Denna webbplats använder cookies Jag accepterar
All Sports United

Kundservice

Nordens största sportbutik

Leverans

- snabba fria leveranser

Din vara levereras inom 1-4 dagar. Fri frakt vid köp av varor för över 499:-*

PostNord

Läs mer

Betalning

- säkra betalningar

Delbetala 3-36 mån, online- betalning, kontokort / kreditkort och på faktura.

Klarna

Läs mer

Retur & byte

- fri retur & fria byten

Du får 365 dagars öppet köp* från köpdatumet med fri retur och byte.

365 dagar

Läs mer

Registrera dig

- senaste nyheterna

Du får personliga nyheter och förmåner för dig och dina nära och kära vänner.

Nyhetsbrev

Läs mer

Guider /

Jacka till barn – Vad är skillnaden mellan en skal-, softshell- och regnjacka i PU?

Childrens jackets.jpg

 

 

Vad är skillnaden mellan en skal-, softshell- och regnjacka? Och när ska de användas? Här får du bra tips inför valet av barnjacka till skolstarten.

Skolbarn tillbringar mycket tid utomhus – på raster, utomhuslektioner och friluftsdagar, till och från skolan och på fritiden.

Vid varierande väder är det viktigt med en jacka som skyddar mot vind och eventuell nederbörd, utan att jackan känns varm och svettig under aktivitet.

Det kan vara svårt att hitta i djungeln av barnjackor – ska man välja en regn-, skal- eller softshelljacka?  

För att göra det lite enklare har vi skapat en guide till vad som kännetecknar olika typer av jackor och vilken aktivitet eller typ av väder som de passar bäst till.

Skaljacka för barn 

En skaljacka, även kallad allvädersjacka, är bland de mest allsidiga och användbara plaggen som finns. Skaljackor har ett membran, till exempel Gore-Tex, Helly Tech eller Dermizax, det vill säga ett tunt lager med mikroporer.

Dessa porer är stora nog att släppa igenom mycket av den fukt som kroppen producerar, men för små för att vattendroppar ska kunna tränga in. Därmed är en skaljacka med membran både vind-/vattentät och ventilerande.

Kontrollera skaljackans vattenpelare

Hur bra skaljackan skyddar mot regn beror på vilken vattenpelare den har. 

Vattenpelaren anger hur högt vattentryck skalplagget tål. Ju högre vattenpelare, desto högre vattentryck tål plagget. Det är också viktigt att alla sömmar och dragkedjor är tejpade eller svetsade för att skaljackan ska kunna definieras som vattentät.

En skaljacka med lägre vattenpelare räcker som regel vid promenader i regnväder, men om rullning i lerpölar står på programmet och plagget utsätts för högt tryck är det läge att satsa på en högre vattenpelare.

En vattenpelare på 5 000 mm är ett absolut minimum när du ska välja skaljacka. Om skaljackan ska användas i regn och rusk under en längre tid rekommenderar vi att du satsar på en högre vattenpelare. Många skaljackor har en vattenpelare på långt över 20 000 mm.

En skaljacka passar för varierande väderförhållanden vid normal till hög aktivitet, men är särskilt bra när det regnar och blåser mycket.

 

Softshelljacka för uppehållsväder

En softshelljacka är ett tekniskt plagg med mycket bra andningsegenskaper. Den skyddar ofta bra mot vind och är vattenavvisande. Det innebär att materialet tål lätt regn under kortare perioder, men efter ett tag tränger vattnet igenom materialet. 

Softshelljackan används oftast som ytterjacka, men passar också bra som ett isolerande mellanlager under en skaljacka.

En softshelljacka är både mjukare och mer flexibel i materialet än en skaljacka. Det beror på den höga andelen elastan, ett fibermaterial med mycket bra förmåga att snabbt utvidga sig, för att sedan återgå till sin ursprungliga form. Detta ger mycket bra rörelsefrihet för aktiva barn.

En softshelljacka är ett utmärkt val till barn som håller en hög aktivitetsnivå, och när det är uppehållsväder.

Regnjacka i galon

Galonkläder, även kallade oljeställ, är för många det ultimata regnplagget, och har i flera årtionden varit det självklara valet för bland annat fiskare. Gummimaterialet i plaggen är oftast tillverkat av polyuretan (PU). En jacka i PU är 100 % vattentät, om plagget har tejpade eller svetsade sömmar. 

PU-materialet är tätt och andas inte särskilt bra och kan därför kännas instängt vid hög aktivitet.

Denna typ av plagg är perfekt vid kraftigt regn och låg aktivitetsnivå, som lugn och stillasittande lek.

 

 

 

Guider
Toppen på sidan