Topptur på skidor – tänk säkerhet på fjällskidor och randonee

Ta reda på hur du färdas tryggt på fjället innan du spänner på dig skidor och pjäxor för att gå på tur.

Toppturer på skidor har blivit en populär aktivitet under vinterhalvåret. Många vill åka topptursskidor, men turskidor är också populärt på mindre krävande turer.

Toppturer ökar i popularitet och kräver bättre kunskap om väder, terräng och utrustning.

Vi hjälper dig att planera inför säsongens första topptur med skidorna.

Börja med väderleksrapporten

Det allra viktigaste inför en topptur är att börja med att kolla väderleksrapporten. I fjällen ändrar sig vädret väldigt fort. Fastän det är fint väder på låglandet kan det vara vind och nederbörd högre upp.

Utöver väderförhållandena vet vi att lavinfaran är det största bekymret både för dem som vill åka offpist och för dem där hemma. Den viktigaste regeln är att inte åka skidor i terräng med sluttningar som är 30 grader eller brantare vid stor lavinfara eller vid osäkra väderförhållanden. Det är alltså lika viktigt att studera lavinprognoserna som väderleksrapporten.

topptur1

Klä dig efter vädret

Även med kunskap från väderleksrapporten kan det vara lite svårt att veta hur mycket kläder man ska ha på sig när man ska gå på topptur.

Vårt bästa råd är att prova trelagersprincipen, men du behöver också ett andra ombyte i ryggsäcken. Du kommer att bli svettig när du går upp, så vårt tips är att du har torra kläder att byta till.

Ytterst fungerar skal bäst. Skaljacka och skalbyxor kommer att hålla dig torr och skyddar mot både vind och vatten.

Det är ett måste att ha med handskar, mössa och buff. Se till att det finns extra handskar i ryggsäcken. Det är bra om de är lite tjockare än dem du använder när du går uppför. En lätt dun- eller PrimaLoft-jacka värmer om man känner sig frusen uppe på toppen.

topptur2

Rätt utrustning i snön

Vilken utrustning du väljer att ta med kan göra skillnaden mellan liv och död när du åker skidor. På turen ska man alltid ha med sig egen lavinspade, lavinsond och lavinsökare. Dessa är helt avgörande vid en lavin och de har räddat många liv.

En spade i aluminium fungerar bra även i hård snö. Lavinspaden bör vara av lättare slag och ha ovalt teleskopskaft.

En lavinsond gör att det går snabbare att avgöra var en person ligger begravd i djup snö. Lavinsonden bör vara lätt eftersom du ska kunna bära den med dig.

Lavinsökaren har två funktioner: mottagarläge och sändarläge. När du rör dig över fjället ska sökaren vara inställd på sändarläget. Mottagarläget ska endast användas om någon begravs i en lavin. Det är mycket viktigt att du vet hur man använder utrustningen rätt före avfärd.

Lavinryggsäcken är ett annat smart redskap under en topptur. När du drar i snöret utlöser ryggsäcken en sorts ballong som gör att du flyter i snömassorna istället för att bli begravd under dem. En lavinryggsäck ökar chanserna för att överleva om man dras med i en lavin.

topptur3

Lavinkurser räddar liv

Tänk på att säkerhetsutrustningen bara kan göra halva jobbet. Tillsammans med de vanliga säkerhetsrutinerna och en förhandskontroll av omgivningen kan en kurs ge dig bättre chanser om olyckan skulle vara framme. Vi rekommenderar alla att delta i en lavinkurs, nybörjare såväl som de med mer vana av skidåkning och av att ge sig ut med topptursskidor.

Kurserna handlar om användning av säkerhetsutrustningen, vägval, kartläsning och orientering, olika metoder för kamraträddning med mer.

topptur4

Skydda huvud och ögon

Det är mycket viktigt att använda hjälm för att ta sig helskinnad hem efter toppturen. Välj en hjälmsom sitter bra och ger ett gott skydd. Vi rekommenderar att du väljer en hjälm med Mips-teknik, som får huvudets rotation att minska i samband med fall.

Goggles är också viktigt på toppturen. Välj ett par som sitter bra på hjälmen och ger god sikt. Under vanliga nordiska förhållanden mitt i vintern är flatljuset ofta en utmaning. Här är vårt tips att välja en bra kontrastlins som kan göra åkningen utför säkrare och behagligare. På toppturer i slutet av säsongen tittar solen oftare fram. Då är det bra att ha solglasögon på vägen upp och goggles som skyddar mot solljuset när du åker ner.

Vid val av stavar till toppturen är det lika viktigt att tänka på färden uppför som på den nedför. På vägen upp behöver du längre stavar än när du åker ner. Därför är teleskopstavar särskilt praktiskt eftersom du enkelt kan reglera stavarna mellan olika höjder när det behövs.

Hos XXL finns allt du behöver för en trygg, upplevelsesrik och bekväm topptur. God tur!

close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward - få poäng på alla köp

Få personliga erbjudanden och poäng på alla köp!