Säkerhet på isen

långfärdsskkridsko

Att med långa skär glida fram näst intill ljudlöst över en spegel av is är en upplevelse som inte kan beskrivas med ord. I Sverige har vi bland de bästa förutsättningarna i världen för att åka långfärdsskridskor och det är få tillfällen man kan kombinera motion, rytm, fart och naturupplevelse som när man åker långfärdsskridskor.

Innan du ger dig ut finns det en rad säkerhetsaspekter du bör ta i beaktning. Efter den här artikeln kommer du förhoppningsvis känna dig tryggare på isen.

Isen

Isens kvalitet är direkt avgörande för hur lyckad och minnesvärd din skridskotur kommer att bli. En vanlig regel att förhålla sig till är att isen växer en tiondels millimeter per timme per minusgrad. Allstå växer isen under förhållandet -10 grader en millimeter på en timme. Det finns dock en mängd faktorer som kan påverka isbildandets hastighet såsom nederbörd och strömmar. Åk gärna med en erfaren långfärdsskridskoåkare de första gångerna så att du kan lära dig mer om isen. Livräddningssällskapets ramsa är en bra minnesregel för när du bör vara extra uppmärksam och vilka områden du bör undvika: vass, råk, brygga, bro, udde, avlopp, utlopp, inlopp, sund, grund, vindbrunn.

Åk aldrig ensam

Det är roligare att dela sina upplevelser på isen med fler. Om olyckan skulle vara framme och du går igenom isen kan det vara livsavgörande att ha sällskap av andra som kan hjälpa dig upp ur vaken.

Utrustning

Skridskons storlek brukar vara fyra till tio centimeter längre än åkarens skostorlek. Har du skostorlek 42 kan du alltså åka på skridskor som är mellan 46-52 cm långa. Olika åkare föredrar olika längd då olika längd ger olika egenskaper. Stålet i långfärdsskridskor skiljer sig mycket från stålet i vanliga skridskor så om du inte har mycket erfaren bör du lämna in dina skridskor på slipning för att inte skada stålet.

Två olika typer av bindningar

Vid fast häl används traditionella vandringskängor. Använd helst ett par kängor som är relativt vridstyva för att göra foten mer stabil.

Vid lös häl används en traditionell bindning för turskidor som gör att endast tån är fixerad. Många anser att det är lättare och ger en bättre känsla med bindning med lös häl, men då kan kängorna å andra sidan inte användas till vandring. Vad du kommer trivas bäst med av de två bindningstyperna är alltså en smaksak.

Ryggsäcken

Med en ryggsäck på ca 40 liter får du plats med allt du behöver samt den flytkraft du behöver om du går igenom isen. Packa alltid din utrustning vattentätt dels för att du alltid ska ha tillgång till torra kläder och dels för att ryggsäcken ger dig flytkraft om du skulle gå igenom isen.

Isdubbar

Isdubbarna ska sitta högt upp, nära hakan, dels för att de inte ska röra sig under tiden du åker och dels för att du ska kunna nå dem enkelt när du ligger i vattnet. Det behöver alltid finnas en visselpipa på isdubbarna så att du hörs eftersom det kan vara svårt att ropa på hjälp när du är nerkyld.

Livlina och karbinhake

När du åker långfärdsskridskor behöver både du och dina kamrater varsin säkerhetslina. Din livlina används för att rädda andra och deras linor kan vara den enda möjligheten att rädda dig ur en vak. Fäst en karbinhake i din ryggsäck på ett stabilt ställe på ryggsäckens axelrem som du lätt når om du får en lina kastad till dig.

Om du går igenom isen

När du går igenom isen kommer din kropp bli chockad över temperaturskillnaden, vilket gör att det kan bli svårt att tänka klart. Det viktigaste tipset är att undvika att gripas av panik. Vänd dig mot det hållet du kom ifrån, där vet du ju att isen höll. När du fäst isdubbarna i iskanten kan du samla dig några sekunder innan du börjar arbeta dig upp ur vaken. Med isdubbarna i iskanten och med hjälp av flytkraften från ryggsäcken ligger du stabilt i vaken.

Om en kamrat går ner i en vak, se till att stå på säker is innan du kastar din livlina. Tänk på att kamraten kan få panik och det är därför viktigt att du behåller ditt lugn för instruera hur personen ska ta sig upp ur vaken. Det är en god idé att prata igenom hur en räddningsaktion ska genomföras med alla som ska med på turen det första man gör ute på isen.

Ett sista tips! Ta gärna med ett sittunderlag som du kan stå på om du behöver byta kläder på isen.



Lycka till!

close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward - få poäng på alla köp

Få personliga erbjudanden och poäng på alla köp!