Denna webbplats använder cookies Jag accepterar
All Sports United

Kundservice

Nordens största sportbutik

Leverans

- snabba fria leveranser

Din vara levereras inom 1-4 dagar. Fri frakt vid köp av varor för över 499:-*

PostNord

Läs mer

Betalning

- säkra betalningar

Delbetala 3-36 mån, online- betalning, kontokort / kreditkort och på faktura.

Klarna

Läs mer

Retur & byte

- fri retur & fria byten

Du får 365 dagars öppet köp* från köpdatumet med fri retur och byte.

365 dagar

Läs mer

Registrera dig

- senaste nyheterna

Du får personliga nyheter och förmåner för dig och dina nära och kära vänner.

Nyhetsbrev

Läs mer

Guider /

Redo för terrängcykelsäsongen med Merida

Merida mountain bike.jpg

 

Lugn träningstur genom skogen, lekfull stigcykling eller endurotävling? Oavsett vilken typ av terrängcykling du föredrar har Merida en terrängcykel som passar dina behov.

När du ska köpa en ny terrängcykel är det flera saker du bör ta hänsyn till.  Först och främst bör du fundera på var du har tänkt cykla allra mest, och vilken sorts underlag det finns där. Ska du delta i ett lopp som kräver en speciell typ av terrängcykel?

 Här får du tips och råd kring vilken sorts cykel du bör välja till olika typer av underlag och beroende på vilken typ av cykling du tänker ägna dig åt.

Heldämpad långloppscykel

Typiskt för heldämpade långloppscyklar är att de är designade för att du ska kunna hålla hög fart under lång tid och genom varierande terräng. Detta kräver god komfort, hög trampeffektivitet och en optimal sittställning. 

En kort (100 mm) slaglängd på dämpargaffel och dämpare, kolfiberram och stor volym på däcken bidrar till att göra cykeln bekväm, även när du cyklar länge. 

Dämparupphängning anpassad för långlopp, modern ramgeometri och teknologi bidrar till att ge dig de bästa förutsättningarna för att hålla högsta möjliga fart under hela loppet eller träningsturen.    

Merida Ninety-Six 9. 4000 är ett bra exempel på en heldämpad långloppscykel för träning och tävling. Cykeln kombinerar en av världens mest populära terrängcykelramar med modern 1X12 utrustningsgrupp.  

Stigcykling och lätt enduro

Den här kategorin är designad med tanke på att ha så roligt som möjligt ute på stigarna. De här terrängcyklarna kallas ofta ”all-mountain” och passar bra i all slags terräng.

Terrängcyklarna i den här kategorin har modern geometri för snabb acceleration och lätt hantering, höj- och sänkbar sadelstolpe för fullständig kontroll i branta nedförsbackar och 150 mm slaglängd som absorberar det mesta av underlaget även när det går riktigt fort.

Merida One-Forty 400 är en terrängcykel för stigcykling och lätt enduro som ger maximal «fun factor» i terrängen, samtidigt som den fungerar tillräckligt bra i nedförsbackarna för att leverera på topp i det lokala enduroloppet.

Klassisk hardtail

Hardtailcyklar är mycket allsidiga, väger lite och fungerar allra bäst på underlag av grus och fina, jämna stigar. Hardtailcyklar har en lätt ram av kolfiber eller aluminium – beroende på priset. 100 mm dämpargaffel ger bättre komfort och kontroll samt stor utväxling. 

Hjulstorleken är viktig vid valet av terrängcykel. Kort sagt har en modell med 29-tums hjul fördelar jämfört med de mindre 27,5-tums hjulen när det gäller grepp och rullegenskaper i terrängen. Längre cyklister (>175 cm) föredrar också ofta stora 29-tums hjul. Hjulstorleken 27,5 tum har en del fördelar jämfört med stora 29-tums hjul när det gäller vikt, lekfullhet och snabbare acceleration.

Merida Big Nine Viper XT är en klassisk hardtailcykel – snabb, allsidig och pålitlig vid träning och turer.

Läs även:

Hur väljer man rätt cykel

Underhåll av cykel

 

 

 

 

 

 

 

Guider
Toppen på sidan