Denna webbplats använder cookies Jag accepterar
All Sports United

Kundservice

Nordens största sportbutik

Leverans

- snabba fria leveranser

Din vara levereras inom 1-4 dagar. Fri frakt vid köp av varor för över 499:-*

PostNord

Läs mer

Betalning

- säkra betalningar

Delbetala 3-36 mån, online- betalning, kontokort / kreditkort och på faktura.

Klarna

Läs mer

Retur & byte

- fri retur & fria byten

Du får 365 dagars öppet köp* från köpdatumet med fri retur och byte.

365 dagar

Läs mer

Registrera dig

- senaste nyheterna

Du får personliga nyheter och förmåner för dig och dina nära och kära vänner.

Nyhetsbrev

Läs mer

Guider / Klädavdelningen / Friluftskläder / Vad är softshell?

Vad är softshell?

Kläder som andas och har ett bra skydd mot väder och vind.


Softshell
Jackor med ett slitstarkt yttermaterial och med ett vattentätt membran kallar vi gärna skalkläder eller Hardshell. Softshell är ett mjukare material som är helt vindtätt och ger ett bra skydd mot regn, men det är inte vattentätt som ett traditionellt membran. Däremot så är andningsförmågan på topp och materialet torkar väldigt fort. Softshell passar till nästan all slags aktivitet, låg som hög, bortsett från när det spöregnar ute. Då rekommenderas vattentäta kläder.
 


Tyvärr så blir ventilationsförmågan i kläder med membran i överskattad. Vid höga aktiviteter så kan man bli våt och kall på grund av man svettas. Alla människor svettas självklart olika mycket så utifrån det så måste man själv se vad som passar bäst för just dig. Om man svettas mycket så är Softshell kläder absolut något att ha i baktanken.

Trots att Softshell inte är vattentätt, så är det vattenavstötande och ger ett utmärkt skydd mot vind, kyla, snö och regn. Materialet har en stor fördel vid stor aktivitet just för att kroppsvärmen är med på att avdunsta fuktigheten som bildas och lagras i jackan. Med tanke på den bra andningsförmågan så torkar materialet fort och är lätt att tvätta.

Vad är Softshell?
De flesta textilerna i denna kategorin är konstruerad av en tätvävd mikrofiber som ett yttre lag med en finish som gör dom vindtäta och vattenavstötande. Innanför jackan är det oftast ett isolationslager som gör materialet varmt och som upptar och transporterar fuktigheten.

Softshell-principen ersätter flera lag med kläder i ett och samma plagg. Det ger ett bra skydd mot vind och väder även om andningsförmågan är prioriterad framför vattentätheten, och är väldigt flexibelt inom många användnings- och temperaturområden.

De flesta plaggen med beteckningen Softshell är vävd med en stretcheffekt och det ökar komforten och användningsområden ytterligare. Plaggen sitter ofta lite tätare på kroppen för att stretcheffekten gör plaggen mer komfortabla till aktivt bruk.

Softshell plagg används till klättring, cykling, när du åker skidor, går på tur i skogen och på fjället. På grund av det relativt tjocka isolationslagret, som det behöver för att fungera, så är plagg av denna typen inte att rekommendera i väldigt varmt sommarväder.

Vad kostar det?

Softshell är en kategori med kläder som först blev lanserat av det schweitsiska textilfirman Scheller. Material som ingår i denna kategorin används i dag av en lång rad producenter som Asics, Bergans, Helly Hansen, Icepeak med flera. Priserna varierar i förhållande till generell kvalitet, detaljer och utförande, men du behöver gå upp en prisklass om du vill ha riktigt bra Softshell plagg.

Här kan du se våra softshell jackor för dam, herr och barn.

Guider
Toppen på sidan