Välj rätt barncykel

Barncykel


Att välja rätt storlek på barncykeln förstår vi nog alla hur viktigt det är, men visste ni att fel storlek på cykeln gör hela cykelturen mer osäker och barnets kontroll över cykeln minskar kraftigt! I följande guide så visar vi dig vad du behöver tänka på inför ditt val av barncykel.

Det absolut viktigaste när man ska köpa en ny barncykel är att inte köpa en för stor cykel! En cykel växer man inte i utan den ska vara rätt storlek från första dagen! Ligger man mitt mellan storlekarna så är det oftast bättre att välja den mindre storleken.

En cykel som är för stor blir väldigt svår att hålla balansen på och även svår att kontrollera då avståndet fram till styret kan bli alldeles för långt! Barnet bör kunna sitta på sadeln och nå ner med tårna till marken, det här underlättar när barnet ska stanna bromsa in då det ofta är en naturlig reflex för barnen är att sätta ner fötterna när man ska bromsa in.

TIPS FÖR ATT KOLLA STORLEKEN PÅ BARNCYKELN

Ett tips är att prova själv att sätta dig 20 cm längre bak på din cykel – du kommer att uppleva att det blir väldigt svårt att styra. En för liten cykel är inte heller rätt, eftersom den blir väldigt instabil.

SKA BARNET HA FOTBROMS ELLER HANDBROMSAR?

Det här är en väldigt vanlig fråga och finns lika många svar som det finns frågor. Att trampa baklänges för att stanna en cykel är en väldigt onaturlig rörelse utan den mer naturliga reflexen är antigen att greppa tag i det som finns framför dig eller så stoppar man ner fötterna. Fotbromscyklar anses ofta som ett tryggt och säkert kort bland föräldrarna då det är det man själv lärde sig cykla på och kanske känner sig mest bekväm med, känner man sig osäker om sitt barn klarar av handbroms så är fotbromsen ett utmärkt val. Det viktigaste när du köper en cykel till barnen är att du själv känner dig säker, är du säker så blir barnet säkert!

ÖVRIG UTRUSTNING

Tänk på att alltid utrusta barncykeln med reflexer både fram, bak och åt sidorna i hjulen. En vimpel gör också att cykeln syns bättre i kuperade områden, en ringklocka är det även lag att ha på cykeln! Självklart ska barnet ha en hjälm som sitter bra på huvudet och skyddar på rätt sätt, tänk på att en hjälm bör bytas ut efter en kraftig krasch eller efter ett par år! Knäskydd och armbågkydd gör ofta cyklingen svårare än vad det behöver vara däremot! Undvik väldigt platta pedaler med lite mönster i då dessa lätt blir hala och barnen tappar lätt fästet! Fråga personalen i ditt närmaste XXL-varuhus om fler tipps och råd på vägen till ditt köp av en barncykel!

close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Denna webbplats använder cookies.

Bli medlem i XXL Reward

Få specialerbjudanden, gratis cykelservice och 60 dagars nöjd kundgaranti