Denna webbplats använder cookies Jag accepterar
All Sports United

Kundservice

Nordens största sportbutik

Leverans

- snabba fria leveranser

Din vara levereras inom 1-4 dagar. Fri frakt vid köp av varor för över 499:-*

PostNord

Läs mer

Betalning

- säkra betalningar

Delbetala 3-36 mån, online- betalning, kontokort / kreditkort och på faktura.

Klarna

Läs mer

Retur & byte

- fri retur & fria byten

Du får 365 dagars öppet köp* från köpdatumet med fri retur och byte.

365 dagar

Läs mer

Registrera dig

- senaste nyheterna

Du får personliga nyheter och förmåner för dig och dina nära och kära vänner.

Nyhetsbrev

Läs mer

Guider / Klädavdelningen / Friluftskläder / Välj rätt skaljacka

Välj rätt skaljacka


En skaljacka är bland de mest allsidiga och användbara plaggen som finns. På fjällturer, i skogen, till vardags och fritid - med en bra skaljacka är du utrustad för de flesta förhållanderna.

Det finns dock väldigt många olika skaljackor. Några har smalare passform, några vidare. Några har kortare längd, några har längre ryggparti. Vissa väger mindre, och några är tyngre. Det finns många varianter. Vilken jacka bör du välja?


Användningsområde:
Först och främst bör du tänka över vad du ska använda jacka till. Om du primärt ska använda jackan till vardags och lättare turer så behöver du inte en lika tekniskt avancerad jacka som om du ska på tuffare fjällturer.
Vill du ha en jacka som kan användas till vardags eller bara då och då, som inte kommer bli utsatt för tuffare prövningar, kan du gärna välja en enklare modell, med färre tekniska detaljer. Ska du ut på krävande fjällturer, er det just de detaljerna som räknas.
Vi har satt ihop en gudie till skaljackor, så att de blir lättare för dig att veta vad du ska se efter för att kunna välja rätt jacka till ditt behov.

Vatten- och vindtät:

Olika typer membran är det som gör en skaljacka vind- och vattentät och ger den andningsfunktion. Enkelt sagt är ett membran vanligtvis ett material som man laminerar tillsammans med andra material. Membranet är en tunn film med mikroporer, som är tillräckligt stora för att släppa igenom fukt (vattenånga), men för små för att släppa in vattendroppar. På grund av att temperaturen på insidan av jackan normalt kommer vara högre, kommer svett och fukt från kroppen avdunsta, och därmed släppas ut av jackan. Regn däremot består av regndroppar, som int klarar av att tränga in genom membranet. På det sättet blir en skaljacka med membran vattentät, samtidigt som den andas bra. Membranet gör även jackan vindtät.

För att vatten inte ska tränga igenom vid sömmarna, tejpas dessa, för att ge vattentäthet även här.

Normalt sett finns det tre typer av kvaliteter på skaljackor.

Jackor med 3-lagers kvalitete har ett membran som är laminerat på insidan av yttermaterialet. Innerst mot kroppen finns ett lager av mesh, som också är laminerat till de två andra lagrerna, och som skyddar membranet och ger extra slitstyrka.

I en jacka med 2,5-lagers kvalitet är meshfodret ersatt med en ytbehandling av membranets insida. Det ger något mindre slitstyrka, men en jacka med låg vikt och låg packvolym.

I en jack med 2-lagers kvalitet är yttermaterialet och membranet laminerat tillsammans. På insidan är det löst meshfoder. Det lösa fodret transporterar bort fukt från kroppen, skyddar membranet och bygger upp en luftficka som ser till att jackan upplevs som en mjukare jacka än de med 3-lagers kvalitet.

Skaljackor är i tillägg impregnerade med ett vattenavvisande material, såkallat Durable Water Repellent (DWR). Denna impregneringen har ingeting med själva vattentätheten att göra, men ser till att vattendropparna rullar av yttermaterialet. Impregneringen slits med tiden. Du kommer fortfarande hålla dig lika torr, men vattendropparna kommer inte falla av jackan på samma sätt, och därför kommer jackan upplevas som tyngre och våtare på yttersidan. Man kommer även uppleva att jackan för sämre andningsegenskaper.
Vi rekommenderar därför att man tvättar och impregnerar skaljackan på nytt efter behov, eller en gång i halvåret.


Membran:

Det mest kända membranet är Gore-Tex, som används i flera av de märkerna vi har i sortimentet, bland annat Haglöfs och Salomon.
Helly Hansen har sitt eget Helly Tech-membran.

Bergans använder Dermizax, som skiljer sig något från andra membran, eftersom att membranet inte består av mikroporer, utan istället "hydrofilt" material, som fungerar med hjälp av rörliga molekyler.

Till trots för olika namn, så säkerställer alla membranen kvaliteten på skaljackan, genom vattentäthet, vindtäthet och goda andningsfunktioner.

Huva:
Huvan ska ge bra skydd mot vind och regn, och kunna täcka haka och kinder, utan att ge sämre sikt. Det betyder att huvan ska fälja med när du vrider på huvudet. Några jackor har huvor som är designade för att kunna användas med hjälm under.

En bra, teknisk huva ska kunna justeras på tre ställen:
- I halsen- reglerar storleken på öppningen runt huvudet
- I nacken- reglerar längden på huvan
- På toppen- reglerar formen på bremmen/runt pannan

Armbågar och ärmar:
Armbågar med rörelsesnitt (formsydda armbågar) ger bättre rörelsefrihet.
Armarna bör vara något längre, och ha plats till vantar eller handksar under. Dessutom bör de kunna justeras, både av hänsyn till ventilation och för att hålla regn ute.


Ventilation:

Membranet i jacka är desginat för att andas och släppa ut fukt. Trots detta är det en fördel att ha extra ventilation. En bra skaljcka har som regel långa ventilationsdragkedjor under ärmarna, så att du kan släppa ut överskottsvärme.


Dragkedja:

En jacka med tvåvägs dragskedja gör det lättare att lufta ut överskottsvärme, men dragkedjan är ofta något mindre slitstark än en vanlig dragkedja.

En del jackor har en stormklaff som täcker dragkedjan, och som stängs med antingen kanppar eller kardborrelås. den ser till att vind och vatten inte tränger in genom dragkedjan, och är dessutom väldigt praktiskt att ha om dragkedjan skulle gå sönder. Då är klaffen den enda möjligheten till att kunna stänga igen jackan.

Längd och snitt:
En kortare jacka ger bäst rörelsefrihet och är särskilt anpassad till högre aktiviteter. Den kommer heller inte sitta ivägen för ett höftbälte på en ryggsäck eller en klättersele.En längre jacka ger något mindre rörelsefrihet, men ett förlängt ryggparti ger samtidigt mer skydd för nedre delen av ryggen och rumpan.

En jacka med ett smalare, mer tätsittande snitt, upplevs som lättare och mer smidig än en jacka med rymligare snitt. Var dock observant på att du kan behöva ha plats till varma och isolerande plagg under jackan.

Förstärkningar:
Förstärkningar på ställen på jackan som är extra utsatta för slitage ger jackan längre hållbarhet.

Fickor:
Det är bättre med få, stora fickor, än många små. Alla fickor bör vara strategiskt placerade, så att tillgången till dem inte förhindras av axelremmar och höftbälte om du bär ryggsäck.

Snölås:
Några skaljackor kommer med snölås, som ofta är avtagbart. Snölåset håller jackan bättre på plats, och hindrar samtidigt snö från att komma in under jacka i aktivitet.

Se alla våra skaljackor till dam här!

Se alla våra skaljackor till herr här!

Se alla våra skaljackor till barn & junior här!

Guider
Toppen på sidan