Bli medlem i XXL Reward
Få specialerbjudanden, gratis service och 60 dagars nöjd kundgaranti
Tält är en helt genial boendeform när man är på tur. Utan att bära med sig allt för mycket vikt har du med dig skydd mot väder och vind så att du kan vakna utvilad till en ny, spännande dag.
Det finns olika typer av tält. De vanligaste huvudkategorierna är dessa:
Tält köper du inte ofta och du bör inte köpa ett för enkelt tält med risk för att ångra köpet efter en säsong. Ett tips är att gå upp en nivå jämfört med vad du behöver. Om det inte är aktuellt med vinterbruk kan du strunta i extremmodellerna helt.
Väljer du ett tunneltält med god takhöjd i förtältet, får du många fördelar en regnig dag. Matlagning, lagring, allt blir enklare med ett tält med stor camp-del.
Här kan du se vårt breda urval av tält.
Åker du ofta på tur med en kompis/partner, är förmodligen ett tvåmannatält stort nog. Om ni är storväxta behöver ni ett tremannstält. Då får ni dessutom mycket mer plats till utrustningoch komforten ökar märkbart. Åker du däremot ut själv ofta går det bra med ett enmanstält.
Om ni är en större grupp bör ni ha flera tält eller gå i hop om en tältkåta. Kåtan ger som sagt stora sociala fördelar. Alla bor tillsammans i samma tält och det finns möjlighet för en värmekälla i mitten. Oavsett om en kåta väger upp emot 8 kilo med stänger, pluggar och eventuell grundduk, är det låg vikt fördelat på deltagarna.
Du kan använda innertältet som det är. En varm, klar sommarnatt där du bara behöver skydd mot insekter är den här lösningen tillräcklig och behagligt luftig.
På samma sätt kan ytterduken användas som skydd när du ska övernatta i skogen på sommaren och det är lite eller ingen vind. Packa ner ytterduken, ta med lite extra snöre till slaglinorna och nu kan du sätta upp din alldeles egna nylonbostad.
Dessa lösningar kräver lite kreativitet vad gäller fästning av toppen och slaglinorna. Använd träd eller liknande. Extra slaglinor fäster du till tältduken genom att tvinna i hop duken till ett snöre och göra en knut.
Självklart har vikt hög prioritet. Dock kan det finnas argument för att överväga annorlunda. Du får mer ut av turen i form av komfort bara genom att ta med ett något större tält.
Blir det dåligt väder eller att du av andra anledningar måste spendera en dag ”inomhus”, kommer du snabbt att märka fördelarna med den extra volymen. Takhöjden är också viktig och hänger oftast ihop med tältstorleken. Känslan av att slippa krypa runt måste också vägas in.
Vår slutsats när det kommer till vikt är: satsa på ett lättviktstält om turerna blir långa och krävande. Satsa på volym och höjd komfort om turerna lutar mer mot familjeturer och speciellt om barn kommer att vara med.
Många erbjuder tält till mycket låga priser. De flesta av dessa är helt ok för en sommarövernattning utan regn. Många festivaler på sommaren domineras av billiga ”engångstält” som kastas efter festivalens slut. Har du lite större behov och ambitioner om vildmarksliv, kommer du att förstå att dessa inte alls håller i längden. Innan du köper ditt tält bör du tänka noga på följande detaljer:
Kom ihåg att du får vad du betalar för, i det långa loppet lönar det sig att välja ett känt märke.
Det är skillnad på ventilation och utluftning. Ventilation betecknas som en jämn ström av friskluft för god sömn och ska kunna tömma tältet på kondens. Utluftning handlar mer om att skapa just ett korsdrag för snabbare effekt.
I ett tält bildas det huvudsakligen kondens från tre olika källor; från personerna som befinner sig i tältet, från luften och från backen. Kondensproblematiken uppstår i huvudsak med hög luftfuktighet och/eller låga temperaturer. Kondens sätter sig på kalla ytor, och på ett tält är yttertältet och golvduken mest utsatt. När väderförhållandena är optimala för kondens kommer den att bildas både på in- och utsidan av materialen.
När yttertältet rör sig på grund av vind eller regn, kommer kondensen som sitter på insidan att falla ner som droppar och det är lätt att tro att tältet släpper in regn och inte är tätt. Kondens bildas också lätt mellan golvduken och liggunderlaget som blir kalla på grund av den kyligare backen. I förrummet kan kondens bildas av flera orsaker. Förrummet har inte golvduk och fuktigheten från backen sätter sig istället på insidan av yttertältet.
Dessutom ligger det ofta fuktiga och våta ryggsäckar och annan utrustning i förtältet. Kokning i förrummet skapar också kondens som kan vara svårt att få bort.