-25% på alla* hikingskor och jaktkängor Aktivera kupongen i kassan

Guide: köpa kajak

kajak_1

Härliga turer längs åar och sjösystem eller adrenalinfyllda äventyr i forsande vatten? Att paddla kajak bjuder på fina naturupplevelser och passar friluftsentusiaster i alla åldrar. Här får du veta mer om hur du kan välja kajak efter dina behov.

Det finns en rad olika modeller att välja bland, beroende på var du ska paddla och vilken nivå du befinner dig på. Vi ger dig några enkla tips som kan hjälpa dig på vägen till en positiv kajakupplevelse.


Vilken typ av kajak ska jag köpa?

Utbudet av kajaker blir större och större och modellerna utvecklas ständigt för att anpassas efter rådande förhållanden och trender. Ska du på en längre tur med packning eller paddlar du kajak för träningens skull? Älskar du fart och spänning eller vill du koppla av och njuta av naturen i lugn och ro?


Pris

Att köpa kajak är en lite större investering, men det är inte självklart att det är den dyraste modellen som är det bästa valet för just dig. Likaså kan det vara värt att fundera på om den allra billigaste kajaken uppfyller dina önskemål och ambitioner. Försök att lista ut vilken typ av kajak som kommer att ge dig mest glädje i längden. Kanske räcker det med en av de billigare, men det kan också hända att en lite dyrare kajak är det som passar dig bäst. Satsa på en som du tycker om att använda och som uppfyller dina behov över tid. Det är flera faktorer som spelar in och som är av betydelse för vilken kajak du bör välja:

  • Användningsområde (vilka områden tänker du paddla i, lugnt eller för träning)
  • Fysisk form

  • Ambitionsnivå

  • Vikt och kroppsstorlek

  • Material

  • Kunskap om säkerhet 


Olika kajaker för olika behov

Rekreationskajak - för nybörjare 

Kännetecken: Kort och bred kajak med god stabilitet, sittkomfort och enkel att manövrera. Generös storlek på sittbrunnen så att du enkelt kan ta dig i och ur kajaken. Rekreationskajaker har endast ett vattentätt skott (packutrymme) och bör helst inte paddlas långt ifrån land.

Passar till: Detta är en typ av kajak som är enkel att manövrera och den passar därför både erfarna paddlare och nybörjare. Den passar bäst för kortare turer och är bra att använda för dig som vill ta det lite lugnt utan att behöv tänka så mycket på balansen. 


Turkajak/skärgårdskajak - för turintresserade 

Kännetecken: Turkajaken har en stor sittbrunn som gör att du kan dra upp benen under dig. Den är större än en rekreationskajak, men mindre än havskajaken. En rundad botten med ett mindre språng ger en snabbare kajak. Turkajaker är bredare och mer stabila än havskajaker och har antingen en lägre vattenlinje eller ett roder för att stå emot sidovindar bättre. I den här kategorin hittar du flera typer av kajaker. De bredaste modellerna ger möjlighet att ta med lite bagage, medan de smalare når högre hastigheter. Vattentäta skott (packutrymmen) både fram och bak gör dem mer lämpade för längre resor än rekreationskajaker.

Passar till: En kajak för dem som är intresserade av att paddla i närområdet eller lite längre dagsturer, men inte vill bege sig ut i grov sjö.


Havskajak - för dagsutflykter

Kännetecken: Havskajaker har en smalare sittbrunn, vilket gör dem lämpliga för eskimåsväng, eller kajakroll. De är också utrustade med minst två vattentäta skott (packutrymmen), lastluckor och ett roder eller justerbar skädda. Havskajaker har ofta en längre köllinje (mycket kontakt med vattnet) och är därmed snabbare och enklare att hålla en rak kurs med än kortare modeller.

Passar till: Detta är den mest populära och allsidiga typen av kajak och passar bra i såväl lugnare vatten som när det blir mer vågor. I en havskajak kan du packa ordentligt med bagage för dagsutflykter och längre resor.

kajak_5


Surfski- för träning och äventyr

Kännetecken: Surfski kan beskrivas som extremvarianten av en havskajak. Med en öppen sittbrunn är man mer exponerad för vatten, men det är både enklare att ta sig upp om man välter och vattnet som hamnar i sittbrunnen pumpas enkelt ut med hjälp av en självläns.

Passar till: Det här är för dig som gillar att paddla i riktigt stora vågor och som vill komma upp i hastighet med en kajak som är lätt att bära och ta med sig.


Racingkajak/träningskajak - för erfarna paddlare

Egenskaper: I denna kategori finns det flera typer av kajaker, men den gemensamma nämnaren är att det är smala kajaker som går snabbt i vattnet antingen genom att vara mer anpassade för tävling eller paddling i grov sjö. Vattenlinjen är lång för att komma upp i hög hastighet på raksträckor.

Passar till: Detta är kajaker för dem som paddlat en längre tid och som har byggt upp en bra balans och har lång erfarenhet av kajakpaddling.


Fiskekajak

Kännetecken: Fiskekajaker är gjorda för att vara mycket stabila - i flera av dem är det till och med möjligt att stå när du fiskar. De har bra och bekväma säten och det finns mycket extrautrustning till dem.

Passar till: Fiskeentusiaster som vill komma fram till platser där det är grunt eller svåra att nå med en vanlig båt eller på annat sätt.


Sit-on-top

Kännetecken: Som namnet antyder utmärks Sit-on-Top-kajaker av att man sitter ovanpå istället för nedsänkt i en sittbrunn. Kajakerna är stabila och lätta att manövrera. De är ofta enkla och billigare än andra kajaker och är avsedda för kortare turer och dagar med bra väderlek.

Passar till: Sit-on-Top är lämplig för de flesta - nybörjare och dem som är mer vana vid kajakpaddling. Används med fördel vid kortare turer, lek och för en dag på stranden.


Uppblåsbara kajaker

Kännetecken: Uppblåsbara kajaker finns i många storlekar; från små, billiga varianter till längre och dyrare med mycket bra egenskaper och kvaliteter. De måste pumpas upp före användning vilket tar cirka 10 - 12 minuter om man använder en manuell hand- eller fotpump. Kajaken kan förvaras med luften i eller så kan den tömmas, packas ner och förvaras i en påse för att spara utrymme.

Passar till: Fördelen med uppblåsbara kajaker är att de är så lätta att förvara och ta med sig, oavsett om man färdas med bil, buss eller tåg. De är även ett omtyckt val för dem som vill ha en kajak i husbilen eller båten.


Volym, vikt och passform

Kajaken ska i det närmaste upplevas som skräddarsydd för kroppen, både vad gäller benutrymme och storlek på sittbrunnen. Om sittbrunnen är för bred kan du köpa extra stoppning så att kajaken följer dina rörelser bättre.

Storleken på din kajak är mycket viktigt att ta hänsyn till när du ska köpa kajak, oavsett vilken typ av paddling du har tänkt dig. Och när det pratas om storleken på kajaken är det huvudsakligen kajakens volym det handlar om. Med rätt volym på kajaken upplever du en bättre paddelkänsla och får en kajak mer anpassad för dig. Paddlarens vikt påverkar hur kajaken beter sig i vattnet. Om en person som väger 50 kg sätter sig i en kajak som är anpassad för en person på 100 kg kan den personen sannolikt paddla med viss behärskning men antagligen inte tycka att det är särskilt bekvämt.

Var noga med att få information om totalvikten på de kajaker du överväger och tänk på om du behöver en kajak som, utöver din egen vikt, får plats med packning eller om du är ute efter en kajak som endast är avsedd som träningskajak utan extra behov av vikt.


Plast eller komposit?

Slutligen bör du ta ställning till om du vill ha en kajak tillverkad i plast eller komposit. Om du vet med dig att du kommer att paddla mycket runt rev, stenar och berg kan det vara värt att välja en kajak i plast, antingen gjord av polyeten eller ABS, som är tålig och tål stötar och som är perfekt när det är fler som kommer att använda kajaken.

Nackdelen med plastkajaker är att de väger mer och därmed inte går lika fort i vattnet.Om du redan har haft en kajak eller två och känner att det är dags för en uppgradering, kan du byta till en glasfiberkajak. Glasfiber kostar mer och är inte lika hållbart, men är lättare och styvare än plast. En hybrid av både glasfiber och plast är karbon/kevlar vilket är ännu styvare och lättare än glasfiber och tål också mer. Med bättre egenskaper stiger priset och det är en god idé om lägre vikt och hållbarhet är värt den extra investeringen.


Vilken paddel ska jag välja?

När du väljer paddel till din kajak finns det en hel del att ta hänsyn till innan man gör sitt val.


Skillnad mellan olika paddlar

Näst efter kajak (och flytväst) är paddeln den del av din utrustning som du kommer att använda mest. En lättare paddel ger dig mer kraft i dina tag vilket resulterar i högre fart och mindre ansträngningen för kroppen. Är du på jakt efter att få ut maximalt av din kajakpaddling så rekommenderar vi en lättare paddel i glasfiber eller kolfiber.

Det finns en mängd olika varianter av paddlar på marknaden och förutom priset så är det materialet som utgör den stora skillnaden mellan olika modeller.

De allra billigaste paddlarna är ofta gjorda i plast och blir då tyngre och klumpigare än de modeller som är tillverkade av kol- eller glasfiber, dessa paddlar är väsentligt lättare men ligger också högre i pris.


Delbara paddlar

Delbara paddlar är ofta lite tyngre, men enklare att transportera, lasta och förvara. I denna kategori återfinns tvådelade, tredelade och fyrdelade paddlar där den fyrdelade är väldigt enkel att packa med sig.


Paddellängd

Vilken längd man ska välja beror på olika faktorer såsom paddlarens längd, kajakens bredd och hur erfaren man är. En person som är mellan 165 - 180 cm ska använda en 230 cm lång paddel om kajaken är mellan 60-71cm bred. Är kajaken bredare så ska paddeln vara längre och det motsatta om kajaken är smalare.

Om kajaken svänger mycket fram och tillbaka kan det vara smart att välja en kortare paddel, detta gäller även om du lätt drar på dig mjölksyra eller har svårt att accelerera under paddlingen.


Paddelvinkel

På en del paddlar kan man ändra vinkeln på bladen. Om du lyfter paddeln på sidan där du håller fast (högersida för högervriden paddel) ska du kunna sätta i paddeln på andra sidan utan att behöva vrida i (högra) handleden. Är du tvungen att vrida upp handleden lite så är det inte så farligt, men om du börjar vrida handleden nedåt för att sätta i paddeln i rätt vinkel så bör du öka vinkeln. Ju brantare din paddelföring är, desto mer vinkel ska du ha. En vinkel runt 45° och 75° är en bra början.


Paddelblad

Bladet på paddeln finns i olika utföranden: v-formade, skålade eller vingformade. 

Plana blad är de billigaste och enklaste att använda eftersom det inte finns fram eller bak, vänster eller höger. Nackdelen är det krävs mer jobb för mindre framåtrörelse och att de lätt vibrerar vid kraftiga tag. Det ska tilläggas att denna modell används alltmer sällan i kajakvärlden.

Skålade blad har ett bra grepp, hög verkningsgrad och ger kraft, fart och bra kontroll. Det kräver lite mer teknik för att kunna utnyttjas och måste hållas rätt för att fungera optimalt.

V-blad är lättpaddlade, bekväma och utan vibrationer. Passar extra bra för långfärdspaddling där man strävar efter behaglig och jämn fart.

Vingpaddel är speciellt anpassad för hög fart och paddling rakt fram. Kräver mycket teknik från användaren för att den ska fungera optimalt. Räkna med mycket träning innan du får full kontroll på paddlingen.

Kajaktermer

Sittbrunn: Öppningen i kajaken där du sitter. Storleken på sittbrunnen beror på typen av kajak.

Skädda: Ett ”blad” som sitter i kajakens akter och som kan sänkas och höjas i vattnet för att stabilisera kajaken i vind och vågor. Till skillnad från roder är skäddan inte möjlig att svänga med.

Roder: Rodret sitter oftast i aktern och är ett system som gör det möjligt att med hjälp av pedaler svänga kajaken medan man paddlar.

Roderpedaler: Pedalerna sitter längst fram i sittbrunnen och kan justeras utifrån benlängd.

Språng: Formen på kajakens botten i längdriktningen. Ett litet språng gör kajaken mer svårstyrd men bidrar till högre fart medan ett stort språng gör den enklare att styra och lätthanterlig vid större vågor.

Skott: Vattentäta utrymmen i kajaken. Dessa håller kajaken flytande om den kantrar och gör att du snabbare kan ta dig upp igen. Skotten har vattentäta lastluckor som sitter ovanpå kajaken.

Lastluckor: Vattentäta luckor i anslutning till kajakens skott.

Däckslinor: Linor på kajaken med vilka du kan fästa bagage, kartor, paddeln och annat på fördäcket.

close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward - få poäng på alla köp

Få personliga erbjudanden och poäng på alla köp!