-25% på alla* hikingskor och jaktkängor Aktivera kupongen i kassan

Börja spela hockey!

hockey_guide_1

Var alltid trygg och säker ute på isen genom att använda rätt skyddsutrustning.

Vill ditt barn börja spela hockey? Här får du tips och råd kring utrustning som behövs för att vara säker och skyddad ute på isen. Utifrån att det inte alltid är så lätt att köpa hockeyutrustning på nätet har vi skapat en guide för dig som vill veta mer om hur du ska tänka kring utrustning. I våra fysiska varuhus får du naturligtvis hjälp av våra kunniga säljare.

Vilken utrustning behövs för att komma igång?

Ishockey kan vara en tuff sport och för att kunna utöva spelet till fullo så är det viktigt att använda rätt skyddsutrustning när man är ute på isen. Det gör att barnet får en bra och säker upplevelse i rinken. 

Skridskor

Förutom att skridskor tar dig fram på isen så skyddar de dina fötter. Det är viktigt att skridskorna har rätt storlek. Vanligtvis ska de vara 1 - 2 storlekar mindre än dina vanliga skor. Självklart kan fötter vara väldigt olika och därför produceras också en rad olika modeller från de olika leverantörerna på marknaden. I tillägg kommer skridskor i olika typer av läster, de vanligaste är D och EE, där D är normal och EE en bredare variant. Vi rekommenderar att man testar lite olika modeller och varumärken för att hitta det som passar bäst. För att säkerställa att skridskorna sitter som de ska kan barnet testa att huka sig när man har tagit på sig skridskorna, stortån ska då nästan träffa eller nudda ovandelen av skridskon. 

Se utbudet av hockeyskridskor till barn här. 

Läs mer om varför det är viktigt att slipa sina skridskor. 

Hjälm

Hjälmen är det viktigaste skyddet i barnets utrustning. Det finns en rad olika modeller och storlekar av hjälmar och det är viktigt att hitta den som passar bäst för just ditt barn i syfte att förhindra huvudskador. När barnet tagit på sig hjälmen ska den justeras så att den sitter tätt intill huvudet, men inte för tajt eller för löst. Några modeller har skruvar på sidan av hjälmen där du enkelt justerar hur hårt hjälmen sitter. Baksidan av hjälmen bör gå ned till punkten där huvudet möter nacken. Hjälmen ska sitta helt still när barnet skakar på huvudet. Att testa och se om du får plats med 1 - 2 fingrar mellan barnets ögonbryn och hjälmen brukar vara en bra tumregel för att hjälmen sitter som den ska. När man fäller ner gallret ska hakan vila behagligt på hakskyddet, detta bidrar också till att hjälmen sitter korrekt.

Se vårt urval av hockeyhjälmar här.

Underställ

Det rekommenderas att ha ett underställ under all skyddsutrustning. Med ett underställ närmast huden förhindrar man att utrustningen skaver eller kliar. Välj gärna ett underställ av syntetiskt material för att undvika att bli för varm på isen. 

En del föredrar att använda ett onepiece-underställ då detta plagg är enkelt att ta på och av med ett blixtlås i ryggen. Vissa modeller har även inbyggd suspensoar och halsskydd. Suspensoar finns i både tjej- och killmodell. Annars använder man ett tvådelat set med tröja och byxa eller shorts. De flesta byxor har kardborrefästning vid knäna för att damaskerna enkelt ska kunna sättas fast när man drar dessa ovanpå knäskydden. Vissa modeller av underställsbyxor har även ett band som du sätter under foten för att byxorna ska sitta ännu bättre på plats. Om man inte använder en underställströja eller ovandel som har inbyggt halsskydd är det viktigt att man köper ett sådant separat för att skydda halsen.

Se våra underställ här.

Benskydd

Ett benskydd ska skydda benet från knät och ned till foten. Det ska även skydda knät och benet mot slag från hockeyklubbor och hårda puckar. På insidan av benskyddet finns det tydligt markerat vart knäet ska vara placerat så att barnet får mest möjliga skydd. Det är även markerat med vilket skydd som ska användas på höger respektive vänster sida vilket gör det enkelt för barnet att använda dessa själv.

Se vårt utbud av hockeybenskydd här.

Damasker

Efter att man tagit på sig benskydden är det dags för strumporna. De ska sitta utanpå skydden och hålls fast av kardborrebanden på shortsen, byxorna eller en onepiece. Då kommer skydden att hålla sig på plats under hela träningspasset.

Se vårt utbud av hockeydamasker här.

Hockeybyxor

När man tagit på sig strumporna är det dags för hockeybyxorna. Byxorna är smidiga att bära och ger ett bra skydd samtidigt som det är fortsatt lätt att röra sig på isen. De har förstärkta skyddspartier baktill på ryggen, på framsidan av benen och runt höfterna. Byxorna ska gå lite nedanför knäna men inte alltför långt. På framsidan är det snörning så att byxan kan sitta bekvämt på höfterna. Olika leverantörer designar lite varierande modeller.

Se vårt utbud av hockeybyxor här. 

Axelskydd

För att ge extra skydd till axlar, revben, övre biceps och nyckelben måste man bära ett axelskydd. Ett axelskydd består av fyra olika delar: axelhållare, bröstplatta, ryggplatta och biceps-skydd. Bröst- och ryggplattan bör gå så långt ned att de möter hockeybyxan för bästa möjliga skydd. Skyddet ska sitta tajt runt armarna och bröstet så att inte utrustningen rör på sig under träning eller spel. 

Se vårt utbud av axelskydd här.

Armbågsskydd

Att ramla mot den hårda isen då och då får man räkna med i hockey, därför är det viktigt att bära armbågsskydd. Förutom att skydda armbågen får du även skydd på övre underarmen. Armbågsskydd finns med både hård och mjuk polstring och fästs enkelt med kardborre. På insidan av skyddet är det tydligt markerat var armbågen ska vara placerad och vilken som är för höger och vänster arm. När barnet tagit på sig dessa ska hen fortsatt kunna böja på armen på ett behagligt sätt. 

Se vårt utbud av armbågsskydd här.

Handskar

Som hockeyspelare behöver du även handskar. Dessa skyddar handlederna och framsidan av händer och fingrar. I handflatan är handsken mjuk så att får ett bra grepp om hockeyklubban. Hockeyhandskar ska sitta tajt på händerna, men du ska inte känna toppen av handsken med dina fingrar. Om handsken når till nedre delen på armbågsskyddet är det ett bra mått på att det är rätt storlek. 

Se vårt utbud av hockeyhandskar här.

Hockeyklubba

Innan man väljer vilken hockeyklubba man vill spela med bör man veta om barnet är höger- eller vänsterhänt. Därefter är det viktigt att se till att barnet får rätt längd på sin klubba, detta görs enkelt genom att placera klubban framför barnet. Utan skridskor ska klubban nå till näsan och med skridskor ska den nå till hakan. 

Förutom fattning och längd så är det viktigt med rätt flex på klubban, flexen har med klubbans styvhet att göra.

Youth (30 - 42 flex) 
Denna storlek passar för barn upp till 6 - 7 år och nybörjare som är cirka 130 cm långa. Youth-klubbor har mindre blad och smalare skaft för att de minsta spelarna ska få ett bättre grepp.

Junior (40 - 52 flex) 
Juniorklubbor passar spelare i 8-12-årsåldern och för dem som är c:a 155 - 160 cm långa. Bladet är fortfarande inte normalstort och skaftet är något smalare än en seniorklubba.

Intermediate (55 - 75 flex) 
Som intermediate-spelare räknas du in i spannet 12 - 16 år och med en längd mellan 155 - 175 cm. Bladet och skaftet är fullstora på dessa modeller, men själva skaftet är oftast lite kortare än seniorklubborna. 

Se alla våra hockeyklubbor här.

Ta hand om din hockeyutrustning 

hockey_guide_2


Fukt från svett och is gör att utrustningen måste hängas upp och luftas efter varje användning. Använd en torkställning eller klädhängare så att luften kan cirkulera fritt. En del av utrustningen kan också med fördel tvättas, men följ alltid de tvättråd som finns på produkterna. Hockeyklubban bör förvaras på ett torrt ställe så att den inte är fuktig över en längre tid. När säsongen är över kan man tvätta och rengöra hela utrustningen och låta den torka på ett torrt ställe för att vara helt redo inför nästa säsongsstart. 


Rengöring av hjälm

Ta bort visiret och torka av det med en trasa och desinficerande medel. Tvätta hela hjälmen med en mjuk svamp eller trasa. Skölj med vatten och torka av den med en ren handduk, låt hjälmen sedan torka i ett varmt utrymme med bra ventilation. Det finns även särskild spray för att rengöra visiret med. 


Rengöring av skridskor

Efter träning eller match är det bra att torka av skenorna på skridskorna så att de inte rostar. Ha för vana att alltid använda skridskoskydd för att skydda skenorna utanför isen. 

För att minska risken för att svettiga skridskor börjar lukta illa; lyft ur innersulorna varje gång skridskorna använts och häng upp sulorna så att de får torka helt. Använd därefter en spray som neutraliserar lukt och som du sprayar direkt på sulan. Låt torka och lägg tillbaka sulorna i skridskorna.

close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward - få poäng på alla köp

Få personliga erbjudanden och poäng på alla köp!