Denna webbplats använder cookies Jag accepterar
All Sports United

Kundservice

Nordens största sportbutik

Leverans

- snabba fria leveranser

Din vara levereras inom 1-4 dagar. Fri frakt vid köp av varor för över 499:-*

PostNord

Läs mer

Betalning

- säkra betalningar

Delbetala 3-36 mån, online- betalning, kontokort / kreditkort och på faktura.

Klarna

Läs mer

Retur & byte

- fri retur & fria byten

Du får 365 dagars öppet köp* från köpdatumet med fri retur och byte.

365 dagar

Läs mer

Registrera dig

- senaste nyheterna

Du får personliga nyheter och förmåner för dig och dina nära och kära vänner.

Nyhetsbrev

Läs mer

Guider / Längd och Alpint / Allt om längdskidor / Så vallar du dina skidor

Så vallar du dina skidor

Ski Wax feature image.jpg

 

MED DE HÄR VALLNINGSTIPSEN FÅR DU BRA FÄSTE OCH GLID PÅ SKIDORNA – OAVSETT FÖRE.

Så fort den första snön har lagt sig är det många av oss som knappt kan bärga sig att få spänna på sig längdskidorna. De flesta av oss har råkat ut för både bakhala skidor och irriterande kladdföre som snabbt kan förta mycket av glädjen när man ute på skidtur. Med rätt vallning är de här problemen snart ett minne blott och du behöver inte vara proffs för att kunna valla skidor på rätt sätt.
 
Här hittar du enkla vallningstips för längdskidor som ger bästa möjliga fäste och glid både vid kallt före och på klisterföre.
 
TIPS! Kom ihåg att du under hela vintern kan få hjälp av oss att valla och preparera skidor i ditt lokala XXL-varuhus. Du hittar en översikt över vilka typer av skidprepp för längdskidor vi erbjuder här!
 

HITTA RÄTT SPANN PÅ SKIDORNA OCH FÄSTZONEN

Rätt spann på skidorna är a och o för bra glid och fäste, och spannet bör vara anpassat efter din färdighetsnivå och din vikt. För skidor avsedda för träning och tävling är detta särskilt viktigt.
 
När du köper skidor i ett av våra varuhus eller i vår webbshop ser vi till att du får ett par med rätt spann. Fästzonen är det område under skidorna där man applicerar torrvax/fästvalla.
Vi på XXL markerar gärna fästzonen åt dig. I allmänhet sträcker den sig från pjäxans klack och ca 65–75 cm framåt. 
 
Se en detaljerad video från SWIX som beskriver fästzonen:
 

TA BORT GAMMAL SKIDVALLA OCH KLISTER

Allra först tar du bort det värsta av den gamla vallan med en skrapa, gärna av plast eller pleximaterial så att du inte skadar belaget på skidorna. För att lösa upp all gammal skidvalla kan du använda ett rengöringsmedel avsett för skidor. Då får du enkelt bort resten av smutsen innan du slutligen torkar av hela belaget med fiberlene-papper. Se till att belaget är helt torrt innan du fortsätter. 
 

DETTA BEHÖVER DU FÖR ATT VALLA SKIDOR

Det är allra enklast att valla skidorna när de sitter fast i ett vallabord.

All fästvalla, exempelvis den klassiska SWIX Blå, är tydligt märkt med rekommenderad temperatur. Följ temperaturrekommendationen på förpackningen så träffar du i regel rätt när du ska välja rätt valla. 

SWIX WAX.jpg

 

SÅ RUGGAR DU SKIDOR OCH LÄGGER PÅ GRUNDVAX

Det första du måste göra är att ”rugga” fästzonen. Det gör du med hjälp av ett finkornigt sandpapper (grovlek 100) tillsammans med en korkkloss så att ny valla kan fästa så bra som möjligt på belaget. Kom alltid ihåg att slipa i längdriktningen och avlägsna slutligen damm och smuts med fiberlene-papper. 
 
Det är smart att lägga på ett grundvax först, och kom ihåg att det bara är i fästzonen som du ska applicera vallan. Du applicerar vaxet genom att gnida in lite i taget över belaget med små, exakta rörelser. 
 
När grundvaxet är applicerat ska det värmas in med ett vallajärn (ca 100 grader). Var försiktig när du använder vallajärnet. Tänk på samma sätt som när du stryker kläder, så att du inte håller järnet stilla på samma punkt för länge. Det kan förstöra belaget på skidorna. 
 
När grundvaxet har svalnat gnider du in det i belaget med korkklossen.
 

SÅ VALLAR DU SKIDOR MED FÄSTVALLA

När du har tagit reda på dagens väder och temperatur är det dags att applicera rätt fästvalla utifrån förhållandena. Denna applicerar du nu ovanpå grundvaxet som du applicerade i förra punkten, med samma korta rörelser.
 
Fästvallan använder vi på nysnö eller snö som inte har smält och sedan frusit om igen. 
 
Ta fram korkklossen som du använde för att applicera det första lagret vax och gnid in vallan i belaget. Vi rekommenderar många tunna lager på varandra istället för ett enda tjockt lager. 4–8 lager rekommenderas. 
 

SÅ VALLAR DU SKIDOR MED KLISTER

Klister använder vi när snön har smält och frusit om igen en eller flera gånger, eller på mycket blöt snö. 
 
Först måste du ta bort gammalt klister och rugga skidornas fästzon på samma sätt som beskrivs ovan, utan att applicera någon form av grundvax. Maskera båda ändar av fästzonen med maskeringstejp så att det inte kommer in klister i skidornas glidzon.
 
Vi rekommenderar att du först applicerar ett grönt basklister som underlag. Använd grönt sprayklister och spraya lugnt och kontrollerat tätt intill belaget – från ena änden av fästzonen till den andra – en gång på vardera sidan av mittspåret.
 
Ta bort överflödigt klister från mittspåret med fingret och jämna ut resten av klistret över belaget med tummen. Kom ihåg att göra detta omedelbart efter sprayningen. 
 
Applicera rätt klister:
 
Välj rätt tub med klister med tanke på väder och temperatur, och fördela lite klister i ett fiskbensmönster på båda sidor av mittspåret.
 
Gnid ut klistret med en korkkloss eller handen så att du får ett tunt, jämnt lager klister över hela fästzonen.
När du har tagit bort tejpen är skidorna redo för en tur på klisterföre.
 
Se en detaljerad video från SWIX hur du vallar med klister: 

SÅ GLIDVALLAR DU SKIDOR

Genom att applicera glidvalla på glidzonerna på klassiska skidor, eller på hela vägen på en skateskida, får du mycket bättre glid samtidigt som skidornas beteende blir mycket mer förutsägbart.

Först måste du ”sickla” skidbelaget med en sickel för att ta bort skyddsvallan. Börja med mittspåret. Därefter ska resten av belagets glidzon (det som inte är fästzon på klassiska skidor) sicklas. Var försiktig så att du inte använder för mycket kraft när du sicklar.
 
Använd sedan en bronsborste för att rengöra belaget i glidzonen så att glidvaxet fungerar optimalt. Ta fram rätt glidvalla utifrån dagens väder- och snöförhållanden, och vallajärn. Rekommenderad temperatur på vallajärnet brukar stå på förpackningen till glidvallan. 
 
Så applicerar du glidvalla på skidor:
 
Håll vaxbiten mot vallajärnet och låt vaxet droppa ned på glidzonen (se film nedan). Fördela vaxet med järnet i en jämn rörelse. Börja framtill på skidan och upprepa proceduren baktill.
 
När glidvallan har smält in ska den svalna. Därefter upprepar du samma sicklingsprocedur som innan du applicerade glidvalla. 
 
Använd bronsborsten igen, endast i skidornas glidriktning (först från spetsen och bakåt till fästzonen, innan du fortsätter från hälen till slutet på skidorna). Undvik hela tiden fästzonen. Slutligen borstar du glidzonen med en fin nylonborste innan du torkar av med fiberlene-papper.
 
 
Apply glider.jpg
Guider
Toppen på sidan