Kom igång med topptur på skidor
Jag är nybörjare på topptur - hur kommer jag igång? Få en snabb introduktion till vad du bör tänka på innan du ger dig ut i terrängen!
En ny värld
Med alpin turutrustning, även kallad randonèe, kan du upptäcka orörd snö på platser där ingen har åkt tidigare, liksom den kan användas i skidanläggningarnas backar. Med ett genomtänkt val har du utrustning för varierad åkning i många år. Här är några tips som kan underlätta för den som vill komma igång med topptursskidåkning men är osäker på var man ska börja.
Vad utmärker alpin turutrustning?
Alpin turutrustning skiljer sig främst genom att pjäxa och bindning har en gå-funktion som gör det möjligt att gå uppåt. Med den vanliga alpinutrustningen sitter pjäxan fast både fram och bak i bindningen medan toppturspjäxan kan frigöras så att du kan lyfta hälen. När du nått toppen sätter du pjäxor och bindning i åk-läge och kan sedan åka ner som med vanlig alpinutrustning. Toppturskidåkning skiljer sig från vanlig alpinåkning genom att den är bättre lämpad för lössnö än för preparerade pister. Förutom toppturspjäxor, skidor och bindningar krävs stighudar för att gå uppåt.
En del gör toppturer främst för vandringen uppåt och då bör man välja lätt utrustning eftersom man kommer att gå i uppförslut i många timmar. För andra är åket utför i fokus och då kan man med fördel välja något tyngre utrustning. Det finns mycket bra utrustning på marknaden idag, men man bör räkna med några kompromisser.
Olika topptursskidor har olika användningsområden. Lite förenklat kan man förklara det med att tyngre utrustning ger mer stöd och säkerhet när du åker utför, vilket å andra sidan är till liten hjälp om du har slitit ut dig på vägen upp.
Toppturspjäxor har gå-funktion som gör att du kan lyfta hälen och gå uppför berget
Till toppturskidorna behövs avtagbara stighudar som ser till att man får fäste när man går uppför.
Vilken annan utrustning behövs för att komma igång med toppturer på skidor?
När du tar dig bort från skidliften och beger dig ut i terrängen finns det några saker att tänka på. Skidor, bindningar, pjäxor och stighudar är grunden för skidåkning, men för att göra turen säker krävs lite mer. Lavinutrustning är ett MÅSTE, inte bara "bra att ha" eftersom det kan rädda liv (om du har lärt dig hur du använder den). Ett lavinpaket består av en spade och sond som är lättillgängliga i ryggsäcken, samt en sändare/mottagare som ska fästas på kroppen, helst med ett plagg utanpå.
Det kan vara bra att ta med lite extra utrustning för pauserna eller om något oväntat händer som gör turen längre än planerat. Det är klokt att ha tänkt igenom vad som kan hända under turen och vara förberedd för det.
- Hjälm och skidglasögon
- Enkel förstahjälpenutrustning och räddningsfilt/vindsäck
- Extra ullskjorta, dunjacka/ulltröja, torra handskar
- Karta, kompass och pannlampa
- Något att äta och mycket vätska
Vad bör man tänka på som förstagångsköpare av topptursutrustning?
Många är osäkra när det gäller topptursutrustning och det är inte så konstigt i dagens djungel av märken och modeller. Vi rekommenderar, om möjligheten finns, att du provar utrustningen innan du köper den. Genom att låna/hyra utrustning kan du ta reda på vilken utrustning som passar dig och dessutom kommer du att märka om du gillar det innan du köper din personliga utrustning.
Till att börja med rekommenderar vi "den gyllene medelvägen" när det gäller utrustning. Tunga och breda skidor kan ge en riktig strapats uppför och alltför lätt utrustning kan göra utförsåkningen till en trist upplevelse. Skidor mäts ofta i längd och midjebredd där en bra utgångspunkt är att skidorna ska vara ungefär i din kroppslängd och 95-100 mm breda för en allround skida. För den som inte har åkt så mycket skidor är en kortare skida lättare att hantera både upp och ner.
Läs en mer utförligare guide till val av topptursutrustning här.
Spendera gärna lite tid på att hitta bra pjäxor. Om du köper obekväma pjäxor kan du vara säker på att utrustningen inte kommer att användas. Var därför noga med att prova olika pjäxor. Om det gör ont i foten redan i butiken är det ett tecken på att du inte har hittat rätt par ännu. Du kan anpassa pjäxorna (läs om anpassning av pjäxor, bootfitting, här) men ha som utgångspunkt att pjäxan ska kännas bra på foten redan i butiken.
Besök skidavdelningen i något av våra varuhus så hjälper vi dig att hitta rätt toppturspaket!
Att investera i topptursutrustning är relativt dyrt, men något du kan njuta av resten av livet. Det är en varaktig investering som inte försvinner efter den första användningen, men kom ihåg att toppturen handlar om mer än att köpa skidor och lavinutrustning. Lika viktigt är det att kunna använda det och då kan en bra investering vara en lavinutbildning eller toppturskurs. Det skapar bättre möjligheter att ta säkrare och bättre beslut eftersom toppturer innebär att du vistas i terräng förenad med vissa risker. Det handlar därför mycket om att bygga upp kunskap gradvis och att vara medveten om vilka risker det innebär, det krävs erfarenhet för att göra säkra vägval. .
Ps. Kom ihåg att skära till stighudarna och justera bindningarna så att de passar till pjäxan före det första åket. Då får du en bättre start på vad som kan vara din nya favorithobby. Packa också ryggsäcken klokt så att du är väl förberedd.
Säkerhet
En topptur ger fantastiska upplevelser. Samtidigt innebär det alltid risker att röra sig på fjället. Läs mer om säkerhet under toppturer här.
God tur!