Så lyckas du med vinterlöpning

winter running_3

Minusgrader och snö är ingen ursäkt för att lägga undan löparskorna. Här är tipsen som gör det enkelt att komma igång och som gör vinterlöpningen till en favoritaktivitet!

Få saker är så uppiggande som att jogga i friskt vinterväder. För att du ska få en bra löpupplevelse när snön lägger sig och termometern kryper under nollan, handlar det om att klä sig ordentligt och att välja rätt skor.


Hur börjar man med vinterlöpning?

Kom ihåg att anpassa din teknik, särskilt på vintern. Många tror att man kan springa lika fort på vintern som på sommaren, men det är inte alltid sant. Ta det lugnt och lita på dina dubbskor. Du måste lägga full tyngd i avtrampet, då ger dubbarna ett bra grepp. Om du inte litar på dubbarna kommer du att springa med stela ben och vara spänd.

Ta hänsyn till vädret och föret när du springer utomhus. Isigt underlag och många minusgrader är till exempel inte idealiska förhållanden för löpträning med snabba intervaller. Detta ökar risken för att falla på isen, få sträckningar och problem med luftvägarna. Under sådana förhållanden kan en lugnt långpass vara ett smartare val.

5 enkla tips för vinterlöpning

Sätt ner foten rakt under kroppen vid nedtrampet, då hamnar tyngdpunkten korrekt

Landa på mellan- eller framfoten för bästa möjliga fäste

Ha ett kortare löpsteg och öka hellre frekvensen

Strama upp kärnmuskulaturen och slappna av i axlarna


Vilka skor ska du använda vid vinterlöpning?

Det viktigaste att tänka på när du väljer skor för vinterlöpning är att du får ett bra grepp och inte halkar. Därför rekommenderar vi att du väljer löparskor med dubbar eller broddar.


Löparskor med dubbar

Det är svårt att koncentrera sig på att springa om du har hjärtat i halsen och är rädd för att nästa steg kommer att sluta med ett fall och benbrott. Lösningen på detta är dubbar.

Att springa med dubbade löparskor kan kännas lite ovant i början. Dubbarna gör att skorna känns lite hårdare och med en något mindre löparkänsla än hos vanliga löparskor. Men det är värt det! Du får ett helt annat grepp när det är halt och du kan springa vidare utan att vara rädd för att falla


Sätt dubbar på skor som du redan har

På XXL kan du få dina löparskor dubbade – alla våra varuhus i Sverige erbjuder dubbning av skor. Om du har ett par favoritskor som du vill använda även på vintern, är det bara att komma förbi och få dessa dubbade. Det är också möjligt att ta bort dubbarna när så önskas och dubba dem igen nästa säsong. Skorna förstörs inte av dubbningen.

Läs mer om dubbning av skor här

Här hittar du XXL:s hela sortiment av löparskor


Löpbroddar

Om du bara springer då och då är broddar också ett enkelt och prisvärt alternativ. Vi rekommenderar att du köper broddar som är avsedda för löpning eftersom dessa kommer att ge bättre fäste.

Se urvalet av broddar här


Hur klär man sig för att springa på vintern?

En bra tumregel är att du ska klä dig så att du fryser lite lätt innan du börjar springa. Då är chansen större att du håller dig komfortabel under löpturen istället för att du blir alltför varm under vägen. Om du är rädd för att frysa kan du hellre ha med ett extra lager i din löparväska.

Lag-på-lag-principen gäller även löpning, särskilt på överkroppen där man ofta tenderar att bli kall under löpning.

Innerst mot huden är det en bra idé att välja ett åtsittande plagg som är fukttransporterande och som transporterar bort fukt från kroppen och ut i nästa lager. Tekniska syntetunderställ eller träningskläder i syntetiskt material är att föredra. Om du fryser lätt och tränar med låg intensitet är en tröja i merinoull ett bra alternativ.

Se vårt utbud av herrunderställ

Kolla in vårt sortiment av damunderställ

Under de kyligaste dagarna kan det vara smart att använda ett mellanlager. Mellanlagret ska både isolera och transportera fukt och det kan vara av syntetiskt material eller ull. Kom ihåg att det främst är luften mellan de olika lagren som isolerar, så välj inte ett mellanlager som är alltför åtsittande.

Det yttersta lagret ska skärma av mot vind och regn, men också släppa ut svett. En löparjacka i vind- och vattenavvisande material och som har goda andningsegenskaper är ett bra val.

Se löparjackor till damer här

Se herrarnas löparjackor här

Glöm inte händer, fötter och huvud när du springer! Mössa eller pannband, löparhandskar och en halsvärmare är smart att bära i kylan. Fryser du lätt om tårna kan de tekniska löparstrumporna gärna bytas ut mot ett par tunna ullstrumpor.


Gör dig synlig med reflexer

Reflexer är ett måste under de mörka månaderna. Utan reflexer är det praktiskt taget omöjligt för bilister att se dig.

Det kan också vara en fördel att använda en pannlampa för extra synlighet och så att du ser var du springer.

Läs mer om pannlampor här

winter running_6
close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward

Få specialerbjudanden, gratis cykelservice och 60 dagars nöjd kundgaranti