Nu är det MEDLEMSDAGAR! Se alla medlemserbjudanden

Rullskidor - så kommer du igång 

Rullskidor 3

Lust att testa rullskidor? Här får du några goda råd och tips vad du bör tänka på när du ska välja rullskidor och utrustning och hur du på ett enkelt sätt kommer igång.

Trots sommar så behöver inte längdsäsongen vara över. Rullskidor är perfekt för den som önskar fortsätta åka skidor på bar asfalt istället för snö. Att åka rullskidor är bra träning för hela kroppen, roligt och ger dig möjlighet att slipa på skidtekniken. Genom att träna med rullskidor under sommarsäsongen kan du bibehålla och jobba på att utveckla tekniken, konditionen och styrkan. Detta gör att du är bra förberedd för den kommande skidsäsongen. Rullskidor är en växande sport och grundar sig en del i att det blir allt vanligare att staka i längdåkningen och då är detta ett mycket bra sätt att träna upp sin stakningsteknik och styrka i armarna. 

Vilka rullskidor ska man välja?

Precis som när det gäller vanliga längdskidor finns det modeller som är anpassade för skateåkning eller vanlig klassisk åkning.

Rullskidor för klassisk åkning

Dessa skidor har bakbroms på ett av hjulen som förhindrar att man trillar bakåt. Skidorna har breda och stabila hjul och är längre än skateskidor. De bredare hjulen ger dig mer stabilitet och bättre dämpning av vibrationen som uppstår från asfalten. Dessa skidor är det är enkelt att justera tekniken på, så om du köper skidor för klassisk åkning bör teknik vara i fokus. Du ska alltid försöka att inte göra frånspark för långt bak, kraften av frånsparken ska komma från precis under dig, precis som på längdåkningsskidor. Diagonalåkning är ganska svårt att träna på med rullskidor bortsett från i de allra brantaste backarna. 

Rullskidor för skateåkning

Dessa rullskidor är kortare än de klassiska och har smalare hjul för att kunna ge högre fart. Dessa egenskaper gör denna typ av skidor mer lättåkta än de som är anpassade för klassisk åkning. 

Genom att skidorna är kortare och har mindre hjul blir de mer lättsvängda och enklare att bromsa med. En annan fördel med skateskidor är att du kan välja fler åkstilar än med klassiska skidor. För dig som önskar att träna på stakningsteknik är denna typ av skidor ett bra val. Som nybörjare kan du gärna välja ett par rullskidor för skateåkning men var beredd på att de är något mer ostabila än vad de klassiska skidorna är på grund av de smalare hjulen. 

Rullskidor 1

Materialval på rullskidor

Generellt finns det tre olika material man använder sig av på skidans stomme: aluminium, karbon eller glasfiberförstärkt trästomme.

Karbon- och trästomme dämpar vibrationerna bättre än aluminium, vilket kan vara en fördel på dålig asfalt. 

Trästommar är ofta lite tyngre och tappar sina egenskaper över tid medan aluminium- och karbonskidor håller längre. Är man lite tyngre bör man välja en aluminiumskida då en karbonskida kan bli för tunn. Om en rullskida har en viktbegränsning finns det angivet i produktinformationen. 

Hjulen på rullskidorna

Det har utvecklats en standard för hjul på rullskidor som klassificeras som ettor, tvåor eller treor. 

Ettor

Dessa hjul är hårdare än normala hjul (tvåor) vilket gör att de rullar bra om man framförallt ska åka längre turer på sina rullskidor. Dessa hjul är inte anpassade för nybörjare på grund av att de genom sin hårdhet är mindre komfortabla än de mjukare och trögare hjulmodellerna. 

Tvåor

De flesta rullskidorna som säljs har standardhjul som klassas som tvåor, de anses vara normalhjul, egentligen grundat på att de passar de flesta åkare. Hjulen ger en behaglig upplevelse samtidigt som de är komfortabla. Det är också denna typ av hjul som framförallt används vid tävling.

Treor

De hjul som klassas som treor är för de åkare som vill ha ett ännu hårdare motstånd för extra träningseffekt eller för att träna diagonalgång i lättare terräng.

Du kan alltid byta hjul på dina rullskidor när de börjar bli utslitna, men de kostar ganska mycket så vi rekommenderar att du skiftar hjulen på skidorna så att du inte sliter de ojämnt - då håller de mycket längre. För en motionär håller ett par normalhjul i flera säsonger.

Övrig utrustning man behöver för att åka rullskidor

Du kan använda dina vanliga längdstavar genom att byta trugan till ett par rullskidstrugor, eller så väljer du att köpa en rullskidsstav. Vi rekommenderar att fästa en reflextejp på dina stavar om de inte har det från början, genom att dina stavar hela tiden är i rörelse gör de dig extra synliga för bilisterna.

Se över trugorna på stavarna innan du ger dig ut, de kan behöva slipas för att du ska få bättre grepp. Om du åker mycket rullskidor får du vara beredd på att eventuellt byta trugorna en gång under säsongen. När du ska byta truga är ett tips att lägga staven i varmt vatten för att lösa upp limmet som trugan är fäst med. Sedan kan du enklare dra av trugan och sätta fast rullskidstrugan med limpistol. Det kan vara bra att ha med sig en extra truga under turen ifall att en truga skulle gå sönder. Har du med dig en tändare och en liten tång så kan du enkelt byta truga och strax vara på väg igen. 

Skidpjäxor vs rullskidspjäxor 

Du kan använda dina vanliga längdpjäxor till rullskidorna men vi rekommenderar att använda ett par pjäxor som är anpassade för rullskidsåkning då de andas mycket bättre och torkar mycket snabbare än vad ett par längdpjäxor gör. Pjäxorna anpassade för rullskidor är också mer slitstarka och tål det extra slitaget med vatten och smuts som kan uppstå när man åker på landsväg.

Reflexväst, hjälm, handskar, skoöverdrag och pannlampa

Bär alltid reflexvästen när du ska ut på rullskidor den gör dig extra synlig och ger dig extra säkerhet ute på vägarna. Handskar och hjälm är viktig utrustning som du bör använda, hjälmen ger dig skydd vid eventuella fall och handskar gör att du slipper få vattenblåsor på händerna. Ska du ut i regn kan det vara värt att använda ett skoöverdrag för att skydda dina pjäxor och hålla dina fötter torra. Pannlampan är viktigt både för att synas när mörkret faller men också för att du själv skall se vart du åker.

Rullskidor 3

Tips till första rullskidspasset

För nybörjare rekommenderas det att börja med ett pass på plan mark och som inte har så mycket backar. Lär dig tekniken, att hålla balansen och hur du bromsar så att du bemästrar dessa delar innan du ger dig ut i trafiken. När du känner dig helt trygg på rullskidorna kan du bege dig ut på trafikerade vägar. Ta hänsyn till bilister och övriga trafikanter. 

Hur bromsar man?

De flesta upplever det mycket svårare att bromsa med rullskidor än med vanliga skidor. På rullskidor bromsar du genom att flytta hälarna ut mot sidorna och pressa utåt så att du placerar skidorna som en plog, då bromsar du farten. Ju mer du pressar utåt desto hårdare bromsar du. Stå med benen brett isär och med lätt böjda knän, du behöver inte oroa dig för att du ska korsa sidorna. Om du åker mycket nedför och blir trött i benen av att bromsa mycket så kan du luta dig bakåt med raka ben. Du kan också bromsa och avlasta muskulaturen genom att växelvis sätta ned höger- eller vänster skida på snedden framför dig. Om du måste göra en hastig inbromsning är ofta att köra ned i diket den enda utvägen. Om du känner dig osäker för att åka utför kan du alltid ta av dig skidorna och gå ner för backen.

 Underhåll

 Efter rundan är det bra att rengöra skidorna då de utsätts för mycket smuts från asfalten. Rullskidorna har som regel förseglade kullager och kräver inte smörning. Tvätta av skidorna med milt såpat vatten och trasa. Låt de stå och torka ordentligt innan du lägger undan de på en torr plats. De bör inte förvaras fuktigt och kallt under vintermånaderna då riskerar du att få is i hjullagren. 

Se vårt stora utbud av rullskidor och övrig utrustning här

close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward - få poäng på alla köp

Få personliga erbjudanden och poäng på alla köp!