Sova under bar himmel

Att tälta på vintern är både enklare och mer romantiskt än du tror!

Lyssna till hur vinden viner genom träden utanför. Hör snöflingorna falla mot tältduken. Lägg dig i den varma sovsäcken efter att du satt upp tältet i vinterkylan.

Att vintertälta är minst lika magiskt som under resten av året. Fråga friluftsparet Mari Lovise Marum och Wilhelm A. Francke.


Mysigt att tälta i kylan

Bara en timme tidigare trampade vi genom fuktig nysnö. På den här rutten finns inga utkörda skidspår, så det blir en vandring i vinterlandskapet.

Det viktigaste är att komma ut. Korta vandringsturer med en övernattning kan vara en god omväxling till långa dagar på hemmakontoret, säger Wilhelm, vars intresse för friluftsliv startade under tiden han studerade på folkhögskola. Därefter drev han den lokala friluftsgruppen för studenter i Tromsö tillsammans med Mari medan de studerade där. Under den tiden var de ofta ute och campade i kallt väder. Nyligen flyttade de till Oslo efter några år i Ålesund. Sunnmörsalperna var en häftig upplevelse, men de uppskattar även Oslos närhet till skogen och att det finns möjlighet för både korta och långa vandringar i naturen.

Nästa helg ska vi gå från Harestua och tillbaka in till city. Numera är det så fullbokat i stugorna, så det bli nog vintertältning för oss, säger Mari.

vintertältning_4


Lättare att hitta vinterläger

När vi anländer till Fuglemyra enas båda snabbt om en plats; en skogsbacke mitt i det öppna myrlandskapet passar utmärkt att slå upp tältet på.

Det är trevligt att ha fri utsikt och en öppen yta för en lägereld samtidigt som man får lite skydd från träden” säger Wilhelm, som tycker att det är lättare att hitta den perfekta lägerplatsen på vintern. På sommaren behöver man ofta ta mer hänsyn till och underlag. På vintern beror det lite på väder och vindriktning, men annars är det ganska enkelt att hitta en plats att sätta upp tältet, säger han.

Precis här tror jag att det är lite ont om snö. Vi kanske skulle flytta lite mer åt det hållet, så att vi får ett bättre grepp för tältpinnarna, säger Mari och börjar trampa ner snön några meter bort.

Wilhelm tar fram tältet och fäster det med en tältpinne innan han rullar ut det. Det finns många som glömmer att fästa tältet och sedan tar en vindpust tag i det och blåser det flera hundra meter bort, förklarar han.


Kom ihåg kylgropen

Det behövs inte mycket mer utrustning för att tälta på vintern än på sommaren. Varmare kläder, ett extra (eller tjockare) liggunderlag, sovsäck som tål minusgrader, kanske en spade och tältpinnar för vintertältning. Det finns naturligtvis tält som är framtagna specifikt för expeditioner och vintertältning; en bottenduk, dubbla blixtlås, plats för dubbla uppsättningar tältpinnar och ventilering som sitter lite högre upp på tältduken. Men om du redan har ett tält kan du även använda det på vintern.

Om du tog dig ut till tältplatsen på skidor kan du använda dem för att trampa ner snön och jämna ut underlaget där du vill sätta upp tältet. När man sätter upp tält på vintern är det viktigt att gräva en kylgrop i yttertältet, så att den kalla luften lägger sig där. Det ger även en bättre arbetshöjd för att laga mat och sätta på skorna, berättar Mari medan Wilhelm lägger snö ovanpå tältets bottenduk och fäster staglinorna. Hur mycket man behöver staglinorna beror ju på väderrapporten, säger hon.

En dag som idag räcker det med några stycken. Egentligen är ventilationen viktigare, fortsätter Wilhelm och förklarar att en människa andas ut ungefär en halv liter vätska under en natt. Utan tillräcklig ventilation kan det snabbt skapas kondens som fryser.

vintertältning_3


Månsken i tältöppningen

Normalt hade paret gått längre än idag när de lägger sig i tältet. Ofta känner de sig slitna efter dagens ansträngning och redo för en snabb matbit och en varm sovsäck.

Vi är inte så avancerade när det kommer till matlagningen. När man har gått långt och det är kallt ute smakar allt fantastiskt. Då är det viktigaste att det går snabbt att laga, säger han, och hugger in i maten direkt från sovsäcken. Idag finns det också tid för efterrätt i yttertältet. Doften av nystekta pannkakor sprider sig i det lilla lägret. Det enda som hörs från det gulröda tältet vid den frusna myren är ljudet från gasbrännaren. Förutom ett glatt ”mmmm” från de två vintercamparna.


När vi dessutom fick månsken till pannkakorna blir det så romantiskt som möjligt, avslutar Mari.



7 tips för vintertältning:

1. Sätt upp tältet hemma innan du ger dig av, så att du vet att du har alla delar och att tältet är helt.

2. Packa allt, både sovsäckar, kläder och utrustning, i vattentäta väskor. Det gör dessutom väskan mindre och du får bättre översikt. Ingenting riskerar att hamna ”längst ner i väskan”.

3. Fäst tältet med en tältpinne i snön innan du börjar sätta upp det. Om du har svårt att fästa tältpinnarna kan du lägga pinnen på tvärs och packa snö ovanpå, som ett ankare.

4. Lägg dig aldrig kall i sovsäcken. Jogga ett varv runt tältet eller hoppa lite för att få upp värmen. Det är du som producerar värmen i sovsäcken.

5. Kom ihåg att ta med pannlampa. Det blir mörkt tidigt på vintern. Batteritiden är viktigare än ljusstyrkan.

6. Det kan vara bra att värma upp vatten på kvällen och hälla i en termos. Då kan du dricka kaffe eller äta havregryn innan du lämnar sovsäcken på morgonen. Gör så mycket som möjligt medan du fortfarande är i din sovsäck. Packa till exempel liggunderlaget eller förbered väskan.

7. Om du har med dig en pulka kan du lägga liggunderlagen längst ner i pulkan, dela tältstängerna och förbereda tältet så att det är enkelt att sätta upp på nästa plats.

close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward - få poäng på alla köp

Få personliga erbjudanden och poäng på alla köp!