Hur du justerar fäste och glid på dina skinskidor

Längdskidor Atomic 2

Med några enkla knep så kan du anpassa fäste och glid på dina skinskidor.

Skinskidor har på kort tid tagit längdmarknaden med storm och det har sina skäl! Med skinskidor är det enkelt att få en bra upplevelse i skidspåret. Skinnskidor kräver nästan ingen underhåll och du behöver inte lägga tid på vallning, och kanske det viktigaste – du vallar aldrig bort dig! Skinskidor kräver väldigt lite underhåll, men ibland kan du vilja justera både ditt glid och fäste beroende dina egna skiderfarenheter, viktförändring eller snöförhållanden.

I den här guiden får du tips på hur du gör detta, genom att använda utbytbara skins och flyttbara bindningar.

Hur fungerar skinskidor?

Till traditionella vallningsbara skidor används både fäst- och glidvalla. Att lägga fästvalla är inte alltid det allra enklaste att få till. Det är en av fördelarna med skinskidor, att du slipper fästvallningen helt.

På skinskidor är det en integrerad hud mitt under skidan som har samma funktion som fästvalla. Huden har hår som ligger i din åkriktning vilket gör att när skidan förs framåt, sker ingen friktion och skidan glider lätt. När man däremot trycker ned skidan och skjuter den bakåt reser sig håren och ger fäste i snön. Skinskidor ger fäste i stort sett alla snöförhållanden. Det som dock är viktigt är att du väljer rätt modell på skinskida utifrån dina skidfärdigheter och ambitioner och med rätt hårdhet på skidan. Välj rätt skinskidor här.

Justering av glid och fäste på skinskidor

På traditionella vallningsbara skidor justerar man oftast fäste med att lägga fästvalla längre fram på skidan. Vanligtvis lägger man fästvalla från hälen till 20-30cm framför tårna. Det är också avgörande hur tjockt man lägger fästvalla. På skinskidorna är det utfräst en skåra under fästzonen där skinsen ligger. Det betyder att man inte behöver justera fästzonen på annat sätt än att byta hela skinnen eller att flytta bindningen om man vill ändra fäst- eller glidbehovet. Behovet av att att justera fäste och glid kan uppkomma om gått upp eller ned i vikt, olika snöförhållanden eller olika typer av skidterräng.

Så använder du utbyttbara stighudar

Skinsen på skidorna hos de olika skidmärkena är universala för alla typer av snö och sitter permanent fast, men några leverantörer har kommit på lösningar som gör att kan bytta skinsen på ett mycket enkelt sätt eller skifta till hudtyper som passar bättre i det specifika snöförhållandet än vad orginalhuden gör. Till exempel kommer alla Atomic skinskidor med teknologin Easy Skin Exchange system, där skinsen sitter fast med ett speciellt lim som gör det enkelt att ta av och på hudarna. Med Easy Skin Exchange kan du alltså byta mellan olika skins, utan att använda något slags lim eller uppvärmning.

Längdskidor Atomic

ENKELT: Skinskidorna från Atomic har ett smart system, där man enkelt kan byta mellan olika skins för justering av glid och fäste.

Byte av skins

Skinskidor levereras med en universalskin som är utvecklad för både glid och fäste. Om du behöver bätttre glid på dina skinskidor är det flera leverantörer som levererar extra skins speciellt utvecklade för det. Atomic’s Speed Skin har längre och mjukare hår samt glesare mellan håren och därmed glider lättare än universialskinet. Det kan vara användbart om du till exempel stakar mycket eller vill ha bättre glid. Att byta till andra skins under skidturen är enkelt och gjort på 1 minut. Det är bara att lossna och dra av skinsen och sätta på en ny.

Atomic’s Speed skin set är en kortare skin med en adapter och har längre hår och glesare mellan mohairhåren, violket bidrar till att den glider bättre än universial skinnen och passar därför perfekt till t ex stakning.

Flyttbara bidningar
Tidigare har i stort sett alla bindningar varit fastskruvade på skidorna, men nu finns det även bindningar som är flyttbara, antingen i farten eller när man står still. Hela iden med att flytta bindningar är att man ändrar skidans balanspunkt och egenskaper. Om man flyttar bindningen framåt får man bättre fäste och lite sämre glid, flyttas bindningen bakåt ger det bättre glid men sämre fäste. Är det väldigt mycket backar eller mycket flacka partier kan det vara smart att ha en flyttbar bindning beoende på om du vill ha bättre glid eller fäste, allt beroende på vilken terräng och typ av åkstil man föredrar.

Med kombination av utbyttbara skins och flyttbara bindningar har man möjlighet att kunna skräddarsy sin skidupplevelsen på ett enkelt sätt.

Behandling av skinsskidor

Skinskidor kräver väldigt lite underhåll och man slipper problemet med att hitta rätt fästvalla för det aktuella föret man skall åka i. Skinskidor är dock inte helt underhållsfria. För att få bästa möjliga upplevelse av skinskidorma så bör man då underhålla sina skins.


Rengöring: Efter en tids åkning kan det samlas smuts och vallarester från skidspåren i dina skins. Med jämna mellanrummen bör man därför rengöra sina skins med ett speciellt rengöringsmedel anpassat för skinskidor. Rengöringsmedlet läggs på ett papper och dras över skinsen i hårets riktning.

Impregnering: För att skinsen skall hålla sig rena längre bör man impregnera skinsen. Impregneringen läggs på efter man har rengjort skinsen, vilket kommet bidra till att skinsen håller sig rena längre och man behöver inte rengöra dem lika ofta.


Kom in till skidavdelningen på ditt lokala XXL varuhus för att prata mer om skinskidor!

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Denna webbplats använder cookies.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

Genom att anmäla dig godkänner du våra avtal och villkor för e-postutskick.