Denna webbplats använder cookies Jag accepterar
All Sports United

Kundservice

Nordens största sportbutik

Leverans

- snabba fria leveranser

Din vara levereras inom 1-4 dagar. Fri frakt vid köp av varor för över 499:-*

PostNord

Läs mer

Betalning

- säkra betalningar

Delbetala 3-36 mån, online- betalning, kontokort / kreditkort och på faktura.

Klarna

Läs mer

Retur & byte

- fri retur & fria byten

Du får 365 dagars öppet köp* från köpdatumet med fri retur och byte.

365 dagar

Läs mer

Registrera dig

- senaste nyheterna

Du får personliga nyheter och förmåner för dig och dina nära och kära vänner.

Nyhetsbrev

Läs mer

Guider / Träning & Hälsokost / Övningar / Träna med Kettlebells

Träna med Kettlebells

 

Att träna med Kettlebells!

Om du väljer att träna med kettlebells så ökar du både din styrka, koordination och syreupptagningsförmågan. De senaste åren så har träning med kettlebells blivit en allt vanligare träningsform både hemma och på gymmen. 

Kettlebells har sitt ursprung i det ryska jordbruket där de fungerade som motvikter, allt eftersom så utvecklades de till ett styrketräningsredskap.
 
En kettlebell är gjord i gjutjärn, det finns dock nyare varianter som är gjorda i plast eller gummi. De flesta som tränar med kettlebells använder dock vikter som är gjutna för att få det så realistiskt och tungt som möjligt.  De övningar som kräver att man har en kettlebell istället för en hantel utförs lämpligen med en något tyngre vikt.
 
Det som framförallt skiljer en kettlebell från en skivstång eller hantel är att tyngdpunkten är skild från handtaget. Det har flera följder, men framförallt så passar detta som ett riktigt bra alternativ på styrketräningen då du får en träning med ballistiska, dynamiska övningar då kettlebellträningen består av olika typer av svingar, frivändningar och ryck.
 
Träningen blir helt enkelt mindre statisk än vad den traditionella träningen är med skivstänger och hantlar.
 
När det gäller själva träningen så har kettlebellträningen massor med övningar, de flesta av övningarna använder kroppens stora och starka muskelgrupper. Detta innebär dels som tidigare nämnt att de flesta klarar att träna med en hyfsat tung vikt samt att träningen passar till både konditions- och styrketräning. 
 
Vilken vikt skall jag välja?
 
I början så är det svårt att veta vilken vikt man skall välja. Det som är viktigt att tänka på är att kettlebellsträningen framförallt består av övningar där du använder hela kroppen eller de stora muskelgrupperna(det gör att du troligen klarar mer vikt än vad du tror)
Kan också vara smart att ha fler än en vikt hemma då styrkan i kroppens muskler är så pass olika.
 
  • 2.5/5kg: De lättaste vikterna passar som startvikter för att lära sig koordinationen eller för dig som inte är speciellt stark. Passar ockå bra till rehabilitering.
  • 7.5 kg: Bra startvikt för de flesta tjejer.
  • 12 kg: För starka tjejer passar det här som startvikt, annars är det en lämplig fortsättningsvikt när 7.5kg kg börjar bli för lätt i de ballistiska övningarna.
  • 16 kg: Lämplig startvikt för de flesta killar. Återigen: Bra fortsättningsvikt för starka tjejer.
  • 24 kg: Det här är den klassiska vikten för killar. Starka killar kan ha den som startvikt, och det är även med en 24:a som många klassiska kettlebelltest genomförs
  • 32/40/48 kg: Här gäller det att du är riktigt stark för att kunna träna effektivt.
 

 

 

Fördelar med Kettlebellträning:
 
En kettlebell är inte en anledning att sluta med alla annan träning, men den är ett suveränt komplemenet till annan träning och räcker ganska långt som det enda alternativet på träning. 
 
Med en tyngre kettlebell kan man utföra mycket av sin styrketräning med ett enda redskap (det gäller även  för träning med en skivstång också, men en sådan tar  mer plats och är mer statisk).
 
Klassiska kettlebellövningar tränar snabbt upp din styrka, men framförallt förmågan att kombinera din styrka med din koordination och balans.
 
Kettlebellen är relativt enkel att ta med sig om man skall träna på andra ställen än hemma.
Många klassiska kettlebellövningar är väldigt roliga att utföra, tack vare att de är lite fartfyllda och hyfsat utmanande för tekniken.
 
Med rätt vikt ger kettlebellträningen dig en användbar kombination av styrka och syreupptagningsförmåga, vilket ger dig en hög arbetsförmåga.
 
Tips på övningar:
 
När det gäller övningar så finns det som sagt en hel uppsjö av varianter för att förbättra din kondition, balans eller koordination. Här under visar vi dig två klassiker.
 
 

 

Lyft från golv till rack

Tränar lår, säte, rygg, skuldror, arm

Ha kulan en halv meter framför dig. Böj dig ned med tyngdpunktet under hela foten. Eftersträva en lång och rätt rygg genom att sänka sätet tills du har ca 90 grader i knäleden.
 
Ta tag i kulan med rak arm och ett gott grepp. Lyft blicken och stabilisera magen och korsryggen. Sträck ut benen och för kulan upp genom din center linjen, som är navel – näsa linjen, och upp i bröst höjd.
 
Lyft genom kraft i underlaget med tyngdepunkten gott balanserad på bakre delen av foten. Kulan skall vila utvendig på överarm och bröst, som i ett stativ eller ”rack”.
 
Håll ryggen rätt och blicken fram. Detta sättet att lyfta kulan till bröstet kallas ”cork screw”. Upprepa 5 gånger med den ena armen, innan du skiftar till den andra.
 
Gör övningen totalt tre gånger till på var sida.
 

 

 

 

Lyft från golv via rack, till rak arm över huvudet.

Tränar lår, säte, rygg, skuldra, arm

Övningen startar med samma rörelse som föregående övning. Från bröst, pressa kulan över huvuddet i en rätt linje.
 
Låt armbågen peka framåt hela vägen, tills du får låst armbågen över huvudet.
 
Centerlinjen skall vara lodrätt och bägge skuldrorna horisontala.
 
Håll skuldrorna sänkta genom att föra skulderbladen ned och mot ryggraden.
 
Upprepa 5 gånger med den ena armen innan du byter till den andra.
 
Gör övningen totalt tre gånger på varje sida.

Se vårt stora urval av Kettlebells HÄR!

 

Guider
Toppen på sidan