Välj rätt stormkök/brännare

Här kommer lite information om vad som finns på marknaden och vad du behöver för att få en lyckad matlagning.

Att laga mat är för många syftet med turen. För oss handlar det inte bara om maten, utan om naturupplevelsen. Oavsett syfte, mat måste du ha.
Först behöver du ett stormkök eller en brännare, det ska vi försöka hjälpa dig hitta.

Stormköken/brännarna är indelade i 3 grupper, beroende på vilket bränsle man måste ha till de. De 3 typerna vi pratar om är, rödsprit, gas eller multifuelbränsle. Stormkök/brännare väljer du bland annat genom att se på pris, när på året du vanligtvis är ute på tur och om vikten spelar någon roll.

brännare

BRÄNSLE: RÖDSPRIT

Detta är den enklaste varianten av stormkök. Här slipper du mekaniska delar, externa bränsletankar eller liknade. Det är bara en ”bägare” som man häller rödspriten i och tänder på som behövs. Då brinner rödspriten med en öppen låga utan något tryck. Nästan som en oljelampa med stor låga.

Rödspriten brinner bäst när temperaturen ute är varmare än -5 grader. Den är alltså inte lämplig till vinterturer. Effekten är dock låg, då spriten brinner helt utan tryck.. Med en effekt på ca. 7-800 Watt så tar det ganska lång tid att koka upp t.ex 1 liter vatten. Så ska du ut på en tur som sträcker sig över flera dagar måste du ha med dig ganska mycket rödsprit.

En av de mest kända rödspritapparaterna är Trangia stormkök. Här är allt du behöver packat i ett sett. stekpanna, kaffepanna, stekpanna, vindskärm och självklart rödspritbrännaren. Allt är packat ner i vindskyddet som är lätt att ta med i ryggsäcken.

Slutsats:

Rödspritapparaterna är ofta de enklaste och kräver lite förkunskap. Låg effekt och kräver därför mycket bränsle på längre turer.
Perfekt för nybörjare som ska på helgturer i skog och mark.

Specifikationer:

- Effekt: ca. 7-800 Watt
- Koktid, 1 liter vatten: ca. 15 min
- Lämplig Säsong: Vår, sommar och höst.

brännare

BRÄNSLE: GAS

En brännare som går på gas, är lätt och har hög effekt. Gas är en av de mest effektiva bränslen vi har.
Gas bränner med hög effekt, det sotar minimalt och ger också hög effekt i förhållande till vikt.
Gasapparaterna är oftast enkla att använda.

Gasen köper du i engångsförpackningar (boxar) i storlekar från. 100 gram till 500 gram.
Den minsta boxen blir fort tom och den största boxen blir för stor, då den mister mycket av trycket före den går helt tom. Den bästa och mest effektiva storleken är 250 gram. De är standard storleken och är lätt att få tag i. En box på 250 gram brinner i ca. 1 timme på 3000 Watt.

Gas är som rödsprit, den kräver en viss tempratur för att brinna som bäst. Gasen blir det vi kallar ”slaskig” när temperaturen kryper under -5 grader. För att få någon effekt av apparaten, måste du värma upp gasen på något sätt. Du kan t.ex trä en ullsock över gasboxen eller packa in den i sovsäcken för att hålla den varm.

Slutsats:

Detta är en enkel apparat med låg vikt och hög effekt. Rentbrännande, tar liten plats och är lätt att använda. Ej lämplig till den kalla årstiden. Effekt: från 1500 till 3000 Watt
Koktid 1 liter vatten: ca 3-4 minuter. ( kan skilja sig lite beroende på tempratur och vind.)
Bränsle: gas i engångsförpackningar
Lämplig årstid: vår, sommar och höst

brännare

BRÄNSLE: MULTIFUEL

En brännare som bränner på bensin, fotogen och lampolja, det är det man kallar en multifuelapparat. Detta är den mest allsidiga brännaren på marknaden. Alla brännare kan använd dessa olika bränslen. Alla bränsletyperna ger väldigt hög effekt och brinner bra i stort sätt oavsätt temperatur. De olika bränslena ger samma effekt som gas, som är runt 3000 Watt.

Den stora skillnaden är att bränslet är flytande och detta måste omvandlas till gas för att det ska kunna brännas. Brännaren gör detta, de är normalt utrustade med en extern tank som det sitter en pump i. Du ska då pumpa upp ett tryck i flaskan/tanken. Så förs bränslet in i apparaten via en bränsleslang. Apparaten går genom ett trångt munstycke och anpassas efter vilket bränsle du använder.
Inför detta måste apparaten värmas upp (förvärmas) i ca. 45-50 sekunder. Till detta kan du använda lite av det bränsle du sedan ska använda. Häll i lite av det bränsle du ska använda i brännaren och låt det brinna ut.

När det är varmt, skruvar man upp ventilen och släpper in bränslet som nu är under tryck. När detta blir pressat genom munstycket, blir detta omvandlat till gas och apparaten börjar bränna. Resultatet av detta är att apparaten också fungerar lika bra under kalla vinterdagar. Detta kan låta lite komplicerat men när du prövat det en eller två gånger, så kommer du tycka det är enkelt. Det är också väldigt ekonomiskt att elda med t.ex fotogen. En halv liter bränner på max effekt (3000w) i ca. 1.5 timme.

Det lönar sig att bränna på renade produkter som lampolja och renad bensin/miljöoktan. Detta sotar mindre och håller apparaten ren. (Detta är bränsle du kan köpa på de flesta bensinstationer idag.) Om du skulle få för mycket sot i munstycket, så rensar du det med vektyg du får med vid köpet. Det är smart att rensa och underhålla din apparat regelmässigt så att soten inte blir hård, då blir det väldigt svårt att få bort.

Dessa brännare är väldigt allsidiga, både när det gäller användningsområden och typer av bränsle. Apparaterna är säkra, de har hög effekt samtidigt som de har låg vikt och tar lite plats.

Effekt: ca 3000 Watt
Koktid 1 liter vatten: ca 3-4 minuter
Bränsle: bensin, fotogen och lampolja. (Några få apparater tar också gas, så du får 2 apparater i 1)
Lämplig årstid: hela året.

brännare
close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward

Få specialerbjudanden, gratis cykelservice och 60 dagars nöjd kundgaranti