Impregnering och tvätt av tekniska produkter

Soligt i skogen

Tekniska kläder väljer man gärna att lägga lite mer pengar på för att få de rätta funktionerna som man behöver, och då vill man gärna att kläderna ska kunna användas under en längre period, gärna flera år.


Efter att dina plagg har använts några gånger så kommer smuts och svett att sätta sig i kläderna. För att du ska få ut maximalt av dina funktionsplagg och för att de ska hålla så länge som möjligt är de viktigt med skötsel av dem. Nedan följer en guide över tips och råd som du bör tänka på när du har köpt ett tekniskt plagg.

Tvätt
Du bör alltid följa tvättråden som är på plaggen. Tvättprodukterna som du hittar i vårt sortiment är skonsamma mot plagget samtidigt som de skyddar plaggen och förlänger dess livstid. Använd inte skölj- eller blekmedel.

Torka och reaktivera impregneringen
Torka plaggen i värme, i till exempel torkrum eller torkskåp. Värme reaktiverar impregneringen som redan finns i plagget.

Impregnering av tekniska produkter
Efter ett flertal tvättar och långvarig användning bör du impregnera plagget på nytt.
Olika material kräver olika typer av behandling, och det är viktigt att du väljer rätt impregnering till rätt material för att få så lång hållbarhet som möjligt på ditt plagg, för att de ska kunna behålla sina funktioner.

Fördelar med att impregnera
- Längre hållbarhet
- Kläderna behåller sin funktion
- De håller sig fräscha och snygga längre

Impregnering för skalkläder med membran:
Plagg som har vattentätt membran är alltid helt vattentäta, men impregneringen hjälper yttermaterialet att stöta bort fukt och smuts. Impregneringen upprätthåller de vattenavvisande egenskaperna och ser till att plaggen inte förlorar andningsförmågan. Impregneringen går inte in i fodret.

Impregnering för softshellkläder
Ser till att plagget fortsätter att vara vattenavvisande och ha goda andningsfunktioner.

Impregnering av dunplagg
Skyddar fjäder- och dunfyllningar i vattentvätt. När du tvättar dunplagg bör du använda tennisbollar i tvättmaskinen så att dunet inte klumpar sig. Välj mellan sprayimpregnering eller impregnering som du tvättar in i plagget.


Spray
Impregnerar de områden som du sprayar på, och kan vara en fördel om du endast behöver impregnera områden som är extra utsatta, till exempel axelparti när du bär ryggsäck.


Tvätt
Impregnerar plaggen både utvändigt och invändigt på ett enkelt sätt och du får en jämn impregnering.

close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward - få poäng på alla köp

Få personliga erbjudanden och poäng på alla köp!