Välj rätt sport-BH

Kvinna med sport-bh

Vilken typ av sport-BH du väljer, kan vara avgörande för om du får en positiv eller negativ träningsupplevelse.

Bysten hålls uppe av hud och underliggande väv, och inte av muskler. Det betyder att de är sårbara för tyngdkraft och rörelser. När du tränar, kommer belastningen och rörelserna vara större än normalt, och både hud och väv kan sträckas. Förutom att det på sikt kommer leda till att huden och bysten sträcks ut med det estetiska konsekvenserna det har, kan ett för dåligt stöd ge smärtor och problem i axlar och nacke, och leda till att träningskomforten reduceras.

En sport-BHs funktion är att reducera belastningen och streckningen av bröstvävnaden, och den är designad för att ge mycket bättre stöd än en vanlig BH. Undersökningar har visat att en vanlig BH endast kan reducera rörelsen i bysten med 35 % när du löptränar, medan en sport-BH med bra stöd kan reducera rörelsen med upp till 70 %.

Det finns många typer av sport-BH'ar på marknaden i dag- vilken du bör välja beror på flera olika faktorer.

Speciellt två faktorer är avgörande för hur mycket stöd du behöver, och vilken typ av tränings BH som är rätt för dig. Dessa två är typ av aktivitet och storlek på bysten. Dessutom är rätt storlek avgörande för att du ska få optimalt stöd från sport-bh'n

AKTIVITET

Olika aktivitet ger olika behov.

Yoga, lugnare promenader, stretchning, styrketräning och landvägscykling är exempel på träning där belastningen på bröstvävnaden inte är så stor, och behovet av stöd är lägre.

Turer i terräng, rullskridsko- och skidåkning är exempel på aktiviteter med medium belastning på bröstvävnaden.

Löpning, fotboll, terrängcykling och aerobic är aktiviteter där man utför större rörelser, som ger bröstvävnaden extra stor belastning. Här är det nödvändigt med en bh som ger optimalt stöd, en hig impact-bh.

STORLEK

Förutom vilken aktivitet man utövar, har storleken på bysten en väsentligt roll. En som använder A-kupa behöver inte lika kraftig och stödjande sport-BH som en som använder D-kupa.

SPORT-BH:AR KOMMER I FLERA OLIKA VARIANTER OCH MÄNGDER AV FÄRGER.

Kompressionstoppar passar generellt bäst för dig som har mindre byst. För aktiviteter med hög belastning, bör du välja en sporttopp med brottarrygg, medans toppar med skålformad rygg eller smala band passar bäst för träning med lägre belastning.

Tränings-bh:ar som kombinerar kompression med kupor ger i regel något mer stöd än rena kompressionstoppar.

Mest stöd ger formsydda sport-bh:ar med separata kupor. Denna typ av sport-BH har som regel liten eller ingen kompression. Det är det bästa valet för dig som har större byst.

VÄLJ RÄTT STORLEK

Att välja fel storlek på sport-BHn kommer reducera både stödet och komforten under träning.

För att finna rätt omkretsstorlek på BHn måste du mäta omkretsen under bysten. Det kommer att ge en bra indikation på vilken storlek du bör välja. Notera att om du hamnar mellan två storlekar rekommenderas det att du går ner. Om du mäter 77 cm, bör du alltså välja 75, och inte 80.

När du går ner i omkretsstorleken, bör du som regel gå upp en kupstorlek. Det är viktigt att banden sitter bra. Om inte kommer du inte få tillräckligt bra stöd. Det gäller även sporttoppar som använder small, medium och large istället för centimetermått.

Kom också ihåg att storlek och form, och då även behovet av stöd, förändrar sig genom livet.

BYT OFTA

Tränings-BH:ar håller inte för alltid. Banden kommer att förlora sin elasticitet, vilket leder till mindre stöd. Du bör alltså byta ut din sport-BH med jämna mellanrum. Om du tränar mycket bör du byta ut sport-BH:n varje år, eller oftare.

Hos XXL Sport & Vildmark hittar du ett brett sortiment av sport-BH:ar för alla behov och olika typer av aktiviteter.

Se hela urvalet av våra sport-BH:ar här!

close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

close icon

Denna webbplats använder cookies.

Bli medlem i XXL Reward

Få specialerbjudanden, gratis service och 60 dagars nöjd kundgaranti