Denna webbplats använder cookies Jag accepterar
All Sports United

Kundservice

Nordens största sportbutik

Leverans

- snabba fria leveranser

Din vara levereras inom 1-4 dagar. Fri frakt vid köp av varor för över 499:-*

PostNord

Läs mer

Betalning

- säkra betalningar

Delbetala 3-36 mån, online- betalning, kontokort / kreditkort och på faktura.

Klarna

Läs mer

Retur & byte

- fri retur & fria byten

Du får 365 dagars öppet köp* från köpdatumet med fri retur och byte.

365 dagar

Läs mer

Registrera dig

- senaste nyheterna

Du får personliga nyheter och förmåner för dig och dina nära och kära vänner.

Nyhetsbrev

Läs mer

Guider /

Hur väljer man rätt ryggsäck?

Backpack - main image.jpg

 

En bra vandringsryggsäck ska sitta bekvämt på ryggen och ha plats för allt du behöver ha med dig på turen. Här får du tips och råd kring hur du väljer rätt ryggsäck, och hur du packar den.

En tur måste planeras för att du ska få ut så mycket som möjligt av tiden på fjället eller i skogen. Tält, sovsäck, kokutrustning, mat och kläder – det är mycket som ska med, men hur ska du packa så att du både får plats med allt och bär utrustningen så att du inte belastar ryggen för mycket.

Vi hjälper dig att hitta rätt ryggsäck och ger dig tips kring hur du packar den. 

Du hittar allt från små dagstursryggsäckar på 20-40 liter till stora vandringsryggsäckar med eller utan ram, och med en packvolym på långt över 100 liter. 

 

Välj rätt storlek på ryggsäcken

Att välja rätt storlek kan vara svårt. Du måste försöka beräkna volymen på det du ska ha med och sedan välja en ryggsäck som är något större än vad du hade tänkt dig. Det du ska ha med dig på turen måste också få plats i ryggsäcken. Det är till exempel en god idé att spänna fast sovsäcken på utsidan av ryggsäcken. En mindre ryggsäck med sovsäcken på utsidan blir dessutom lika stor som en ryggsäck med 20 liter mer utrymme.

Vilka typer av ryggsäckar finns det?

Dagstursryggsäck


Dagstursryggsäckar är den minsta typen och som namnet antyder är de först och främst avsedda för dagsturer. De här ryggsäckarna finns i storlekar från ca 20 liter och upp till ca 45 liter. I en dagstursryggsäck på 20–35 liter får du plats med det mest nödvändiga för en dag ute i naturen. Om du väljer en ryggsäck på 45 liter kan den vara stor nog för en helgtur, beroende på hur mycket du vill ha med dig på turen.

Vandringsryggsäck

Om du ska övernatta på turen behöver du en vandringsryggsäck med större packvolym än en dagstursryggsäck. Om du ska vandra från stuga till stuga, eller övernatta inomhus under turen, och därför inte behöver ha med dig tält och mycket övernattningsutrustning, räcker det i regel med en vandringsryggsäck på 45–65 liter.

Om du ska övernatta utomhus, ha med dig mycket utrustning och vara ute på tur i flera dagar, behöver du mer utrymme. För en kort tälttur med en eller två övernattningar kan det räcka med en ryggsäck på 60–70 liter, men det finns också ryggsäckar med upp till 130 liters packvolym, avsedda för längre expeditioner.

Vandringsryggsäckens konstruktion

Ryggsäck med packram

Ryggsäckar med packram är försedda med en mes/aluminiumram som klarar tunga bördor, och är avsedda för tung packning. Den här ryggsäckstypen är populär bland jägare som ska bära tungt på fjället. På ryggsäckar med packram avsedda för jakt kan du ofta ta bort ryggsäckspåsen, så att du kan bära utrustning och jaktbyten direkt på mesen/ramen.

Anatomiska ryggsäckar

Anatomiska ryggsäckar är de vanligaste vandringsryggsäckarna. Den här typen av ryggsäckar har ingen ram/mes, och du bär själva ryggsäckspåsen direkt mot ryggen. Detta ger god kontakt med ryggsäcken och innehållet, och ger dig bra kontroll. Då blir det bekvämare att röra sig med ryggsäcken på ryggen, framför allt när du åker skidor eller rör dig i svår terräng.

Backpack - closeup.jpg

 

Skillnaden på dam- och herryggsäckar

Ryggsäckar delas in i dam- och herryggsäckar. Det som främst skiljer de här modellerna från varandra är att damryggsäckar har en kortare rygg än herryggsäckar. Damryggsäcken har dessutom smalare axelremmar och ett något mindre höftbälte. Damryggsäckar är ofta mindre och har något mindre packvolym än motsvarande herryggsäckar.

Justering av ryggsäcken

Vandringsryggsäckar är utrustade med kraftiga och bekväma bärremmar och ett väl vadderat höftbälte. Det här bältet är konstruerat så att det kan bära 60–70 % av vikten i ryggsäcken. Det ger bättre balans, avlastar axlarna och ger stabilitet.

Berremmar som du ska bära över axlarna sitter fast i ryggsäckens övre del och är justerbara. De bidrar till att bestämma höjden på ryggsäcken och gör att ryggsäcken kan anpassas till alla rygglängder. Det är mycket viktigt att det här görs på rätt sätt. Om du ställer in höjden fel, får du hela viktbelastningen på axlarna istället för att avlasta 60–70 % på höftbältet.

Packa ryggsäcken

De anatomiska ryggsäckarna är inte lika styva som ryggsäckarna med packram och är därmed lite känsliga för felpackning. När du packar en anatomisk ryggsäck är det mycket viktigt att den tyngsta utrustning kommer så nära ryggen som möjligt och helst mitt i ryggsäcken. Då slipper du den baktunga känslan. Om du ska åka skidor är det annorlunda. Då ska allt tungt placeras så långt ner i ryggsäcken som möjligt.

 

Guider
Toppen på sidan