Denna webbplats använder cookies Jag accepterar
All Sports United

Kundservice

Nordens största sportbutik

Leverans

- snabba fria leveranser

Din vara levereras inom 1-4 dagar. Fri frakt vid köp av varor för över 499:-*

PostNord

Läs mer

Betalning

- säkra betalningar

Delbetala 3-36 mån, online- betalning, kontokort / kreditkort och på faktura.

Klarna

Läs mer

Retur & byte

- fri retur & fria byten

Du får 365 dagars öppet köp* från köpdatumet med fri retur och byte.

365 dagar

Läs mer

Registrera dig

- senaste nyheterna

Du får personliga nyheter och förmåner för dig och dina nära och kära vänner.

Nyhetsbrev

Läs mer

Guider / Längd och Alpint / Allt om längdskidor / Välj rätt längdskidor

Välj rätt längdskidor

 

Vi i Norden är lyckligt lottade som har en lång vinter med mycket snö. Det betyder också att perioden mellan november och april, finns mängder utav temperaturer, väder och skidfören.
Som tur är så finns det skidor för dig vare sig du tränar för att bli den nästa Gunde Svan, har som tradition att gå söndagslängdturer med famlijen och grilla korv i helgerna eller en fjälltur i påsken med nära och kära!

- Turskidor, fjällskidor, racingskidor – modellerna är många och rätt val betyder mycket för upplevelsen. Det är avgörande att fundera ut vad du ska ha skidorna till för största möjliga nöje.I spåret eller utanför

Få människor i världen har så många kilometer med preparerade spår som skandinaver i städer och tätbebyggda områden. De flesta skidorna som säljs passar bra i sådana spår – både vanliga turskidor och fjällskidor (upp till 60 millimeter breda).

Skall du åka mycket i terräng utan spår som till exempel på fjället eller i orörd skog, bör du  välja skidor med ett mått i ”midjan” på mer än 50 millimeter. Bredden skidorna har på mitten är avgörande för om du kan åka i terräng eller om du måste hålla dig i de preparerade spåren.

 


Tur- & Motionsskidor

I den här kategorin så hittar du skidor som passar söndagsåkare och längdåkare som vill bli bättre men ändå ha fokus på stabila skidor. Alltså de vanligaste skidorna för träning och turåkning.
Skidorna är väl insvängda och är bredast i spetsen. De vanligaste måtten ligger runt 57 – 50 – 55 millimeter bred i spets, midja och änden.
Det vanligaste användningsområdet är preparerade spår, men de kan också användas i naturlig snö.
I lägre prisklasser är skidorna ofta lite tyngre och mjukare så att de skall passa en så bred målgrupp som möjligt.
De passar dig som är nybörjare, och dig som gillar att ta en lugn och härlig längdtur på helgerna.

När du går upp i prisklasserna blir skidorna lättare, smidigare och med ett spänn anpassat till olika personvikter och åkstilar.
Här hittar du de typiska motionsskidorna för dig som vill träna, åka,lite snabbare, men ändå ha lite bredare skidor för stabilitet.
Det är många som väljer en topp motionsskida just för att den är väldigt mångsidig. Du kan dels gå snabba träningsturer på kvällarna, men även gå med familjen i helgerna i ett mycket lugnare tempo utan att behöva oroa dig att inte få fäste.
Med dessa skidor får du bättre glidegenskaper för att en mindre del av skidan skapar friktion i snön. Skidans mittpunkt hålls då upp och kommer bara ner i snön när du sparkar ifrån. Ju styvare skida, desto hårdare måste du sparka ifrån för att få fäste, men det ger också högre precision.

 

Racingskidor

 

Om du väljer en racingskida så får du en ren träningskida.
Dock ska motionisten inte vara rädd för att ta steget upp på en racingskida, välj bara en lite mjukare skida för att säkra fästet.
Toppmodellerna från de olika märkerna har de bästa materialen vilket gör skidorna väldigt responsiva. Du kan alltså trycka ned slutspännet väldigt lätt, samtidigt du får gott glid.
Racingskidor är styvare och smalare skidor gjorda för åkare som vill träna upp eller redan har bra teknik.
Skidor är gjorda för fart och är därmed konstruerade med lite insväng eller inget alls.
Vanlig sidecut på en racingskida är 41 - 44 - 44 eller 44 - 42 - 44.
De kräver mer precision och kraft i avspark för att fästsonen skall bli nog hårt nedtryckt, men ger större fart och skidglädje för entusiaster.

 

 

Fjällskidor

Gillar du att gå i fjällen på sommarn? Testa det på skidor på vinterstid och du kommer inte ångra dig!
En fjällskida tar dig snabbare upp på bergen och längre in i skogen och möjligheterna blir oändliga. 
Fjällskidorna är för dig som gillar att åka i fjällen och andra ställen där det inte finns uppkörda spår.
Ofta kan du se betäckningen BC – Back Country, det är ofta det leverantörer beskriver sina skidor i infotexterna.
Det som kännetecknar en fjällskida är att den är bredare än en turskida. Den är stabilare och oftast mjukare för bra grepp. Du kan också välja fjällskidor med stålkant för att få bättre kontroll om du skulle behöva köra utför.
Skidorna kan också användas i spår så länge bredden i spetsen inte överstiger 60 millimeter då den i så fall riskerar att ta i kanterna på spåret, förstöra spåret. Det är vanligt att använda BC-bindningar och pjäxor som är anpassade till lite tuffare användning, ofta gjorda i läder eller med GoreTex för värme och fukttålighet.

 


Du bör överväga stålkanter på skidorna för vanliga turer. Det kan innebära några extra gram i vikt, men är väldigt praktiskt när du kommer till en utförsbacke med is eller skare. Har du hund som springer bredvid, bör du dock självklart undvika att skada dess fötter.

Belag

Beläggets kvalitet är avgörande för hur lätt du kan fästa vallan till skidorna. Här är sintrat belägg det magiska ordet. Har skidan det, är kvalitén god. Här är det också avgörande hur intresserad du är av preparering. Några lägger sin själ i att göra iordning perfekta skidor för det aktuella förhållandet. De får självklart en fin tur där skidglädjen verkligen gör dagen.

Många har kanske varken tid eller lust att sätta sig in i skidvallningens finesser och föredrar därmed vallningsfria skidor. Mönstren i belägget förbättras kontinuerligt och många har vallningsfria skidor som ett extrapar. Vid temperaturer runt noll och ”problemunderlag”, som det ofta kan vara under senvintern, och isiga spår, kan de vallningsfria absolut ha sina fördelar.

Stighudar

Några har hittat lösningen på många problem genom användning av stighudar. Dagens stighudar är enkla att spänna av och på skidorna och har en klibbig insida som sätter sig bra under skidan. Konstfibrer som ligger platt bakåt ser till att du för bästa möjliga fästa men också lite glid. Vanliga användare är skidåkare på toppturer i fjällmiljö där fällarna tas av i utförsåkningen. Många äldre gillar också det faktum att hudarna bromsar upp lite i nedförsbackar.

Guider
Toppen på sidan