Denna webbplats använder cookies Jag accepterar
All Sports United

Kundservice

Nordens största sportbutik

Leverans

- snabba fria leveranser

Din vara levereras inom 1-4 dagar. Fri frakt vid köp av varor för över 499:-*

PostNord

Läs mer

Betalning

- säkra betalningar

Delbetala 3-36 mån, online- betalning, kontokort / kreditkort och på faktura.

Klarna

Läs mer

Retur & byte

- fri retur & fria byten

Du får 365 dagars öppet köp* från köpdatumet med fri retur och byte.

365 dagar

Läs mer

Registrera dig

- senaste nyheterna

Du får personliga nyheter och förmåner för dig och dina nära och kära vänner.

Nyhetsbrev

Läs mer

Guider / Cykelavdelningen / Elektronik & Pulsklockor / Vad är lumen och LED-teknik?

Vad är lumen och LED-teknik?

 

Du ska inte sluta cykla till jobbet eller använda dig av naturen bara för att vi går mot mörkare tider. Miljön runt i kring dig har fortfarande mängder att erbjuda i skymningen, men det är viktigt att du är förberedd på mörkret så du är trygg och säker vare sig ut vistas i stadsmiljö eller ute i skog och mark.
Många väljer att investera i en pannlampa, en riktig toppenidé!
– Dock är det en djungel därute med alla olika begrepp som benämner hur mycket olika pannlampor lyser. Här kommer en lite guide för att förklara för dig vad LED-teknik och lumen faktiskt är.

Förr om åren mättes allt utav ljus i watt. Då hade man antingen halvljus eller helljus, enkelt å geschwint. Som allt annat så går tekniken framåt och idag är det fler och fler som använder sig utav LED-tekniken (light emitting diode) Med den här tekniken så får du lampor som lyser starkare och har mycket bättre ljusspridning. Hur går det till? Jo, det ska vi förklara.
 
Vad är då LED?

En LED är en halvledare som strålar i ett smalt ljusspektrum så fort du har kopplat ström till den. Du har fördelar med LED-tekniken så som att den har en livslängd upp till 50,000 timmar, väldigt låg effektförbrukning och utvecklar väldigt lite värme. Detta är också den enda ljuskällan som kan ändra färg, häftigt va?Det här låter helt genialt om man tänker på alla fördelar: du får mängder utav ljus, som du kan justera ljusstyrkan efter behov. Du har ett batteri som håller i all evighet(nästan), samtidigt som den är stöttålig.
Vi måste nämna det negativa med LED-tekniken också. Dioden är relativit värmekänslig och måste därför kylas ned med hjälp av kylflänsar. Det innebär att lamphuset blir lite större/tyngre. Samtidigt om du väger plus mot minus med LED-tekniken så blir vågskålen på plus-sidan ändå väldigt tung och överbevisande!

Eftersom lampan är lite tyngre så ställs det även krav på att huvudbandet är i bra kvalitet så att den klarar av att bära upp lyktan. Så vårt tips till dig är att investera i ett bra band, så att lyktan sitter bra och stabilt kvar på huvudet, vad du än väljer att använda den till!

Här ser du en utav våra bättre huvudband och andra produkter som passar till våra Magicshinelyktor:
 

 

 Vad är lumen?
Definition: Lumen är enheten för ljusflöde. Lumen är ljusflödet från en isotropisk ljuskälla, som bestrålar en rymdvinkel, 1 steradian. Lumen fås alltså genom att multiplicera candela med rymdvinkeln. Lumenvärdet är konstant oberoende av vinkeln på ljuskäglan.

-    Jättekrånligt eller hur?
Om vi ska försöka förklara det på ren svenska så är lumen ett mått som de flesta lyktproducenter använder sig av att jämföra sina olika lyktor. Det är ett mått på ljusflöde och beskriver hur mycket ljus en källa avger totalt i alla riktningar. Samtidigt så hjälper ”lumen-uttrycket” inte kunden så mycket ändå. För att du ska få ett förhållande till hur mycket 400 lumen, 500 lumen ect. faktiskt är så har vi gjort en tabell där där vi ställer Lumen och det mer vardaliga Watt mot varandra. 
 

Glödlampa, Watt
LED-lampa, Lumen
15 W120 - 135 lm
25 W220 - 250 lm
40 W410 - 470 lm
60 W700 - 805 lm
75 W920 -1055 lm
100 W1330 - 1520 lm
150 W2140 - 2450 lm
200 W3010 - 3450 lm

- Obs! I tabellen är det ungefärliga värden. Spannet beror på att olika lamptyper ger något olika värden. Skillnaderna kan dock inte uppfattas av blotta ögat.

Kom dock ihåg att ljusutbytet för glödlampor kan dock variera ganska starkt. En högre drivspänning höjer utbytet på bekostnad av livslängden medan halogentillsatser kan förlänga livslängden och därmed medge bättre utbyte. Lampor med låg effekt kan ge lägre utbyte p.g.a. högre relativa värmeförluster.

Lycka till med lyktköpet!
Här är några lyktor från vårt utval på vår hemsida, mycket ljus för pengarna!


 

Guider
Toppen på sidan