Hiking- eller walkingskor?

Begreppen Hiking och Walking är relativt nya bland allmänheten i Sverige och det är fortfarande många som inte kan definiera exakt vilket användningsområde dessa skor lämpar sig till. Är de till för att gå med på asfalt, eller passar de bättre i skogen? Den här guiden syftar till att öka din förståelse kring hiking- och walkingskor och att du därmed förhoppnings får bättre nytta av just ditt par.

Hiking

I grund och botten används en hikingsko till lättare vandring i skog och terräng. Det kan till exempel handla om de som är ute på promenader med hunden i skogen eller om man är ute för att plocka bär eller svamp. Helt enkelt en vardagssko som är behaglig och smidig och röra sig i. Det är dock viktigt att poängtera att en hikingsko inte är begränsad till enbart skogen. Ofta är de så pass väldämpade, stabila och uppbygga att de fungerar bra på grus och asfalt med. Som ni märker är användningsområdet brett och det gör att de flesta vardagsmotionärer har stor nytta av en hikingsko.

Det är lätt hänt att hikingskor förväxlas med vandringskängor. I regel är vandringskängor rejälare än hikingskor, med en kraftigare sula och högre skaft. Vandringskängor används för mer avancerade vandringar, där en tyngre ryggsäck och längre etapper ofta är viktiga inslag. Fördelen med en hikingsko jämfört med en vandringskänga är att hikingskon är betydligt mycket smidigare och nättare att röra sig i. Så för de som är ute på enklare promenader räcker det ofta alldeles utmärkt med en hikingsko.

Hikingskor kan kategoriseras in i höga och låga modeller. De höga har ett skaft som går upp över vristerna för att skapa ytterligare stabilitet och skydd. Det gör att skon upplevs stadigare runt vristerna och du får även bättre skydd mot väta och smuts längre upp. De låga modellerna är, precis som det låter, lägre och påminner mer om en vanlig sko.

Hikingskor sommar

Walking

En walkingsko är en sko anpassad för mer renodlad promenad på asfalt. Den gör sig bäst för dig som är ute och står och går mycket på hårda underlag och som har behov av mycket dämpning för att minska belastningen på fötterna. Såldedes är det bättre att välja en hikingsko om du merparten av tiden går i tuffare terräng, likt skogen. Dock är många av walkingskorna rejäla och klarar utan vidare promenader i enklare terräng.

Hiking i skogen

Sula
Sulan undertill på en hikingsko är grov och mönstrad. Hur djupt mönstret är varierar mellan de olika modellerna och syftet med mönstret är att skapa bättre fäste på olika underlag. I skogen är det ofta ojämn terräng och fuktigt och med hjälp av den grova sulan ökar du möjligheten för att du ska kunna ta dig framåt på ett tryggt sätt. Sulan på hikingskor är även mycket stabil för att skydda fötterna och ge stöttning under promenader i skog och terräng där underlaget ofta är ojämnt. Det skapar en stabilitet och ett skydd där du undviker att reagera på rötter, stenar och liknande föremål som försvårar framkomligheten.

På walkingskor är sulan ofta nättare och inte lika grovmönstrad. Det har att göra med att under promenader på asfalt så ställs inte lika stora krav på fäste då underlaget är mer plant. En smidigare sula bidrar också till mer känsla och snabbare rörelse. DämpningDe flesta hikingskor är givetvis även utrustade med dämpning i mellansulan. Om du har tänkt använda din hikingsko för promenader på asfalt eller grus, som är hårda underlag, kan det vara viktigt att välja en sko med rejäl dämpning. Om du mestadels använder skon i skog och terräng är det inte lika viktigt med dämpning då underlaget ofta är relativt mjukt och inte belastar kroppen i lika hög grad. Hur mycket dämpning man har behov av är individuellt, en del gillar när skorna är mjuka och dämpande och en del gillar när de är lite styvare med bättre respons. Walkingskor är oftast utrustade med mer dämpning än hikingskor då det är hårdare att gå på asfalt än i skogen. Detta gör att fötter, knän och rygg i högre grad skonas från förslitningsskador som lätt kan uppkomma för de som frekvent går på hårda underlag. UppbyggnadMånga hikingskor är uppbyggda med extra stöd i fotvalven för att avlasta hela kroppen, men i synnerhet fötter, knän och rygg. När du är ute på längre promenader har fötterna en tendens att bli trötta och det medför ibland att fotvalven faller ihop. Med hjälp av uppbyggnaden i skon motverkas detta. Med hjälp av uppbyggnaden från skon så håller du fötterna piggare längre tid och din promenad blir mer skonsam för hela kroppen. Även många walkingskor är uppbyggda på detta sätt. Vattentäthet Många hikingskor är utrustade med ett vattentätt membran för att skydda fötterna mot väta. Det vanligaste membranet är Gore-Tex som används på en mängd produkter i olika kategorier. Gore-Tex är ett membran som andas vilket gör att det passar utmärkt på många olika skor, däribland hikingskor. Glöm dock inte att impregnera dina skor regelbundet för att bibehålla vattentätheten och för att hålla smuts borta. Detta görs bäst med silikonfri impregneringsspray. Använder du spray som innehåller silikon så finns risken att skons andningsförmåga slutar att fungera. Även många walkingskor är uppbyggda med Gore-Tex-membran. 

Här hittar du hela vårt sortiment av hiking- och walkingskor för herrar.

Här hittar du hela vårt sortiment av hiking- och walkingskor för damer.

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Denna webbplats använder cookies.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Genom att anmäla dig godkänner du våra avtal och villkor för e-postutskick.