Detta bör du tänka på vid köp av ny pulsklocka

pulsklocka

En bra träningsklocka kan hjälpa dig att träna på rätt sätt och har också positiv inverkan på motivationen. Här får du tips på hur du kan välja en pulsklocka som uppfyller dina behov.

Bärbar träningsteknologi toppar återigen listan över de hetaste träningstrenderna och det är inte så konstigt.

En pulsklocka gör det enkelt att följa träningen och ha koll på att du tränar med rätt intensitet. Inte minst är det roligt och motiverande att träna med pulsklocka.

Pulsklockor finns i en mängd varianter, från relativt billiga och enkla modeller till mycket dyra och tekniskt avancerade modeller.

Men vilken bör du välja? Är den dyraste och mest avancerade pulsklockan det bästa valet för alla?

Svaret är nej. När du ska köpa en ny pulsklocka bör du ställa dig själv följande frågor:

  • Vilka aktiviteter har du i första hand tänkt använda pulsklockan till?
  • Vilka funktioner behöver du?

Vilka aktiviteter ska pulsklockan i första hand användas till?

Valet av klocka påverkas av de aktiviteter som du utövar. Satsar du på att springa maraton eller är målet att klara 10 000 steg om dagen? Vad du ska använda klockan till och hur seriös och systematisk du vill vara med träningen är avgörande för vilken sorts träningsklocka du bör välja.

Aktivitetsarmband: För dig som först och främst vill röra på dig mer i vardagen

Om du bara vill registrera hur många steg du går varje dag, behöver du inte en klocka som ger avancerade analyser. Då kan det vara smartare med ett aktivitetsarmband som har ett fåtal funktioner och som är enkel att använda.

pulsklocka

Pulsklocka för dig som springer

Det finns en rad modeller avsedda specifikt för löpning.

Har du precis börjat löpträna, eller tränar du bara sporadiskt, och vill ha en löparklocka som registrerar puls, distans och hastighet, samt möjligheten att se hur långt du har sprungit? Då kan det vara en god idé att titta på en enklare löparklocka med gps.

Garmin Forerunner 45 är ett bra exempel på en löparklocka som ger dig allt alla grundläggande funktioner plus tillgång till träningsplaner från Garmin Coach. Även Polar Ignite och Suunto 5 G1 är bra alternativ.

Om du går upp en prisnivå kan du få en löparklocka med något fler funktioner, däribland träningseffekt och träningsbelastning. Garmin 245 finns i två olika modeller. Den som heter Music gör det möjligt att ansluta till Spotify och lagra upp till 500 låtar i klockan. Om du använder trådlösa hörlurar kan du lyssna på din favoritmusik medan du tränar, utan att du behöver ha med dig mobiltelefonen.

Om du springer mycket både inomhus och utomhus, och har en systematisk inställning till din träning, får du ut mer av en klocka som ger dig ännu fler analyser och prestationsmätningar.

För cyklisten

Om du bara tänker cykla är en cykeldator ett bra val. Här hittar du allt från enklare modeller, som först och främst ger dig information om tid, hastighet, distans och puls (kom ihåg att köpa pulsbälte), till avancerade cykeldatorer med möjlighet att bland annat lägga till effekt och kartor.

Dessutom finns det flera multisportklockor med bra display och cykelfunktioner, t.ex. Garmin Fenix 6. Om du förutom cyklingen utövar andra träningsformer kan detta vara bra alternativ.

För triathleten

För dig som cyklar, springer och simmar, och vill kunna registrera och analysera alla tre aktiviteterna, blir kraven högre på pulsklockan. Framför allt när det gäller simning kan det vara en utmaning att registrera tillräckligt mycket och, inte minst, rätt information.

Lösningen är att välja en av de mer avancerade multisportklockorna, exempelvis Garmin Forerunner 945 eller Polar Vantage V.

Appar för pulsklockor och tredjepartsappar

För att få ut maximalt av din pulsklocka bör du ladda ner den tillhörande appen till din telefon. De flesta klockor kan dessutom anslutas till de mest populära aktivitets- och träningsapparna, som Strava och Endomondo.

Tycker du att det är svårt att välja? Sväng förbi något av våra varuhus så hjälper våra kunniga medarbetare på tech-avdelningen dig att hitta rätt klocka utifrån dina behov.

close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Denna webbplats använder cookies.

Bli medlem i XXL Reward

Få specialerbjudanden, gratis cykelservice och 60 dagars nöjd kundgaranti