XXL ger dig mer julklappar för pengarna! 🎄 Till kampanjen

Välj rätt storlek vid köp av ny cykel!

Välj rätt storlek på cykeln

I denna guide kan du läsa om vad du ska tänka på inför ditt köp av ny cykel eller inställning av befintlig cykel med fokus på cykelns storlek och inställningar. Vi ger dig tips och råd för att du ska kunna välja rätt cykel för dig.

Storlek

Vi har uppgivit en rekommenderad storlek på alla våra cyklar utifrån vilken kroppsstorlek de olika ramarna är anpassade till. Denna rekommendation ger dig en bra utgångspunkt när du ska välja ram. Samma storlek kan skilja sig mycket mellan olika märken och modeller och även om ramarna är lika höga kan överrörets längd variera.

Om du ligger mitt emellan två ramstorlekar är det dina personliga preferenser som avgör vilken storlek du ska välja. Om du väljer den mindre storleken får du en snabb och lättmanövrerad cykel som är kul att cykla på. Perfekt om du gillar snabba manövrar, teknisk cykling och snabba accelerationer.

Om du väljer den större ramstorleken får du en mer utsträckt sittställning och en cykel som blir mer stabil och jämn vid högre fart. Detta passar bättre om du vill ha stabilitet när du cyklar i utförsbackar snarare än en lekfull cykel. Om du tvekar rekommenderar vi dig att gå ner i storlek eftersom en för stor eller lång cykel är mer svårmanövrerad. Om du har lång överkropp kan du välja att gå upp en storlek och om du har kort överkropp kan du välja att gå ner.

Inställning av cykeln

När du har köpt en ny cykel är det viktigt att den blir korrekt inställd så att du får största möjliga glädje av den och undviker att dra på dig skador. En dåligt inställd cykel kommer aldrig att fungera optimalt hur dyr den än är! Rekommendationerna nedan är allmänna och många vill pröva sig fram och föredrar andra inställningar som fungerar bättre, men dessa rekommendationer passar de flesta.

Sadelhöjd

För att undvika knäproblem är det viktigt att sadeln inte är för hög. En för hög sadel ger dig också en mer utsträckt sittställning. Tumregeln är att när du ska kunna sitta normalt och bekvämt (utan att behöva sträcka dig) och ha hälen på pedalen när pedalen står i ”klockan sex”. När du cyklar med cykelskor och klickpedaler kan det vara bra att sänka sadeln lite så att du får maximalt rund trampväg.

Sadelns vinkel och längdinställning

Detta är något som många slarvar med men nästan lika viktigt som sadelhöjden. För att få optimal sittställning bör du justera hur långt fram/bak sadeln ska vara. Lossa bulten, bultarna som sitter under sadeln. Nu kan du flytta sadeln fram och tillbaka.

När sadeln är rätt inställd ska du kunna sträcka ut en lodlinje från ovansidan av knäet rakt genom pedalaxeln när du sitter på cykeln med pedalerna i vågrätt läge. Be gärna någon att hjälpa dig med detta. Normalt sett rekommenderar vi att du har sadeln monterad vågrätt. Du kan prova dig fram med olika vinklar, men vågrätt sadel brukar passa bäst för de allra flesta.

Välj rätt storlek på cykeln 2

Inställning av styret

Hur högt och hur långt från sadeln du vill ha styret är en vanesak. Vissa föredrar en mer upprest sittställning, medan andra önskar en med utsträckt, framåtlutad sittställning. Här måste du pröva dig fram. Mellan gaffeln och styrstammen sitter det ofta mellanbrickor som man kan flytta till styrstammens ovansida för att få en mer framåtlutad, aggressiv sittställning. Man kan också pröva sig fram med kortare eller längre styrstam för att ändra på sittställningen.

Växel- och bromsreglage

Många glömmer att ställa in bromsreglagen och växelreglagen så att de får god ergonomi. Pröva dig fram genom att flytta reglagen längre in och ut och vinkla dem mer eller mindre. Små ändringar kan göra mycket för cykelglädjen. Om du har en lite dyrare cykel, där du kan ställa in bromsar och växel separat, kan du finjustera den perfekta inställningen efter egna preferenser.

close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward - få poäng på alla köp

Få personliga erbjudanden och poäng på alla köp!