Nu är det MEDLEMSDAGAR! Se alla medlemserbjudanden

Kom igång med SUP

sup_2

Är du nyfiken på Stand Up Paddle, SUP? Läs mer om vad SUP är och hur du kommer igång.

Stand Up Paddle, SUP, har blivit en väldigt populärt sport de senaste åren. Kanske inte så konstigt med tanke på att det är en väldigt rolig och allsidig vattensport som ger bra träning för hela kroppen. Du jobbar med hela din kärnmuskulatur samtidigt som armar och ben också får jobba på bra när du står på SUP-brädan. I tillägg är det också väldigt bra träning för din balans. Att få utföra aktiviteten ute på vattnet i en härlig miljö är en bonus. 


SUP - Hybrid mellan att surfa och paddla

Förenklat kan man beskriva SUP som en hybrid mellan surfing och paddling. Sporten har sitt ursprung på Hawaii. Man står upp på en stor surfbräda och paddlar med en enbladig paddel för att ta sig framåt. Paddling på lugnt vatten är att rekommendera när du ska testa SUP för första gången. Vill du utmana dig själv finns det många olika varianter av SUP som gör att du kan utvecklas över tid.

Några exempel på lite mer utmanande varianter är Yoga på SUP-brädan eller vågsurfing. Man kan också tävla i olika grenar med sin SUP-bräda som exempelvis vågsurfing, touring (paddling på stilla vatten) eller racing. 


Brädor för olika aktiviteter

För att komma igång med SUP behöver du en bräda - om du har liten plats till förvaring rekommenderas en uppblåsbar. Denna variant är också enkel att transportera. Det finns även modeller i komposit eller hårdplast. Om du har en uppblåsbar SUP-bräda kan den förvaras med luften i eller så kan den tömmas på luft och förvaras i en väska.

SUP-brädor finns i olika utföranden; surf SUP boards, flatwater (touring) och race SUP. I tillägg finns det också olika varianter av dessa exempelvis allround windsurf boards eller Yoga boards, vilket är en längre och bredare version av allround-brädorna. 

Surf SUP-board

Vanligtvis en kortare variant som är smalare i ändarna och har en större rocker (böjning) både fram och bak på brädan. Det gör den lättare att manövrera och passar därför att surfa på vågor med. Denna typ av bräda är mindre stabil och kan vara svårare att styra på lugnt vatten. 

Allround board

Generellt en längre, bredare och tjockare än surf SUP-brädan. Dessa passar till allround-användning och för nybörjare som vill utforska olika aspekter av SUP. Stabila brädor som är enkla att glida på vattnet med, men har även en hyfsad rocker (böjning) för att funka att surfa på vågor med. En allroundbräda kan passa bra som en första SUP-bräda. 

Flatwater board (touring)

Denna typ av bräda är designad för att paddla på lugnt vatten utan vågor. Konstruktionen är optimerad för att skära fint genom vattnet och glida mjukare genom att brädan har en skarpare nose (längt fram på brädan) och längre deck. Genom sin generösa bredd är brädan enkel att balansera på vilket gör att den passar bra som ett första köp, om man inte vill surfa på vågor.

Race board

Precis som flatwater boards, är denna typ av bräda längre och har en skarp nose, men är smalare för att den ska kunna få upp mer fart. Dessa är svårare att balansera på och lämpar sig därför bättre till mer erfarna utövare.

sup_1

Vilken storlek ska jag välja?

Brädorna finns i en rad olika längder och bredder. För att du ska kunna hitta rätt storlek för just dig är det två faktorer som är viktiga att ta hänsyn till, volym och längd. Volymen (i liter) visar brädans förmåga att flyta med vikt på och är kalkylerad utifrån din kroppsvikt. Ju större volym brädan har desto mer vikt kan den bära. Är man nybörjare kan man leta efter mer volym i en bräda för att få extra stabilitet och bärkraft. 

Grundregeln säger att en liter volym ersätter en liter vatten respektive skapar ett kilo lyft. En liter brädvolym bär därmed ett kilo vikt. Är man nybörjare rekommenderas ungefär det dubbla numret med liter jämfört med din vikt. Ett exempel en person som väger 88 kilo bör leta efter en bräda med en volym på cirka 176 liter.

Därefter ska du också bestämma längden på din bräda. Längden (mäts i fot och tum, t.ex. 10’8 och läses som 10 fot och 8 tum) beror på vilken typ av bräda du väljer och din vikt. Längre brädor är oftast snabbare och mer stabila medan de kortare modellerna är enklare att manövrera. Viktigt att du säkerställer att brädan du väljer passar din vikt. 

Övrig utrustning

Förutom brädan behöver du ha paddel och säkerhetslina. Denna utrustning ingår oftast när du köper SUP-paket hos XXL. Vi rekommenderar även att du alltid har flytväst på dig.

Här hittar du förslag på flytvästar för SUP.

Paddel

Det viktigaste när du väljer paddel är längden och storleken på bladet. Ju större blad du har på paddeln desto mer kraftfulla tag kan du ta eftersom paddeln tränger undan mer vatten och du får en mer effektiv paddling. Denna typ av paddel passar för exempelvis vågsurfing då du behöver stabilitet och kraftfulla tag när du paddlar i en våg. 

En paddel med mindre blad passar bättre till touring- och allround-SUP då du oftast paddlar under en längre tid. Som nybörjare rekommenderas ett mindre eller mediumstort blad då de inte kräver lika mycket styrka. 

Längden på paddeln bestäms av vilken typ av SUP-bräda du valt och din egen vikt. Paddeln ska alltid vara längre än du. Och antalet tum du plussar på din vikt beror på typen av SUP. Ett exempel, om du surfar med din SUP kan du lägga på 7 tum, men om du istället kör racing kan du lägga på 11 tum. Tänker du använda din bräda både för surfing och mer stilla vatten bör du antingen köpa två olika paddlar eller en justerbar. 

Fena

Fenorna på en SUP bräda låter dig justera egenskaperna för åkningen. Större och bredare fenor ger mer stabilitet, medan de mindre fenorna gör det enklare att manövrera brädan.Det finns olika slags fenor och de är oftast avtagbara och enkla att byta ut om man skulle önska det. 

Enkel fena: saktar inte ner din bräda medan du paddlar (på grund av vikt och friktion med vattenytan). Passar Flatwater SUP.

Set up 3 fenor: kallas också “thruster setup”, ger raka spår på stilla vatten och bra kontroll vid surfing. Alla tre fenor har vanligtvis samma storlek. 

2+1 set up: även denna har 3 fenor, men den mittersta är större än de två på sidorna och rekommenderas vid surf SUP. 


Sammanfattningsvis är följande några av de viktigaste sakerna att tänka på när du ska köpa din SUP-bräda:

  • Vilken typ av SUP-paddling du vill utöva.
  • Brädstorlek, i fråga om volym och längd.
  • Vill du ha en uppblåsbar eller fast bräda?
  • Välj rätt paddel och rätt fen-uppsättning.


Se vårt utbud av SUP här.

close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward - få poäng på alla köp

Få personliga erbjudanden och poäng på alla köp!