Lagerrensning! Till kampanjen

Rosa Bandet - Tillsammans mot cancer

rosa bandet - kvinne kettlebells

Fysiskt aktivitet för Rosa Bandet

Att vara fysiskt aktiv ger dig mer energi och har många positiva effekter på både fysisk och mental hälsa. Forskning visar också att regelbunden fysisk aktivitet kan bidra till att minska risken för flera cancerformer.

Bröstcancer är den vanligaste cancersjukdomen bland kvinnor och är en av cancerformerna där det är bäst dokumenterat att fysisk aktivitet kan minska risken för att utveckla cancer.
XXL deltar i Rosa Bandet-kampanjen för tredje gången och vi är stolta över att bidra till årets kampanj som huvudparter till Cancerfonden.
- Många av oss känner vänner eller familj som har drabbats av cancer. Det här är en fråga som vi alla på XXL är starkt engagerade i. Att vara med och bidra och samtidigt uppmärksamma cancer betyder mycket för oss, säger VD Pål Wibe.

Lite motion är bättre än ingenting

Cancerfonden råder alla att ha en fysiskt aktiv vardag och begränsa tiden vi sitter stilla. Ju mer fysiskt aktiva vi är, desto mindre är risken för att få cancer. Fysisk aktivitet är en ”färskvara”. Allra bäst är det att vara regelbundet, fysiskt aktiv under hela livet, men det är aldrig för sent att börja - och lite träning är mycket bättre än ingenting.
- Vi på XXL vill främja vikten av att vara aktiv. På XXL ska man finna det man behöver, oavsett aktivitet och oavsett vilken nivå man är på, säger Wibe.
Fysisk aktivitet under och efter cancerbehandling kan bidra till såväl ökad livskvalitet som mindre trötthet och obehag. Hur fysiskt aktiv man kan vara beror naturligtvis på vilken typ av behandling man får. Det är viktigt att klargöra möjligheter och begränsningar för fysisk aktivitet hos läkaren som behandlar en.
Vi ställde några frågor till Elin Ekblom Bak, docent i medicinsk vetenskap på Gymnastisk- och Idrottshögskolan i Stockholm och f.d. professionell fotbollsspelare.
I din forskning har du studerat kopplingen mellan cancer och fysisk aktivitet, kan du berätta lite om dina fynd?

- Jag har inte forskat enbart och specifikt på olika cancerutfall, utan på olika utfall i förhållande till fysisk aktivitet. Och något av det viktigaste vi sett är betydelsen av vardaglig aktivitet och inte bara träning, för att må bra och leva länge.
Hur lite fysisk aktivitet behövs för att göra skillnad? Pratar vi om en promenad varje eller varannan dag?
- Det är svårt att saga exakt, men man ser att egentligen all aktivitet är viktigt. Blir det bara en gång i veckan är det bättre än ingen.
Har du några tips på hur man kommer igång? Kan man börja med att gå i trapporna istället för att ta hissen?
- Tänk att det lättaste sättet att bli fysiskt aktiv är att nyttja den aktivitet som är enklast tillgänglig och det är oftast i vardagen. Att ta trapporna, sikta på 100 trappsteg om dagen, är en mycket bra aktivitetsform. Det stärker både musklerna och belastar hjärtat. Att ta ett walk-and-talk-möte istället för att sitta i ett mötesrum och prata. Gå eller cykla när man ska kortare sträckor hemmavid eller i jobbet.

Vill du läsa mer om Elins forskning, besök hennes personliga sida på GIH.

Fysiskt aktiv för Rosa Bandet

Under hela oktober månad uppmuntrar XXL alla anställda att ta på sig sina träningskläder och aktivera sig till förmån för Rosa Bandet.
- XXL skänker en krona till kampanjen för varje kilometer de XXL-anställda springer, går, cyklar eller simmar. Träningsappen Strava används för att registrera aktiviteterna, berättar Wibe.

Hur kan du bidra du till Rosa Bandet-kampanjen tillsammans med XXL?

• Köp ett rosa band eller armband: Årets rosa band och armband kan du köpa i alla våra varuhus - nytt för i år är att du även kan köpa dem på xxl.se

• Runda upp i kassan: Om du handlar i ett av våra varuhus kan du välja att avrunda summan uppåt. Det extra beloppet går oavkortat till Rosa Bandet-kampanjen.

• Köp produkter från utvalda varumärken: Bidra till kampanjen genom att handla efter en eller flera utvalda produkter, där en del av försäljningspriset går direkt till Rosa Bandet-kampanjen.

- Låt oss tillsammans bidra till ökad kunskap och forskning om cancer. Bidra tillsammans med oss i årets Rosa Bandet-kampanj, avslutar Pål Wibe.

Läs mer om Rosa Bandet-kampanjen på https://www.cancerfonden.se/rosabandet

Källor: Cancerfonden, Kreftforeningen

close icon

Välkommen till vår nya e-handel! Klicka här för att gå tillbaka till gamla xxl.se

Bli medlem i XXL Reward - få poäng på alla köp

Få personliga erbjudanden och poäng på alla köp!