3 för 2 på alla barnkläder Shoppa här

Planerar du att ge dig ut på vattnet i sommar - välj rätt flytväst! 

Det finns flera modeller av flytvästar och det kan vara svårt att veta vad man bör tänka på när man ska välja vilken som passar bäst. Ska man välja en räddningsväst eller en flytväst? Vad är skillnaden på 50N och 100 N? Läs vår guide som vi skapat tillsammans med Helly Hansen där vi hjälper dig att reda ut begreppen.

Flytutrustning

När man ger sig ut på vattnet är det viktigt att ha rätt flytvästar både till stora och små. Flytvästen hjälper till att rädda liv om olyckan skulle vara framme och man hamnar i vattnet. Det finns två grundläggande regler som gäller för bruk av flytväst:

1. Produkten ska vara märkt med CE och ISO 12402, en märkning som gäller i hela Europa. 

2. Användaren ska ha flytvästen på sig och flytvästen vara anpassad till användaren.

Flytväst eller räddningsväst?

"Det finns två olika slags flytvästar, räddningsvästar och flytvästar. En räddningsväst som har 100 N eller mer i flytkraft är anpassad för de som inte kan simma eller lägga sig rätt i vattnet av egen kraft som exempelvis små barn. Dessa flytvästar är designade för att vända användaren rätt i vattnet",säger Øyvind Vedvik, kategorichef för segling hos Helly Hansen. Enligt Vedvik har en flytväst vanligtvis 50 N i flytkraft. Dessa passar de som är simkunniga och som klarar att ta sig upp snabbt från vattnet, antingen själva eller med hjälp av andra som finns i närheten.

Räddningsväst till barn

Helly Hansens räddningsvästar till barn har flera gånger fått utmärkelsen Bäst i test. När modellen Kid Safe lanserades 2003 var det den första räddningsvästen som var anpassad till barnets proportioner. Små barn har ett större huvud i förhållande till kroppen än en vuxen, därför designades Kid Safe med en extra stor krage för att kunna hålla barnet i en säker position i vattnet. För två år sedan uppgraderade Helly Hansen sina barnvästar med en helt ny krage som ger ändå mer support för att kunna vända barnet i vattnet till en trygg flytposition, så att mun och näsa hålls ovanför vattenytan. Det är alltid viktigt att säkerställa att västen sitter rätt- när du lyfter i axelpartiet på västen ska den inte kunna dras över barnets huvud.

Räddningsvästarna kommer i tre olika storlekar.

• Baby Safe (5–15 kg) 

• Kid Safe (10–25 kg) 

• Junior Safe (20–30 kg) 

HH 2

Flytväst till vuxna

Oavsett vilken modell du väljer är det viktigt att följa viktanvisningarna och välja rätt storlek när du ska välja flytväst. Västen ska sitta bekvämt på kroppen när remmarna är spända, be gärna någon dra i dina axlar för att säkerställa att den sitter bra och är nog spänd.

Sailsafe Inflatable Inshore

Om du är ute efter en flytväst av hög kvalitet som är utvecklad i samarbete med kräsna havsseglare, är Sailsafe Inflatable Inshore ett bra alternativ. Denna modell har en ergonomisk, lätt och flexibel design för havsseglare med automatisk UML-utlösningsmekanism. Räddningsvästen är ISO 12402-3-certifierad och har en integrerad säkerhetssele som är ISO 12401-certifierad. Har även grenrem. Den patenterade och unika designen med Sailsafe-teknologi ger enastående rörelsefrihet samtidigt som den passar perfekt på kroppen med en avtagbar säkerhetssele och en rundad form för att fördela vikten och höja komforten. Det här är en uppblåsbar räddningsväst av professionell kvalitet som är utvecklad och testad i samarbete med kräsna havsseglare.

Sport II

En av de mest populära flytvästarna för vuxna är Sport II, en enklare modell som är lätt att justera och som finns i många olika färger. Denna modell passar för de som ska ut på en kortare resa med båten eller ut på en fisketur. 

Sport Inflatable Jacket

Räddningsväst som har en stilren, klassisk Helly Hansen-design. Modellen är enkel att använda och har en slank konstruktion med fönster för enkel inspektion. Västen har - UML PRO-vattenaktiverad, automatisk uppblåsningssensor.

Vilken väst passar till segling, SUP eller kajak?

“Personer som seglar på lugnt vatten, paddlar kanot, kajak eller SUP är i regel simkunniga och befinner sig ofta ganska nära land, så att de kan få hjälp om olyckan skulle vara framme. Då är en flytväst med upptill 50 N i flytkraft bra att använda”. Säger Vedvik.

Nedan följer en översikt över några av våra modeller av räddningsvästar och vilket användningsområde de olika modellerna har.

Sport Comfort

Kajakpaddlare önskar gärna en smidig väst som exempelvis modellen Sport Comfort som har hög funktionalitet och en mycket bekväm passform. Flytvästen knäpps enkel med spännen framtill och passar väldigt bra till vattensport. 

Launch Vest

Om du är i behov av en flytväst i unisexmodell som är speciellt utvecklad för att ge maximal prestanda och rörelsefrihet när du använder säkerhetsselar, är modellen Launch Vest ett bra alternativ. Öppning i säkerhetsselen för att ge bättre plats för en krok, och genomskinlig ficka för ID-kort. Den ringa volymen och fördelningen av bärkraften över överkroppen ger maximal rörelsefrihet och smidighet. Dragkedja i sidan gör västen enkel att ta av och på.

Comfort Compact 50 N 

En innovativ flytväst i unisexmodell med slank passform som ger bra rörelsefrihet och komfort.
Modellen har en innovativ design med den legendariska Helly Hansen-randen. Produkten är 60 % mer kompakt än traditionella flythjälpmedel. Detta ger bra rörelsefrihet och komfort. Den slanka designen ger också minimalt luftmotstånd och maximal ventilation.

Hur ska man tänka gällande flyt- och räddningsvästar när man kör vattenscooter?

Att köra vattenskoter blir allt mer populärt och även här är det viktigt att man har rätt utrustning på sig. Det är samma regler som gäller här som för övriga vattensporter, för de som är simkunniga räcker det att ha flytväst med 50 N men tänk på att en vattenskoter kan komma upp i väldigt hög hastighet vilket gör att det är extra viktigt att flytvästen sitter bra på kroppen. Man befinner sig också ofta mycket längre från land på en vattenskoter och det kan ta längre tid att få hjälp om man hamnar i vattnet, då kan en räddningsväst med 100 N eller 150 N vara ett bättre alternativ. 

Hur du väljer rätt klass på västen

Flytvästar delas in i olika Newton-klasser från 50 till 300 N, där antal Newton (N) delas på tyngdkraften för att få fram bärförmågan som flytvästen har. 1 kg= 9,81 N

50 N – har en bärförmåga på 5 kg och passar bra till segling och vattensport. Denna väst håller en vuxen person flytande (en vuxen person behöver 20-30 N för att hålla sig flytande) men vänder inte en person till ryggläge i vattnet därför rekommenderas den endast till de som är simkunniga.

100 N – Dessa räddningsvästar har ofta stor krage och är anpassade för personer som både är simkunniga – och icke simkunniga. Modellen kan vända dig till ryggläge i vattnet så du hamnar i rätt flytposition.

150 N – Uppblåsbara räddningsvästar som vänder dig i vattnet så du hamnar i ryggläge. I dessa västar finns en liten gaspatron som fyller västen på några sekunder. Denna modell rekommenderas endast till simkunniga personer som väger minst 40 kg. 

close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward

Få specialerbjudanden & 30 dagars 100% nöjd kundgaranti