Hur du justerar fäste och glid på dina skinskidor

Längdskidor Atomic 2

Med några enkla knep kan du anpassa fäste och glid på dina skinskidor.

Skinskidor har på kort tid tagit längdmarknaden med storm och det har sina skäl! Med skinskidor är det enkelt att få en bra upplevelse i skidspåret. Skinskidor kräver nästan inget underhåll och du behöver inte lägga tid på vallning, och kanske det viktigaste – du vallar aldrig bort dig! Trots att skinskidor kräver väldigt lite underhåll, kan du vilja justera både ditt glid och fäste beroende dina egna skiderfarenheter, viktförändring eller snöförhållanden.

I den här guiden får du tips på hur du gör detta, genom att använda utbytbara skins och flyttbara bindningar.

Hur fungerar skinskidor?

Till traditionella vallningsbara skidor används både fäst- och glidvalla. Att lägga fästvalla är inte alltid det enklaste att få till. En av fördelarna med skinskidor är att du slipper fästvallningen helt.

På skinskidor är det en integrerad hud mitt under skidan som har samma funktion som fästvalla. Huden har hår som ligger i din åkriktning vilket gör att när skidan förs framåt, sker ingen friktion och skidan glider lätt. När man däremot trycker ned skidan och skjuter den bakåt reser sig håren och ger fäste i snön. Skinskidor ger fäste vid i stort sett alla snöförhållanden. Det som dock är viktigt att tänka på är att du väljer rätt modell på skinskida utifrån dina skidfärdigheter och ambitioner och med rätt hårdhet på skidan. Välj rätt skinskidor här.

Justering av glid och fäste på skinskidor

På traditionella vallningsbara längdskidor lägger man vanligtvis fästvalla från hälen till 20-30cm framför tårna. Det är också avgörande hur tjockt man lägger fästvalla. På skinskidorna är det urfräst en skåra under fästzonen där skinsen ligger. Det betyder att man inte behöver justera fästzonen på annat sätt än att byta skinsen eller flytta bindningen om man vill ändra fäst- eller glidbehovet. Behovet av att justera fäste och glid kan uppkomma om man gått upp eller ned i vikt, vid olika snöförhållanden eller olika typer av skidterräng.

Så använder du utbytbara stighudar

Skinsen på skidorna hos de olika skidmärkena är universella och gjorda för att klara alla typer av snö. Några leverantörer har däremot kommit på lösningar som gör det möjligt att kan byta skinsen på ett mycket enkelt sätt eller skifta till hudtyper som passar bättre i det specifika snöförhållandet än vad orginalhuden gör. Till exempel kommer alla Atomics skinskidor med teknologin Easy Skin Exchange system, där skinsen sitter fast med ett speciellt lim som gör det enkelt att ta av och på hudarna. Med Easy Skin Exchange kan du alltså byta mellan olika skins, utan att använda något slags lim eller uppvärmning.

Längdskidor Atomic

ENKELT: Skinskidorna från Atomic har ett smart system, där man enkelt kan byta mellan olika skins för justering av glid och fäste.

Byte av skins

Skinskidor levereras med en universalskin som är utvecklad för både glid och fäste. Om du behöver bättre glid på dina skinskidor är det flera leverantörer som levererar extra skins speciellt utvecklade för det. Till exempel Atomics Speed Skin har längre och mjukare hår samt glesare mellan håren och därmed glider lättare än universialskinet. Det kan vara användbart om du till exempel stakar mycket eller vill ha bättre glid. Att byta till andra skins under skidturen är enkelt och gjort på 1 minut. Det är bara att lossa och dra av skinsen och sätta på ett nytt.

Atomics Speed skin set är en kortare skin med en adapter och har längre hår och glesare mellan mohairhåren, vilket bidrar till att det glider bättre än universialskinsen och passar därför perfekt för till exempel stakning.

Flyttbara bindningar
Tidigare har i stort sett alla bindningar varit fastskruvade på skidorna, men nu finns det även bindningar som är flyttbara, antingen i farten eller när man står still. Hela idén med att flytta bindningarna är att man ändrar skidans balanspunkt och egenskaper. Om man flyttar bindningen framåt får man bättre fäste och lite sämre glid, flyttas bindningen istället bakåt ger det bättre glid men sämre fäste. Är det väldigt mycket backar eller mycket flacka partier kan det vara smart att ha en flyttbar bindningarna beroende på om du vill ha bättre glid eller fäste, allt beroende på vilken terräng och typ av åkstil man föredrar.

Med kombinationen av utbytbara skins och flyttbara bindningar har man möjlighet att kunna skräddarsy sin skidupplevelse på ett enkelt sätt.

Behandling av skinsskidor

Skinskidor kräver väldigt lite underhåll och man slipper problemet med att hitta rätt fästvalla för det aktuella föret man ska åka i. Skinskidor är dock inte helt underhållsfria. För att få bästa möjliga upplevelse av skinskidorna bör man då och då underhålla sina skins.


Rengöring: Efter en tids åkning kan det samlas smuts och vallarester från skidspåren i dina skins. Med jämna mellanrummen bör man därför rengöra sina skins med ett speciellt rengöringsmedel anpassat för skinskidor. Rengöringsmedlet läggs på ett papper och dras över skinsen i hårets riktning.

Impregnering: För att skinsen ska hålla sig rena längre bör man impregnera skinsen. Impregneringen läggs på efter att man har rengjort skinsen, vilket kommet bidra till att skinsen håller sig rena längre och man inte behöver rengöra dem lika ofta.


Besök skidavdelningen i ditt lokala XXL-varuhus för att prata mer om skinskidor med oss!

close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward

Få specialerbjudanden & 30 dagars 100% nöjd kundgaranti