-25% på alla* hikingskor och jaktkängor Aktivera kupongen i kassan

Isfiske

isfiske

När kylan kommer krypande och isarna börjar lägga sig är det dags att förbereda sig inför isfiskesäsongen. XXL ger dig tips på hur du maximerar fiskeglädjen!

Vad du behöver för att prova på isfiske:

- Pimpelspö (storlek, typ och styvhet beroende på fiskart)- Isborr (dimension beroende på fiskart, men hellre för stor än för liten)- Agn och krok- Varma kläder- Varma skor- Handskar/vantar- Isdubbar


Annan utrustning som kan vara bra att ha

- Teleskopisk huggkrok
- Isskopa för att ta bort isrester ur hålet
- Fjällduk
- Liggunderlag
- Stol
- Isbroddar till skorna
- Räddningslina
- Lockmedel/lampa
- Nappbjällra
- Isfiske-/transportpulka för att frakta utrustningen

Säkerhet

När du ska ge dig ut på isen är det viktigt att tänka på säkerheten, och därför finns isdubbar med på listan över nödvändig utrustning för isfiske.

På vissa ställen är isen mindre säker, till exempel vid in- och utlopp. HÄR kan du läsa mer om säkerhet på isen.

Utrustning

Isborr: Det finns många olika typer av isborrar, allt ifrån enkla till mer avancerade, motordrivna varianter. Om du ska fiska på fjällsjöar kan det vara bra att skaffa en förlängning till isborren, för att vara säker på att du kommer igenom isen. 

En isärtagbar borr kan vara bra om du behöver bära den längre sträckor, och en motordriven borr sparar mycket kraft om du brukar borra många hål varje gång du är ute och fiskar. Det finns både bensindrivna och elektriska isborrar.

Ska du fiska i fjordar rekommenderar vi att du använder en så stor borr som möjligt. Gärna upp emot 200 mm i diameter, men minst 155 mm.

Pimpelspö: Här finns det många olika typer att välja mellan. Välj spö utifrån vad du ska fiska efter – tyngre fiskar kräver ett kraftigare pimpelspö. Fråga gärna butikspersonalen om du är osäker!

Fisketyper

isfiske

Saltvattenfiske

På vintern är det fullt möjligt att fiska efter torsk, havsöring och andra saltvattensfiskar på isen i fjordarna. Var dock extra uppmärksam på svag och dålig is. Fiska helst i områden med bräckt vatten i närheten av älvutlopp, men var noga med att kontrollera att isen är tillräckligt tjock och säker.

Vid isfiske på fjordar kan du exempelvis använda makrill, sill eller kokta räkor som agn.

Det går också bra att använda balanspirk i olika färger. Som vid de flesta typer av fiske är variation ett nyckelord för att fiskelyckan ska bli så god som möjligt.

När du fiskar efter plattfisk kan ett paternostertackel eller glidtackel agnat med räka vara effektivt. Fiskar du efter havsöring kan det löna sig att fiska precis under isen. Studier har visat att 90 % av havsöringarna befinner sig i vattenskiktet från isen och ner till 3 meters djup.

Rödingfiske

Här bör du försöka hitta så kallade «røyevarp» (stenrösen som markerar rödingens lekplatser). Du hittar dem ofta i in- och utlopp, vid sandbankar på grunt vatten (goda möjligheter till kikfiske) eller djupbranter. Bråddjup kan också vara bra ställen. Det är tillåtet att fiska röding även under lekperioden.

Vid rödingfiske bör du fiska aktivt. Börja med att slå rödingblänket i botten några gånger, veva sedan upp det lite och pimpla med lugna och jämna rörelser. Om du inte märker några livstecken fiskar du dig upp genom vattenlagren. Ett tips är att fiska med balanspirk på rödingens lekplatsen om våren, då rödingen ofta återvänder hit för att äta småfisk. Testa även kikfiske. Detta kan du läsa mer om längre ner i artikeln.

Öringfiske

Fungerar bäst på grunda ställen, gärna i anslutning till bråddjup. Mask är bra som agn, gärna i kombination med mormyska eller vertikalpirk. Goda möjligheter till kikfiske!

Öringen är ofta skyggare än rödingen, så här kan det löna sig att låta agnet vara mer stilla när du fiskar.

Annars är tekniken ungefär densamma som vid rödingfiske.

Abborrfiske

Här gäller det att anpassa fisket efter väder. Abborren går gärna högt i vattnet när det är fint väder och lågt när det är sämre väder. Det beror på att dess simblåsa inte släpper ut och tar in luft särskilt fort, så den förflyttar sig mellan olika djup beroende på lufttrycket. Det säkraste är ofta att fiska vid grund.

Pimpling är en effektiv metod för abborrfiske. Agna gärna med fjädermygglarver, men maggot är också ett bra alternativ.

isfiske

Gäddfiske

Här är det extra viktigt med en tillräckligt stor isborr. Eventuellt kan man borra flera hål jämte varandra för att skapa ett större hål. Det vore väldigt snöpligt att ha ett för litet hål om storgäddan skulle nappa.

Ofta är det mest effektivt att använda bitar av fisk eller hel agnsill fäst med tackel bestående av två eller fler trekrokar. Den ena fäster man vid ryggfenan och den andra vid huvudet eller sidfenan på agnfisken.

Fiskeställen

Om du inte känner till området kan det vara smart att leta efter gamla hål och fiska där, särskilt om du ser spår av blod runt hålen. Det är tecken på att någon har fått fisk där tidigare, vilket gör det till ett intressant fiskeställe.

Du kan också titta på terrängen runt omkring. Om det sluttar brant ner mot vattnet är det med stor sannolikhet väldigt djupt. Om strandkanten sluttar svagt kan det vara ett fint grund som följs av ett bråddjup. På internet kan du hitta mer information, både satellitbilder och sjökartor. Försök att hitta grund och bråddjup – här finns det ofta gott om fisk.

isfiske

Agn

Det du sätter på kroken kan ofta vara avgörande för om det nappar eller inte. Även om du fiskar i samma hål som tidigare kanske fisken vill ha något helt annat just den här dagen. Variation är nyckelordet.

Många föredrar att använda maggot till de vanligaste sötvattensfiskarna, och det fungerar ofta bra. En tumregel kan vara att använda maggot till röding, mask till öring och fjädermygglarv till abborre. Fjädermygglarverna håller sig inte lika länge som mask och maggot och bör därför bytas ut ofta. Fisken nappar som regel bäst på levande agn.

Om du är osäker på vilka fiskarter som finns i vattnet där du ska fiska, kan det löna sig att sätta upp flera olika spön i flera olika hål. I vissa fiskevatten finns det dock en maxbegränsning för hur många spön man får ha per person.

Det kan vara praktiskt att använda en nappbjällra, så att du hör när det nappar. Då kan du gå från hål till hål och fiska aktivt där aktiviteten är som störst. Ibland kan fisken var aktiv bara några meter från ett hål som är helt dött.

Som ett alternativ till nappbjällra kan du sätta upp en björkkvist vid hålet och försiktigt vira lite av fiskelinan som kommer upp från hålet runt kvisten. När det nappar ser du då att kvisten rör sig. Björkkvisten bidrar också till mer aktivt fiske om det blåser lite.

Teknik

Tekniken bör som regel anpassas efter fiskeutrustningen och den fisk du är ute efter, men det här är en bra grundteknik som fungerar i de flesta fall:

Slå agnet i botten några gånger för att fånga fiskens uppmärksamhet. Dra sedan upp 10–20 cm innan du börjar fiska genom att göra små regelbundna ryck med pauser emellan.Om ingenting händer vevar du bara upp linan lite och fortsätter fiska. Upprepa samma procedur tills hela linan är intagen. Då har du fiskat av de olika vattenlagren.

Kikfiske

Här är det grunt vatten som gäller. Poängen är att du ska titta ner i vattnet genom hålet i isen och se när fisken nappar. För bekvämlighetens skull kan du klippa till ett liggunderlag, så att det passar runt hålet. Då kan du ligga på isen och titta ner i hålet. Det är en fördel om det är inte är för mycket snö på isen, så att ljuset kan tränga igenom. Prova också att stänga ute så mycket ljus som möjligt runt hålet i isen. En del lägger ner lite äggskal eller liknande för att lysa upp botten. Mäska i hålet med stark, vällagrad ost, t.ex. blåmögelost, för att locka till dig fisken. Kläm ihop små ostbitar för att trycka ut så mycket luft som möjligt innan du släpper ner dem i vattnet. Agna sedan med mögelost eller maggot.Det finns inte mycket som slår spänningen i att se storfisken lura runt betet! Nu är det bara att ge sig ut och pröva fiskelyckan. Skitfiske på dig!

close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward - få poäng på alla köp

Få personliga erbjudanden och poäng på alla köp!