Säsongsrensning! Upp till -50% på mängder av varor Till kampanjen

Vårda dina kängor


Att köpa ett par kvalitativa kängor är en investering som kommer tjäna dig under tuffa förhållanden under en lång tid. Livslängden på kvalitativa kängor går aldrig att bedöma då det är omöjligt att säga vad kängorna kommer utsättas för. Något som däremot går att säga är att kängor som får kärlek genom skovård kommer att hålla avsevärt mycket längre.


TVÄTTA

Det är viktigt med ordentlig skovård. Dina kängor mår dåligt av att vara smutsiga över en längre tid. Ta dig därför alltid tid till att fixa kängorna efter varje tur (ha det som mål i alla fall). Använd dig av en borste och ljummet vatten. Om kängorna inte blir rena av bara ljummet vatten t.ex. efter en längre vandring i leriga förhållanden behöver du använda ett rengöringsmedel avsett för läderskor. Ta bort sulor och skosnören och sätt inte tillbaka dem förrän allt annat är klart. När du tar bort sulorna måste du vara noggrann med att se så ingen sten sitter kvar under sulan eller i skon.

Skor som har ett membran (t.ex. Gore-Tex) måste även rengöras inifrån. Ett smutsigt Gore-Texmembran andas lika ”bra” som en plastpåse. Genom att tvätta insidan på dina kängor förhindrar du dessutom dålig lukt.


SULORNA

Sulorna är konstruerade för att ge dig optimalt grepp i olika förhållanden och greppet i dina kängor är ovärderligt vid både jakt och vandring. När sulorna blir täckta av lera och stenar under längre tid härdar smutsen under sulan vilket gör att mönstret i sulan försvinner och när mönstret försvinner förlorar du även greppet. Spola alltid av dina sulor efter användning så har du alltid bra grepp när du behöver det.


TORKA

Om läder behandlas rätt är det ett otroligt material men för att inte mista sina eftersträvansvärda egenskaper krävs det att det behandlas rätt. Detta gäller inte minst när kängorna ska torka då de vid för snabb torkning blir för torrt och sprickor uppkommer lätt. Precis som lädret så mår gummit i sulan dåligt om du torkar kängan för fort. Du bör därför aldrig torka dina kängor vid öppen eld. Genom att torka kängor i under 40 grader undviker du att de torkar för snabbt. För att påskynda torkningen bör du även torka kängan inifrån vilket du gör bäst med skoblock eller tidningspapper. Låt kängorna torka i minst 24 timmar i rumstemperatur.

VÅRDA

När kängorna är rena och torra är det tid för att vårda kängorna för att de ska behålla sin styrka, vattenavvisning och komfort. Det finns många skolor i hur kängor vårdas bäst men här kommer vår syn på den perfekta vården.

Läder behandlas bäst med vax eller fett. Vaxet lägger sig på lädrets yta och gör att vätan inte kan tränga in lädret medans fettet tränger in i lädret vilket gör att lädret blir mättat så att vatten inte kan tränga igenom. Med fettet blir kängorna mjukare (vilket kan göra att kängan förlorar en del av sin stabilitet). Vax finns som flytande och fast men båda varianterna har samma funktion så det handlar mest om vad man föredrar att jobba med. Vax smörjs in med fingrarna eller med trasa. Arbeta i små cirklar och var extra noggrann med sömmar och kring hålen för skosnörena. Det är bra att använda en borste så att vaxet når alla sömmar och andra svåråtkomliga ställen på kängan. Det går utmärkt att använda vax på nubuck (till och med att föredra) men tänk på att kängan blir lite mörkare. Nubuck liknar till utseendet mocka men är i själva verket upputsat läder. För att behålla utseendet för nubuck är specialvax eller impregnering som är anpassad för nubuck att föredra. När skorna är insmorda ska ytan inte kännas kletig, alla vaxrester som ligger ytligt ska alltså putsas bort.

Nu har du vårdat dina kängor vilket gör att du kan ta dig fram i de flesta förhållandena. Ett par riktigt fina kängor förtjänar att bli vårdade på ett korrekt sätt och du kommer bli förvånad över deras livslängd!

kängor
close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward - få poäng på alla köp

Få personliga erbjudanden och poäng på alla köp!