XXL pressar priserna på årets julklappar! 🎄 Se kampanjen

Strängning av racket

Tennis


Stränga om ditt racket hos XXL Har racketsträngarna gått av? Eller vill du ha nya strängar för att få en bättre spelkänsla? I utvalda XXL-varuhus strängar vi om tennis- eller squashracketen åt dig.

I utvalda XXL-varuhus erbjuder vi nu byte av strängar på tennis- och squashracketar. Vi använder en av marknadens bästa strängningsmaskiner – Baiardo.

HUR MYCKET KOSTAR DET ATT BYTA STRÄNGAR PÅ ETT RACKET?

Priset för att stränga om ett racket beror på vilken sträng du väljer – läs mer om de olika strängtyperna längre ner i texten – eller om du har med dig egna strängar.

PRISET FÖR ATT BYTA STRÄNGAR ÄR:

  • Strängning av racket (exkl. strängar) – 269,-
  • Strängning av racket, inklusive Wilson Sensation 26 – 349,-
  • Strängning med Wilson Revolve 26 – 369,-
  • Strängning av racket, inklusive Wilson Alu Power 225 – 449,-

HUR LÅNG TID TAR DET ATT BYTA STRÄNGAR?

I de varuhus där vi har strängningsmaskiner tar det normalt 1–3 dagar att få strängarna utbytta, lite beroende på hur mycket vi har att göra i verkstaden.

VARFÖR BÖR DU BYTA STRÄNGAR PÅ ETT RACKET?

Den mest självklara anledningen är om strängarna har gått av. Dessutom tappar strängarna med tiden sin spänning.

Visste du att strängarna på ett racket kan påverka prestandan med så mycket som upp till 20 procent? Det betyder att det kan vara en god idé att överväga en omsträngning även om strängarna inte har gått av, så att du får strängar som passar din spelartyp och dina behov.

Olika typer av strängar och strängmönster ger ditt racket olika kvalitéer, oavsett om det gäller kraft, kontroll eller spinn. Strängarna kan också bidra till att kompensera för en del av ditt rackets egenskaper. Ett styvt racket med bekväma strängar är ett exempel på detta.

Det är flera faktorer som avgör vilka kvalitéer strängarna har.

MULTIFILAMENT- OCH MONOFILAMENTSTRÄNGAR

Det finns två huvudtyper av strängar, monofilament och multifilament, och ditt val påverkar spelet och spelegenskaperna.

Monofilament betyder att strängen består av en enda tråd. Denna kan vara tillverkad av en typ av material, eller bestå av en blandning av två eller flera material. Tack vare att monofilamentsträngar består av endast en tråd är de mer slitstarka och robusta, men samtidigt mer belastande för armen.

Multifilamentsträngar består av många små buntar av syntetiska material som har tvinnats ihop. Det gör att strängarna absorberar stötar och är mindre belastande för armen.

Unga spelare bör välja multifilamentsträngar för att få mindre belastning och minska risken för skador. Äldre spelare, och den som dras med skador som exempelvis tennisarmbåge, bör också välja multifilament.

GAUGE, SPÄNNING OCH STRÄNGMÖNSTER

Det är inte bara materialet som påverkar hur strängarna reagerar. Även gauge, spänning och strängmönster är viktiga faktorer.

Gauge – måttet på strängen - Gauge är måttet, eller tjockleken, på strängen. Det anges som ett tal mellan 15 och 19, där 15 är tjockast och 19 är tunnast. Halvstorlekar anges med ett L efter talet. Se storlekarna i tabellen här nedan:

Gauge 19 18 17L 17 16L 16 15L 15 Min (mm) 1,00 1,10 1,16 1,20 1,22 1,26 1,34 1,41 Min (mm) 1,10 1,16 1,20 1,24 1,26 1,33 1,40 1,49

De vanligaste strängmåtten är 17, 16L och 16.

Ju tjockare strängarna är, desto mer slitstarka är de. Samtidigt är tunnare strängar mindre slitstarka, men har potential att generera mer spinn – förutsatt att du har teknik och förmåga att utnyttja detta.

Generellt sett kan det vara bra att välja tjockare strängar om du inte har spelat så mycket tidigare.

SPÄNNING PÅ STRÄNGARNA

Strängspänningen avser den spänning som appliceras på strängen i strängningsmaskinen och den brukar variera mellan 20 och 30 kg. Enkelt uttryckt kommer låg spänning att ge en racket med mer kraft och högre komfort, medan en racket med hög spänning ger mer kontroll och passar spelare med bra teknik.

Kom också ihåg att vilken spänning du bör välja på strängarna också kan variera beroende på vilken typ av sträng du använder. Om du väljer en styvare sträng än tidigare kan det till exempel hända att du bör överväga en lägre spänning.

STRÄNGMÖNSTER

Strängmönstret anges i antalet längsgående strängar x antalet korsande strängar. 16x19 och 18x20 är vanliga strängmönster.

Detta kallas täta strängmönster. Ett tätt strängmönster ger en något styvare känsla och inte lika mycket fart i slaget, men ger samtidigt mer slitstyrka.

Ett öppnare strängmönster som 14x18 ger mer fart och möjlighet att få mer spinn på bollen.

Strängarna som vi erbjuder vid strängning av racket hos XXL är Luxilon Alu Power och används av 60 % av de tennisspelare som ligger i topp 100 på touren. Det är en monofilamentsträng i en blandning av Luxilon polyeter-eter-material och aluminium, och ger en fantastisk kombination av kraft, kontroll och spinnpotential.

Strängen finns i gauge 16 hos XXL.

Wilson Sensation är en multifilamentsträng av högsta klass, och kombinerar bra spelkänsla med hög komfort. Strängen, som består av lätt, men stark Xycro mikrofiber, dämpar vibrationer för mindre belastning på armbågar och armar.

Strängen finns i gauge 16 hos XXL.

Wilson Revolve Spin är en monofilamentsträng i copolyester. Strängarna är pentagonformade för att ge möjlighet att sätta mycket spinn på bollen.

Strängen finns i gauge 16 hos XXL.

BAIARDO STRÄNGNINGSMASKIN

Strängningsmaskinen som XXL använder är av märket Baiardo, och är en maskin som används av många av världens bästa strängare. Maskinen används ofta under stora, professionella tennisturneringar. Med Baiardo får du garanterat högsta kvalitet på racketsträngningen. Välkommen in till oss, vi hjälper dig gärna!

VARUHUS DÄR VI STRÄNGAR RACKET:

Bromma

Arninge

Sisjön

Stockholm City

Halmstad

close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward - få poäng på alla köp

Få personliga erbjudanden och poäng på alla köp!