlöser ryggsäcken en sorts ballong som hjälper dig att flyta i snömassorna istället för att bli begravd under dem. En lavinryggsäck ökar alltså chanserna att överleva om du blir tagen av en lavin.

Lavinkurs

Det är viktigt att komma ihåg att säkerhetsutrustningen bara gör en del av jobbet. I kombination med goda säkerhetsrutiner och en förhandskontroll av omgivningarna ökar du dina chanser om olyckan är framme. Kunskap byggs genom erfarenhet och vi rekommenderar alla att gå en lavinkurs, även erfarna skidåkare.

Kurserna går bland annat igenom hur du använder säkerhetsutrustningen, vägval på fjället, kartor och orientering samt kamraträddningsmetoder.

Annan utrustning

Det är också viktigt att välja rätt hjälm. Välj en hjälm som sitter bra och ger dig bra skydd. Vi rekommenderar att du väljer en hjälm med MIPS-teknologi eftersom de är utformade för att minska risken för huvudrotation vid fall.

Glasögon behövs också under toppturen. Välj ett par som sitter bra på hjälmen och ger dig ett stort synfält.

När du väljer stavar till toppturen är det lika viktigt att tänka på att du ska uppför som nedför fjället. På vägen upp behöver du kortare stavar än på vägen ner. Teleskopstavar är därför ett bra val eftersom du enkelt kan reglera längden på stavarna vid behov.


Topptur 2

Kläder

Klä dig alltid efter väderförhållandena och enligt trelagersprincipen, men packa även ner ett ombyte i ryggsäcken.

Du blir svettig av att gå uppför och därför är det bra att ha en ny ulltröja i ryggsäcken.

Ytterst är det skal som gäller. Skaljackan och -byxorna är vind- och vattentäta och andas, och håller dig torr.

Handskar, mössa och buff om det blåser är också viktigt att ha med. Packa ner ett extra par handskar (gärna tjockare än dem du bär när du går uppför) i ryggsäcken.

Dessutom är det bra att packa ner en lätt dun- eller primaloftjacka som du kan dra på om du fryser när du kommit upp till toppen.

close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward

Få specialerbjudanden & 30 dagars 100% nöjd kundgaranti