Skötselråd löparskor

ETT PAR LÖPARSKOR HAR EN BEGRÄNSAD LIVSLÄNGD

Faktorer som påverkar löparskons livslängd är: hur ofta du springer, ditt löpsteg och dina kroppsliga och träningsmässiga förutsättningar samt skons kvallite.

Ofta pratar man om att en mängdträningssko håller i ca 120-140 mil. För en löpare som springer några gånger i veckan innebär det att man bör byta löparskor ungefär en gång om året. Även om du inte springer så ofta i dina skor, tappar skorna med tiden sina goda egenskaper. Ligger det ett par relativt oanvända springskor hemma i garderoben bör du ändå fundera på att investera i ett par nya om de har blivit några år gamla.

Ibland kan det vara svårt att avgöra om dina skor behöver bytas ut, de kan se relativt fräscha ut på ovansidan trots att dämpningen är helt slut. Det som gör att en löparsko behöver bytas ut är dämpningen i mellansulan.

Efter ca 100 mil kan dämpningen upplevas mer och mer stum och skon tappar sin förmåga att dämpa ditt steg. Det gör att skorna som du tidigare trivts med kan göra att du får ont i fötter, knän, höfter och ökar risken för skador.

Du behöver inte slänga dina skor om ovandelen fortfarande är fräsch. Ett par löparskor som tappat den största delen av sin stötdämpningsförmåga kan gott användas som ett par sneakers eller promenadskor istället där belastningen inte är lika tung eller funktionen lika viktig.

löpning i trappor

Få dina skor att hålla så länge som möjligt

Det är svårt att påverka livslängden på sulan och dämpningen förutom att se till att använda skorna på rätt sätt. Dvs att endast använda löparskorna till just löpning. Om du springer mycket kan det också vara bra att ha ett extra par så att skorna hinner "återhämta sig" eller torka till innan nästa pass.

Ovandelen däremot kan du med några enkla knep ta hand om.

• Tvätta aldrig dina löparskor i maskin, det sliter på sömmar och limning. Om du vill göra rent dem, ta ur innersulan och borsta dem med t.ex. nagelborste, tvål och ljummet vatten.

• Innersulan kan du skölja av i ljummet vatten med lite tvål.

• Skosnören kan du byta ut eller tvätta i maskin.

• Torka inte dina löparskor i torkskåp eller på element, lägg ordentligt med i tidningspapper i tåboxen, som du sedan byter ut tills skon torkat. Det tar ca 12 timmar för skon att torka.

• Låt inte dina löparskor stå i direkt solljus då det kan göra att de tappar formen.

• Om du springer mycket kan det vara bra att ha två par löparskor att variera med. Då har du alltid ett par skor som är torra och redo för en löptur.

• Löparskor är anpassade för rörelse framåt. Annan idrott eller aktivitet kan göra att skon inte håller eller tappar formen. Mängdträningsskor har inte stabiliteten för t.ex. fotboll, tennis och inomhussporter. En lättare tävlingssko eller barfotasko kan ändå med fördel användas vid styrketräning och funktionella pass inomhus. Dessa skor har en något lägre profil och dessa träningspass är bra tillfällen att träna upp fotens muskulatur.

close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward

Få specialerbjudanden & 30 dagars 100% nöjd kundgaranti