Välj rätt underställ för din aktivitet

Kvinna i underställ

Ett bra underställ gör ditt friluftsliv behagligare! Men vad ska man se efter? När man ska köpa sig ett nytt underställ så är det viktigt att fundera över i vilket/vilka sammanhang som understället skall användas i.

  • Ska du ha ett underställ som håller dig varm och komfortabel med goda fukttransporterande egenskaper vid låg till medel fysisk anstränging?
  • Ska du ha ett underställ som vid medel till hög fysisk ansträngning håller dig torr och behaglig?
  • Ska du ha ett underställ som vid medel till hög fysisk ansträngning håller dig torr, behaglig och håller dig varm?

Viktigt att tänka på när du väljer underställ är att aldrig välja bomull. Bomull drar åt sig fukt och det resulterar i blöta kläder när du börjar svettas och du kommer snart att frysa. Satsa istället på ett ordentligt underställ i funktionsmaterial, med sömmar som är anpassade så att det inte ska skava på utsatta områden

I denna artikeln hjälper vi dig att hitta det understället som passar dig och dina behov.

ULLUNDERSTÄLL - LÅG TILL MEDEL INTENSITET

Ullunderställ är perfekt att använda under aktiviteter med låg till medel intensitet när du inte vill frysa. Som när du ska ut på utflykter där man tar små pauser och blir stillasittandes längre stunder. Det kan vara när du passar barnen när de leker i lekparken, ute och går med hunden, är på vandring i fjället när du vill ha så bra värmeegenskaper som möjligt.

VILKA FUNKTIONER HAR ULLUNDERSTÄLL?

Alla våra ullunderställ innehåller merinoull från merinofåret som har en fin, krusig och mycket mjuk ull. Merinoull är en ren naturprodukt med fantastiska egenskaper! Mellan din kropp och understället skapas det luftrum som gör att värmen inte leds bort och ger dig en mycket god värmeisolering. Ju mer finkrullig ullfibern är, desto bättre isolering ger den.

När vi är aktiva börjar vi svettas och fukthalten ökar. När fuktigheten blir högre innanför ullen än utanför transporteras fukten genom ullen till utsidan. Merinoullen kan absorbera fukt upp till 30 % av sin egen vikt utan att kännas fuktig. Detta kan jämföras med bomull som suger upp fukten när vi svettas och då gör oss kalla till skillnad från merinoullen som värmer dig även när den är fuktig. På så sätt håller du dig torr och behaglig under hela din aktivitet.

LUKTAR INTE!

Merinoull är självrenande och luktar inte illa. Fiberytan i ullen är vattenavvisande, vilket hämmar bakterietillväxt och därmed dålig lukt. De illaluktande bakterierna som uppstår vid fysisk aktivitet bryts naturligt ner av kreatinet som finns i ullen.

KLIAR INTE!

Tack vare att merinoullen är så fin och tunn, blir plaggen mjuka och behagliga och kliar inte mot kroppen.

SYNTETUNDERSTÄLL - MEDEL TILL HÖG INTENSITET

Syntetunderställ kan användas under alla årstider! Det är perfekt att använda under alla aktiviteter under medel till hög intensitet när du vill hålla dig torr och behaglig.

VILKA FUNKTIONER HAR SYNTETUNDERSTÄLL?

Syntetunderställ finns i olika varianter och olika syntetiska fiberkvaliteter som polyester, polypropolen, polyamid mm. De fungerar alla på samma sätt, de binder inte fukt utan transporterar den ut genom plagget. Det gör att du håller dig torr och behaglig under hela din träning med en effektiv fukttransporterande förmåga. För bästa effekt ska understället sitta riktigt tajt, även i armhålorna. Risken är annars att fukten inte transporteras ut utan lägger sig som ett kallt lager på huden.

Syntetunderställ vämer inte under kalla väderförhållanden utan bibehåller din kroppsvärme. Om du vill ha ett underställ som både värmer och håller dig torr så har du underställ med två lager i ett.

UNDERSTÄLL MED TVÅ LAGER I ETT - MEDEL TILL HÖG INTENSITET

Detta är ett naturligt val för dig som önskar att hålla dig varm och torr i kalla väderförhållanden under aktiviteter med varierande intensitet. Underställ med två lager i ett är en kombination av naturfibrer och syntetiska fibrer med fantastiska egenskaper!

VILKA FUNKTIONER HAR ETT UNDERSTÄLL MED TVÅ LAGER I ETT?

Underställ med två lager i ett kombinerar det bästa från ullunderställ och syntetiskt underställ. Det innersta syntetlagret som ligger närmast huden transporterar effektivt ut fukt och svett så du håller dig torr och behaglig medans det yttre lagret i merinoull ger dig värme och komfort. Det betyder att du får en extrem isolering och överlägsen fukttransport i ett och samma underställsplagg.

Detta understället passar perfekt för dig som inte trivs med ull direkt mot huden men vill ha den värmande och isolerande egenskapen på ditt underställ.

Här har vi en gradskala som hjälper dig på vägen när du ska välja underställ. Observera att gradantalet skiljer sig från person till person. Vissa är mer frusna i kroppen eller omvänt.

close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward

Få specialerbjudanden, gratis cykelservice och 60 dagars nöjd kundgaranti