Löpteknik

running-guide_5

Med bättre löpteknik blir löpningen både roligare och lättare, du utvecklas snabbare och risken för skador minskar.

Det är viktigt att komma ihåg att det som är den effektivaste löptekniken för en person, inte nödvändigtvis är det som fungerar bäst för en annan.

Vi har olika genetiska förutsättningar och därför finns det inget facit för vad rätt löparteknik är och det är inte givet att den som springer snyggast är den som springer effektivast.

Men det finns ändå några gemensamma nämnare och genom att förbättra dem kan du uppleva att träningen går lättare samt att löptekniken blir bättre.

Placera fötterna under kroppen

Ett klassiskt fel som många gör är att ta för långa steg. Det gör att du fort hamnar i en "sittande" position och landar mer på hälen, med foten framför dig. Det belastar höfter och knän och om du överpronerar kommer pronationsrörelsen att bli större när du måste rulla från hälen över till framfoten. Det leder till ökad risk för skador. Dessutom lägger du mer energi på att avveckla steget.

En bra övning för att förbättra löptekniken är därför att öka stegfrekvensen; fokusera på att ta kortare, men fler steg. Då kommer du att räta upp höfterna mer, få fötterna under kroppen och därmed landa mer på mellan-/framfoten. Det ger en snabbare stegavveckling och du minskar belastningen på kroppen och därmed risken för skador.

180 steg per minut anses vara den optimala frekvensen. Ett bra sätt att öva den här frekvensen är att hålla ditt normala löptempo men ta kortare och snabbare steg. Tips! På de flesta streamingtjänster för musik kan du genom att söka på 180 bpm (beats per minute) hitta spellistor som är skapade för att hjälpa dig att hålla farten. Om du föredrar att springa utan musik kan du ladda ned en metronom för att hjälpa dig.


running-guide_1

Bra hållning och hög tyngdpunkt

Som vi nämnde ovan är en "böj" i höften inte optimalt när du ska förflytta dig så effektivt som möjligt. Tänk på att sträcka på dig och vara rak och stabil i höften. För att klara det är det viktigt med tillräckligt bra styrka och rörlighet i både höftsträckare och höftböjare. Höften ska helst gå i en rak linje och inte röra sig upp och ner för varje steg.

Armrörelser

Armrörelserna när du springer är viktiga på flera sätt, både för att bidra till att alla rörelser sker i löpriktningen men även för att hålla stegfrekvensen. Du ska vara avslappnad i axelpartiet och ha en 90 graders vinkel i armbågen. Ha gärna händerna lätt knutna men se till att du inte spänner dig för mycket. Håll en jämn och fin rörelse, rakt framåt och rakt bakåt, och se till att du inte rör armarna överdrivet långt bakom och framför dig.

Fokusera på en sak i taget

När du jobbar med din löpteknik är det bra att fokusera på en sak i taget och inte försöka förbättra allt på en gång.

Ett bra sätt att förbättra sin löpteknik är genom att gå en kurs. Numera hittar du dessa på många ställen runt om i landet och förutom förbättrad teknik kanske du hittar en ny löparkompis!

Du kan också jobba på löptekniken genom att lägga in några uppförslöpningar eller lugna intervaller i början av träningspasset. Under en uppförslöpning ska du springa en relativt kort sträcka – allt från femtio till flera hundra meter. Under en uppförslöpning börjar du lugnt för att därefter öka farten efterhand. Använd uppförslöpningarna till att fokusera på bra och rätt löpteknik

Träna styrka

En starkare och mer stabil kärnmuskulatur och löparspecifik styrka för ben och armar är bra för att förbättra löpekonomin.

Men glöm inte: det absolut viktigaste för en skön löptur är att ha roligt!

running-guide_4


Se hela vårt utbud för löpning här.

close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward - få poäng på alla köp

Få personliga erbjudanden och poäng på alla köp!