Hemmaträning – så kommer du igång!

inomhusträning 2

Tröskeln för att komma i form eller hålla formen blir ofta lägre om du kan träna hemma i vardagsrummet. Här får du tips på vilken typ av utrustning du behöver samt några enkla och effektiva styrkeövningar som du kan göra.

Att träna hemma har många fördelar. Du sparar tid på att slippa ta dig till ett träningscenter och du slipper förhålla dig till öppettider och köer till olika träningsmaskiner. Chansen ökar att träningen faktiskt blir av.

Därför har du ingen anledning att ligga på latsidan. Kom igång med hemmaträningen nu.

Hur mycket plats behöver jag för att träna hemma?

Om du har ett rum över är det perfekt att göra om det till träningsrum. Beroende på platstillgången har du då möjlighet att inreda ett fullvärdigt träningsrum för både styrka och kondition.

Har du inget ledigt rum att använda? Vardagsrummet fungerar också utmärkt för hemmaträning. Det gäller bara att välja träningsutrustning som du kan stuva undan när den inte används.

Vilken typ av utrustning behöver jag för att träna hemma?

Du behöver inte särskilt mycket utrustning för att komma igång med hemmaträningen. För att få bra effekt och lättare se framsteg kan det ändå vara en god idé att investera i lite utrustning som gör det enklare att öka belastningen på träningen.

Vi har sammanställt en lista över enkel basutrustning samt utrustning som kan vara bra att ha om du har plats för den.

Du behöver inte investera i allt med en gång. Börja i liten skala och ta reda på om hemmaträning är något för dig. Efterhand som du kommer fram till vilken träningsform som motiverar dig kan du skaffa mer träningsutrustning.

Träningsmatta:

En träningsmatta är ett måste. Mattan är perfekt som underlag till övningar där du ligger på golvet, och skyddar dessutom golvet när du tränar.

Miniband:

De här små gummibanden tar nästan ingen plats, men passar utmärkt för att aktivera musklerna under uppvärmningen och för att ge extra belastning vid allt från knäböjsövningar till armhävningar.

inomhusträning 1

Kettlebell:

Med en kettlebell eller två kan du träna hela kroppen, från ben till kärnmuskulatur.

Medicinboll:

En medicinboll är guld värd för kärnmuskulaturen. En medicinboll kan också användas för att exempelvis öka svårighetsgraden när du gör armhävningar, genom att du placerar antingen fötterna eller händerna på bollen.

Fitness-/balansboll:

Balansbollen är suverän för både stretching, träning av kärnmuskulaturen och balansträning. Du kan också träna baksida lår.

Chinsräcke:

Det finns chinsräcken som kan fästas i dörrkarmen eller på väggen och som är fristående. Perfekt för dig som vill bli bättre på kroppshävningar. Dessutom kan du köra hängande magövningar.

Hopprep:

Många ser kanske hopprepet först och främst som en barnaktivitet, men det här är faktiskt supereffektiv träning. Du tränar både kondition, överkropp och ben samtidigt som du bränner fler kalorier än vid exempelvis löpning.

Större maskiner för dig som har gott om plats

Om du har ett större rum som du kan använda till träning, kan du också ställa in ett löpband eller en roddmaskin.

Med ett power rack, en skivstång och vikter har du obegränsade möjligheter att träna knäböj, marklyft, ryck, stöt eller vad du vill.

Ta gärna hjälp av våra kunniga medarbetare i varuhusen för att hitta rätt utrustning.

Hur kommer jag igång med själva träningen?

Det är egentligen bara fantasin som sätter gränserna för vad och hur du kan träna.

Ett bra och enkelt helkroppspass är så kallad cirkelträning, som både är effektiv och går relativt snabbt.

  • Förbered åtta till tio övningar som tränar olika delar av kroppen. I filmerna här nedan ser du förslag på några övningar. Du kan också söka efter cirkelträningsövningar på nätet.
  • Börja med att utföra den första övningen sammanhängande i 30 sekunder och vila därefter i 15 sekunder för att förbereda dig inför nästa övning.
  • När du har utfört samtliga övningar i passet tar du en seriepaus på 1–2 minuter innan du upprepar cirkeln. Kör sammanlagt 2–3 serier.

Lycka till!

close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

close icon

Denna webbplats använder cookies.

Bli medlem i XXL Reward

Få specialerbjudanden, gratis service och 60 dagars nöjd kundgaranti